Jak zrobić lody – przepis na idealny mrożony deser

Lody to zimny przysmak, który kojarzy się z wakacjami i piękną pogodą. Najczęściej sięgamy po gotowe lody z cukierni albo ze sklepu, ale zrobienie ich w domu wcale nie jest takie trudne. Z jakich składników przygotowuje się domowe lody? Jak zrobić domowe lody krok po kroku?

Homemade mango ice cream with fresh mint in vintage iron bowls over gray metal textured background. Flat layDomowe lody
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jak zrobić lody – jakie są rodzaje lodów?

W zależności od tego, czy przygotowujemy lody na mleku, śmietance czy bazą są owoce, rozróżnia się trzy podstawowe rodzaje lodów:


·      Lody mleczne – ich bazą jest mleko i jajka (całe albo tylko żółtka). Dodaje się do nich różne składniki nadające lodom smak, na przykład czekoladę, orzechy czy owoce,

·      Lody śmietankowe - podstawowym składnikiem jest śmietanka. Do niej dodaje się cukier i inne składniki smakowe,

·      Sorbety – ich bazą są owoce, które mrozi się i miksuje z odpowiednimi dodatkami.

Oprócz tego, lody można zrobić na bazie jogurtu albo.... wody. Popularne dawniej lody wodne składają się w wody z dodatkami smakowymi, są najprostsze do przygotowania, ale jednocześnie najmniej smaczne.


Jak zrobić domowe lody – jakie składniki są potrzebne?

Składniki do przygotowania lodów są inne w zależności od tego, na jaki rodzaj lodów się zdecydujemy. Do zrobienia najprostszych lodów na śmietance potrzebne są:

·      500 ml śmietanki,

·      5 jaj,

·      Szklanka cukru pudru,

·      Łyżeczka ekstraktu waniliowego albo laska wanilii.


Jak zrobić lody – jaką wybrać śmietankę?

Domowe lody na śmietanie przygotowuje się ze słodkiej, tłustej śmietanki. Należy wybrać śmietankę o zawartości tłuszczu 30 albo 36%. Warto zwracać uwagę na skład produktu. Śmietanka nie powinna zawierać żadnych sztucznych zagęstniaczy, aromatów ani innych dodatków.


Jak zrobić lody – przepis krok po kroku

Najłatwiej jest zrobić domowe lody przy użyciu specjalnej maszyny. Dzięki niej łatwiej jest uzyskać kremową konsystencję deseru, ponieważ maszyna odpowiednio miesza i schładza lodową masę. Zrobienie pysznych domowych lodów jest jednak możliwe nawet jeśli nie posiada się takiej maszyny.


Jak zrobić domowe lody na bazie śmietanki?

1.      Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem,

2.      Oddzielić białka od żółtek, ubić żółtka dodając do nich 1/3 szklanki cukru i wanilię,

3.      Osobno ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając 1/3 szklanki cukru,

4.      Ubić śmietankę z 1/3 szklanki cukru,

5.      Połączyć ubite żółtka, białka i kremówkę, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji,

6.      Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.


Takie lody są bardzo łatwe do wykonania i co ważne, nie trzeba ich miksować w trakcie zamrażania. Jeśli chcemy nadać im jakiś smak, do masy można dorzucić na przykład wiórki kokosowe, małe kawałki czekolady, masło orzechowe, masę kajmakową, kakao albo bakalie. Możesz dorzucić również pokrojone owoce, na przykład truskawki albo brzoskwinie z puszki.


Jak przygotować sorbet?

1.      Dokładnie umyć owoce i pokroić je na małe kawałki,

2.      Posypać owoce cukrem i dodać sok z cytryny,

3.      Zostawić owoce na około 30 minut, żeby puściły sok,

4.      Wstawić owoce do zamrażalnika na około 2 godziny (powinny być prawie całkowicie zamarznięte),

5.      Zmiksować zmrożone owoce na gładką masę i przełożyć do zamykanego pojemnika,

6.      Wstawić masę do zmrożenia na około 5-6 godzin.


Jak zrobić lody – porady

Jak widać, zrobienie domowych lodów nie jest pracochłonne ani skomplikowane. Potrzeba jedynie trochę cierpliwości i czasu, żeby pozwolić lodom odpowiednio stężeć w zamrażarce. Co warto wiedzieć, robiąc domowe lody?

MNIAM, odc. 1: Pyszny przepis na lody bananowe z czekoladą

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw