Jak zrobić kurczaka w 15 minut? Składniki na pewno masz pod ręką

Jak zrobić kurczaka w 15 minut? Mamy szybki i prosty przepis, który do tego jest bardzo smaczny. Co ważne, można przygotować go ze składników, które na pewno każdy z nas ma w kuchni. Danie doskonale sprawdzi się na obiad czy kolację.

Kurczaka możesz podać z prostą sałatką. To danie przygotujesz w 15 minut
Źródło zdjęć: © Pixabay
Aleksandra Sokołowska

Żeby szybko i sprawnie przygotować posiłek, w tym kurczaka, ważna jest organizacja. Wcześniej trzeba zaopatrzyć się w potrzebne składniki, choć pewnie większość z nas ma spore zapasy w kuchennych szafkach. Warto je wykorzystać i nie marnować tego, co zalega nam na półkach. Wielu z nas zaopatrzyło się w naturalne składniki na odporność, takie jak cytryna, czosnek, cebula. Można wykorzystać je do różnych przepisów.

Jak zrobić kurczaka w 15 minut?

Szybki i smaczny posiłek możemy przygotować już w 15 minut. Ważne też żeby był pożywny i smakował całej rodzinie. Jak zatem przygotować kurczaka w kwadrans, żeby spełniał wszystkie te warunki?

Składniki:

  • 4 połówki piersi z kurczaka
  • 4 łyżeczki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła

*Przygotowanie: *
Umyj kurczaka i dokładnie wysusz. Lekko spłaszcz mięso. Oprósz mąką. Dodaj pieprz i sól do smaku, w zależności od preferencji.

Na patelni rozgrzej olej, smaż piersi kurczaka po 5 minut z każdej strony. Zdejmij go z patelni. Dodaj bulion, czosnek, sok z cytryny i masło. Gotuj kurczaka 2 minuty. Polej mięso powstałym sosem. Kurczaka możesz podać z prostą sałatką z sosem winegret. Takie połączenie smakuje wybornie i jest dietetyczne.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca