10 prostych błędów, przez które naleśniki się nie udają

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 11Warto zapamiętać

Obraz
© 123RF

Choć danie narodziło się kilka wieków temu, wciąż nie traci popularności. Atutem naleśników, oprócz możliwości kulinarnego wykorzystania na wiele sposobów, wydaje się prostota wykonania. Jednak w praktyce bywa z tym różnie – niekiedy ciasto się rwie, jest za cienkie lub za grube albo nie zachwyca smakiem. Dlaczego?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Niewłaściwe proporcje składników…

Obraz
© 123RF

Ciasto na naleśniki przygotowuje się z zaledwie kilku produktów, ale to ich odpowiednie proporcje są kluczem do sukcesu. Problem w tym, że istnieje mnóstwo, często różniących się przepisów na ten specjał. Najlepiej wypróbować kilka i odnaleźć jeden, który będzie dla nas optymalny. Na przykład według Magdy Gessler idealne naleśniki przyrządzimy ze szklanki mąki pszennej i mleka, ¾ szklanki wody gazowanej, dwóch jajek, trzech łyżek roztopionego masła oraz szczypty soli. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę, nie za gęstą i nie za rzadką (powinna spływać z łyżki, ale jednocześnie pokrywać jej powierzchnię).

/ 11…lub ich niewłaściwa temperatura

Obraz
© flickr.com

Często pomijany warunek przygotowania dobrego naleśnika, a jednak istotny dla efektu końcowego. Szczególnie jajka powinny mieć temperaturę pokojową, ponieważ dzięki temu lepiej sprawdzą się w łączeniu wszystkich składników, co później zaowocuje delikatnym i puszystym ciastem. Woda i mleko mogą (a zdaniem niektórych nawet powinny) być chłodne.

/ 11Nieodpowiednia mąka

Obraz
© 123RF

Naleśnik to bardzo prosta potrawa, ale to nie oznacza, że poddaje się każdej fanaberii kulinarnej, chociażby dodawaniu mąki, którą akurat mamy pod ręką. Nie sprawdzi się raczej krupczatka, ponieważ przygotowane na jej bazie ciasto będzie zbyt kruche. Przyrządzone wyłącznie z mąki kukurydzianej okaże się pewnie twarde, a gryczanej – kwaśne, sprawdzające się ewentualnie z farszem wytrawnym. Najlepsza jest po prostu mąka pszenna; co najwyżej można poeksperymentować, mieszając ją z innymi rodzajami, w proporcji 3:1 (produkt otrzymywany z pszenicy powinien mieć większy udział w składzie ciasta).

/ 11Zapominanie o wodzie

Obraz
© 123RF

Niezbędna wszystkim żywym organizmom i… ciastu naleśnikowemu. Sekretnym składnikiem wieli mistrzów kuchni jest gazowana woda mineralna, dzięki której naleśniki staną się delikatniejsze i bardziej puszyste. We Francji wodę często zastępuje się cydrem, czyli niskoprocentowym alkoholem jabłkowym. Można też spróbować wersji z piwem nadającym ciastu niepowtarzalnego smaku.

/ 11Nieodstawianie ciasta

Obraz
© 123RF

Po wyrobieniu, ciasto naleśnikowe warto odłożyć na pół godziny w chłodne miejsce, nawet do lodówki. Należy o tym pamiętać zwłaszcza wtedy, gdy wykorzystujemy mąkę razową, gryczaną czy orkiszową, które potrzebują czasu na uwolnienie glutenu zapewniającego masie właściwą gęstość i elastyczność. Dzięki temu naleśnik nie będzie rozrywał się podczas próby przewrócenia na patelni albo nakładania farszu.

/ 11Patelnia niewłaściwa…

Obraz
© 123RF

Zapomnijmy o przygotowaniu perfekcyjnych naleśników, jeśli dysponujemy starą, wysłużoną patelnią z zadrapaną i zniszczoną powierzchnią, do której wszystko przywiera. Najlepiej wyposażyć się w naczynie specjalnie przeznaczone do naleśników, płaskie i szybko się nagrzewające. Pamiętajmy też, że patelnia nie powinna mieć zbyt dużej średnicy, gdyż trudno wówczas przewrócić naleśnik na drugą stronę.

/ 11…lub źle nagrzana

Obraz
© iStock.com

Patelnia powinna być rozgrzana równomiernie na całej powierzchni, dzięki czemu unikniemy sytuacji, gdy naleśnik w jednym miejscu jest niedosmażony, zaś w innym – spalony. Zbyt gorąca powierzchnia spowoduje nadmierne stwardnienie ciasta, natomiast za zimna doprowadzi do tego, że naleśnik będzie musiał być zeskrobywany.

/ 11Zły tłuszcz

Obraz
© 123RF

Na walory naleśnika wpływa nie tylko patelnia, ale również tłuszcz użyty podczas smażenia. Tradycyjnie naczynie smarowano kawałkiem słoniny, ale dobrze sprawdzi się również masło klarowane lub olej kokosowy. Unikajmy natomiast np. powszechnie stosowanego oleju słonecznikowego, który nie poprawia smaku potrawy, a dodatkowo pod wpływem wysokiej temperatury traci cenne właściwości odżywcze, stając się wręcz szkodliwym dla zdrowia.

10 / 11Wylewanie zbyt dużych porcji ciasta

Obraz
© 123RF

Zakłada się, że do przygotowania średniej wielkości naleśnika potrzeba trzech łyżek ciasta, wylanego na środek patelni i delikatnymi ruchami rozprowadzonego po całej powierzchni. Większa porcja masy spowoduje, że naleśnik będzie zbyt gruby i twardy.

11 / 11Wielokrotne przewracanie

Obraz
© 123RF

Naleśnik nie lubi gwałtownych ruchów. Po wylaniu na patelnię trzeba dać mu czas na usmażenie, co przejawi się powstaniem "wzdęć" na jego powierzchni. Wtedy możemy go ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Nie powtarzajmy tej czynności wielokrotnie, gdyż naleśnik stanie się wówczas twardy.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce