Jak zrobić jajecznicę? Przepis na idealną jajecznicę
Jajecznica to dla wielu osób idealne śniadanie. Dostarcza ona wiele energii, jest sycąca i pożywna. Do tego, to jajeczne danie przygotowuje się wyjątkowo szybko i można ja przyrządzać na różne sposoby. Wydawać by się mogło, że z przygotowaniem jajecznicy poradzi sobie każdy, jednak czy rzeczywiście jest to takie proste? Jakie składniki są potrzebne i jak przygotowuje się idealną jajecznicę? Z jakimi dodatkami można przygotować jajecznicę?
Jak zrobić jajecznicę - jakie składniki są potrzebne?
Klasyczną jajecznicę przygotowuje się jedynie z kilku podstawowych składników. Do zrobienia tego śniadania trzeba przygotować:
- jajka,
- masło,
- sól.
Składników potrzebnych do przygotowania jajecznicy jest naprawdę mało i nie są one wyszukane, jednak niezwykle ważna jest jakość jajek. Zdecydowanie najlepsze będą świeże jajka od kur z wolnego wybiegu, jednak najlepiej nie takie kupowane w hipermarkecie, ale z prawdziwego, ekologicznego gospodarstwa. Podstawową przyprawą do jajecznicy jest sól, ewentualnie, jajecznicę można doprawić wedle uznania innymi przyprawami, na przykład pieprzem. Na koniec można również dodać odrobinę śmietany - wtedy jajecznica będzie bardziej wilgotna i delikatna.
Błędy przy robieniu jajecznicy
Jak zrobić idealną jajecznicę - jak ją przygotować krok po kroku?
Przygotowanie jajecznicy nie jest skomplikowane, jednak warto przestrzegać kilku zasad. Jak zrobić jajecznicę?
- Umyj jajka i wbij je do miseczki sprawdzając każde z nich, czy nie ma brzydkiego zapachu,
- Wymieszaj jajka tak, żeby białka i żółtka się połączyły,
- Na patelnię wrzuć masło i wlej jajka,
- Delikatnie podgrzewaj masę i mieszaj jajka z masłem,
- W międzyczasie dodaj sól i wymieszaj jajka,
- Mieszaj i podgrzewaj masę jajeczną do momentu otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Jak zrobić jajecznicę - jakie dodatki?
Dodatki można również łączyć i przygotować jajecznicę na przykład z cebulką i boczkiem. W zależności od tego, z jakimi dodatkami przygotowuje się jajecznicę, można je dodawać na różnych etapach przyrządzania. Cebulę, wędlinę i grzyby należy najpierw podsmażyć, a dopiero później dodać do nich jajka.
Boczek pokrojony w cienkie plastry można podsmażyć na suchej patelni, a następnie zdjąć z patelni i na wytopionym tłuszczu usmażyć jajecznicę. Można również przygotować osobno bekon, a osobno jajecznicę na maśle.
Jeśli dodajemy pomidory, przed wbiciem jajek na patelnię należy je odpowiednio długo podsmażać, tak żeby pozbyć się nadmiaru wody. Poza tym, pomidory przed wrzuceniem na patelnię warto obrać ze skórek, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Jeśli z kolei dodajemy szczypiorek albo zieloną pietruszkę, wystarczy, że wrzucimy je na chwilę na patelnię pod koniec smażenia albo posypiemy nimi gotowe jajka.
Jak zrobić jajecznicę angielsku?
Jajecznica albo jajka sadzone są częścią tradycyjnego angielskiego śniadania. Jest ono bardzo sycące i zapewnia energię na wiele godzin, a oprócz jajek składa się z:
- bekonu,
- tostów z masłem,
- fasolki w pomidorowym sosie,
- grillowanych pomidorów,
- smażonych pieczarek.
Do śniadania podawana jest również herbata albo kawa.
Jak zrobić jajecznicę francuską?
Jajecznica francuska jest odmianą klasycznej jajecznicy, a różni się tym, że jest zdecydowanie bardziej kremowa i ma delikatniejszą konsystencję. Taką jajecznicę przyrządza się dłużej niż zwykłą i dodaje do niej dużą ilość masła oraz śmietanki. Niektórzy przygotowują jajecznicę po francusku gotując ją w kąpieli wodnej, jeszcze inni najpierw ubijają delikatnie białka, a dopiero później dodają do nich żółtka. Taką jajecznicę można przygotować również w zdrowszej i mniej kalorycznej wersji i zastąpić śmietankę wodą lub mlekiem. Płyn należy dodać do jajek i gotować je w kąpieli wodnej, aż masa się zetnie.