Jak zrobić idealny sernik?

Sernik cieszy się opinią króla polskich deserów. Trudno wyobrazić sobie bez niego najważniejsze okazje - np. święta Bożego Narodzenia. Tymczasem ten sławny deser wcale nie pochodzi z Polski. Jego historia jest bardzo długa i daleko wykracza poza granice naszego kraju. I choć nasze, polskie serniki są obłędnie smaczne, wiele innych narodów może się pochwalić wcale nie gorszymi odmianami tego ciasta.

SernikSernik to jedno z najpyszniejszych ciast
Źródło zdjęć: © 123RF

Historia sernika

Zacznijmy jednak od historii. Przepis na sernik pojawił się w pierwszej w historii ludzkości książce kucharskiej, a mianowicie w dziele greckiego lekarza i filozofa Aegimusa, który w V w. p.n.e. zebrał ogólne receptury na wypiek tego ciasta i połączył to z rozważaniami filozoficznymi. Dlaczego Aegimus wziął na warsztat sernik nie wiadomo, ale pewne jest, że tym ciastem zajadali się uczestnicy starożytnych igrzysk olimpijskich. Sernik dodawał sił, wigoru i chęci do sportowej rywalizacji.

Pierwszy, bardzo konkretny przepis na sernik pochodzi z kolei ze starożytnego Rzymu. Spisał go Marek Poncjusz Katon. Receptura nie różni się bardzo od tych, które stosujemy dzisiaj, bo tak naprawdę o smaku sernika decyduje przede wszystkim… ser.

Jaką drogą sernik trafił do Polski do końca nie wiadomo. są jednak pewne tropy.

Remont w prezencie: odcinek 8

W książkach kucharskich ze średniowiecza nie ma przepisów na to ciasto. Pojawiają się one dopiero w dziełach napisanych po powrocie Jana III Sobieckiego spod Wiednia, czyli pod koniec XVII wieku. Ciasto to pojawia się wtedy także w krakowskich restauracjach i pierwszych kawiarniach, a o wiedeńskim jego pochodzeniu może mówić nazwa, bo deser ten sprzedawany jest jako "sernik wiedeński". Krakowianie lekko zmienili przepis i dodali polewę w formie kratki.

Od tego momentu sernik zaczął podbijać Polskę. W każdej części kraju powstawały regionalne odmiany tego ciasta. Na Kaszubach do sera dodawano ziemniaki, na Podlasiu z kolei łączono ser z makiem, tworząc seromakowce. Zaczęto posypywać ciasto kruszonką, migdałami, a nawet robiono serniki z tradycyjnie polskim ciastem drożdżowym.

Rodzaje sernika

Dziś rodzajów sernika znamy bardzo wiele. Ale nadal najbardziej popularny jest sernik wiedeński, pieczony z masy serowej z dodatkiem bakalii i aromatycznych olejków. W serniku tym nie ma spodu z ciasta, cały jest serowy.

Popularny jest również sernik nowojorski, którego spód robi się z pokruszonych ciasteczek z ciemnej mąki, a do masy serowej dodaje się śmietanę i sok z cytryny lub limonki. Taki sernik piecze się w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest bardzo delikatny i lekki.

Sernik
© 123RF

Niemcy słyną z Russischer Zupfkuchen. Nazwa sugerowałaby, że ciasto to pochodzi z Rosji, ale raczej to tylko legenda. Ten sernik ma spód z ciasta czekoladowego, a masa serowa posypana jest kruszonką, również czekoladową.

Tradycyjny polski sernik

Najbardziej tradycyjny polski sernik zawiera oprócz sera budyń waniliowy lub śmietankowy. Spód przygotowuje się z kruchego ciasta, na który wykłada się aromatyczną masę serową i, obowiązkowo, kruszonkę. Polską specyfiką jest również sernik na zimno - wyjątkowe ciasto, które powstaje nie w piekarniku, a w lodówce. Do masy z sera dodawana jest żelatyna lub galaretka owocowa. Ciasto się schładza i podaje ze świeżymi owocami.

Choć sernik nie ma polskiego rodowodu, przez wieki mocno wrósł w naszą kuchnię i doczekał się wielu polskich modyfikacji. Nic więc dziwnego, że dziś to jeden z najbardziej popularnych w naszym kraju deserów.

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji