Jak zrobić jajecznicę? Przepis na idealną jajecznicę

Jajecznica to dla wielu osób idealne śniadanie. Dostarcza ona wiele energii, jest sycąca i pożywna. Do tego, to jajeczne danie przygotowuje się wyjątkowo szybko i można ja przyrządzać na różne sposoby. Wydawać by się mogło, że z przygotowaniem jajecznicy poradzi sobie każdy, jednak czy rzeczywiście jest to takie proste? Jakie składniki są potrzebne i jak przygotowuje się idealną jajecznicę? Z jakimi dodatkami można przygotować jajecznicę?

Jajecznica ze szczypiorkiemJajecznica to najlepszy pomysł na pyszne śniadanie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jak zrobić jajecznicę - jakie składniki są potrzebne?


Klasyczną jajecznicę przygotowuje się jedynie z kilku podstawowych składników. Do zrobienia tego śniadania trzeba przygotować:

  • jajka,
  • masło,
  • sól.

Składników potrzebnych do przygotowania jajecznicy jest naprawdę mało i nie są one wyszukane, jednak niezwykle ważna jest jakość jajek. Zdecydowanie najlepsze będą świeże jajka od kur z wolnego wybiegu, jednak najlepiej nie takie kupowane w hipermarkecie, ale z prawdziwego, ekologicznego gospodarstwa. Podstawową przyprawą do jajecznicy jest sól, ewentualnie, jajecznicę można doprawić wedle uznania innymi przyprawami, na przykład pieprzem. Na koniec można również dodać odrobinę śmietany - wtedy jajecznica będzie bardziej wilgotna i delikatna.

Błędy przy robieniu jajecznicy

Jak zrobić idealną jajecznicę - jak ją przygotować krok po kroku?


Przygotowanie jajecznicy nie jest skomplikowane, jednak warto przestrzegać kilku zasad. Jak zrobić jajecznicę?

  1. Umyj jajka i wbij je do miseczki sprawdzając każde z nich, czy nie ma brzydkiego zapachu,
  2. Wymieszaj jajka tak, żeby białka i żółtka się połączyły,
  3. Na patelnię wrzuć masło i wlej jajka,
  4. Delikatnie podgrzewaj masę i mieszaj jajka z masłem,
  5. W międzyczasie dodaj sól i wymieszaj jajka,
  6. Mieszaj i podgrzewaj masę jajeczną do momentu otrzymania odpowiedniej konsystencji.

Jak zrobić jajecznicę - jakie dodatki?


Gdy już znudzi nam się klasyczna jajecznica na maśle, warto wypróbować tej jajecznej potrawy z różnymi dodatkami. Do jajecznicy najczęściej dodaje się takie składniki jak:

  • cebula,
  • pomidory,
  • brokuły,
  • szczypiorek,
  • pietruszka,
  • boczek,
  • kiełbasa,
  • kabanosy,
  • wędzony łosoś,
  • szynka,
  • grzyby.


Dodatki można również łączyć i przygotować jajecznicę na przykład z cebulką i boczkiem. W zależności od tego, z jakimi dodatkami przygotowuje się jajecznicę, można je dodawać na różnych etapach przyrządzania. Cebulę, wędlinę i grzyby należy najpierw podsmażyć, a dopiero później dodać do nich jajka.

Jajecznica na patelni
© Getty Images

Boczek pokrojony w cienkie plastry można podsmażyć na suchej patelni, a następnie zdjąć z patelni i na wytopionym tłuszczu usmażyć jajecznicę. Można również przygotować osobno bekon, a osobno jajecznicę na maśle.

Jeśli dodajemy pomidory, przed wbiciem jajek na patelnię należy je odpowiednio długo podsmażać, tak żeby pozbyć się nadmiaru wody. Poza tym, pomidory przed wrzuceniem na patelnię warto obrać ze skórek, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Jeśli z kolei dodajemy szczypiorek albo zieloną pietruszkę, wystarczy, że wrzucimy je na chwilę na patelnię pod koniec smażenia albo posypiemy nimi gotowe jajka.

Jak zrobić jajecznicę angielsku?

Jajecznica albo jajka sadzone są częścią tradycyjnego angielskiego śniadania. Jest ono bardzo sycące i zapewnia energię na wiele godzin, a oprócz jajek składa się z:

  • bekonu,
  • tostów z masłem,
  • fasolki w pomidorowym sosie,
  • grillowanych pomidorów,
  • smażonych pieczarek.

Do śniadania podawana jest również herbata albo kawa.

Jak zrobić jajecznicę francuską?


Jajecznica francuska jest odmianą klasycznej jajecznicy, a różni się tym, że jest zdecydowanie bardziej kremowa i ma delikatniejszą konsystencję. Taką jajecznicę przyrządza się dłużej niż zwykłą i dodaje do niej dużą ilość masła oraz śmietanki. Niektórzy przygotowują jajecznicę po francusku gotując ją w kąpieli wodnej, jeszcze inni najpierw ubijają delikatnie białka, a dopiero później dodają do nich żółtka. Taką jajecznicę można przygotować również w zdrowszej i mniej kalorycznej wersji i zastąpić śmietankę wodą lub mlekiem. Płyn należy dodać do jajek i gotować je w kąpieli wodnej, aż masa się zetnie.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥