Lody w tubce – hit czy kit? Najmodniejsze lody sezonu

Bez wątpienia mają sporo zalet – dzięki zamknięciu w szczelnej saszetce można się nimi delektować bez obawy, że zaczną się topić i ściekać po rękach. Jednak wcześniej warto przeczytać skład lodów w tubce, często pozostawiający sporo do życzenia.

Lody w tubce są praktyczne i smaczne
Źródło zdjęć: © 123RF

Człowiek od bardzo dawna kocha mrożone przysmaki. Pradawni mieszkańcy terenów zajmowanych przez dzisiejsze Chiny już 5 tysięcy lat temu zajadali się deserami przyrządzanymi z owoców, miodu i… śniegu.

W sezonie letnim lody niezmiennie pozostają jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. W ubiegłym roku statystyczny Polak wydał na nie ponad 50 zł, przede wszystkim sięgając po specjały na patyku, w rożku i kubku. Jak grzyby po deszczu wyrastają też lokale oferujące tzw. lody naturalne, które rzekomo są wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami, choć w rzeczywistości bywa z tym różnie.

Nie ulega jednak wątpliwości, że rynek tego typu przysmaków rozwija się w tempie oszałamiającym i wciąż próbuje zaskoczyć klientów czymś unikalnym. Jedną z takich nowości są lody w tubce, które można bez obaw schować do kieszeni czy torebki i spożyć w drodze. Dzięki ustnikowi znacząco zmniejsza się ryzyko pobrudzenia, co na pewno docenią rodzice – dzieci są wszak największymi miłośnikami mrożonych specjałów.

Zobacz też: Nie zamrażaj rozmrożonych lodów

"Może to być początek lodowej rewolucji" – przekonuje w materiałach prasowych producent wyrobów w saszetkach, dostępnych m.in. w sieci popularnych dyskontów. Czy tak jest w rzeczywistości?

Skład do kontroli

Lody w tubce są niewątpliwie praktyczne i smaczne, ale czy korzystne dla zdrowia? Z tym niestety bywa różnie. W saszetkach raczej nie znajdziemy specjałów wytwarzanych zgodnie z tradycyjną recepturą, z prawdziwego mleka, śmietany, jajek oraz cukru.

Dominuje w nich zazwyczaj ostatni z tych składników. Tymczasem zbyt duże dawki sacharozy fatalnie wpływają na nasz organizm. Cukier dostarcza bowiem tylko "pustych kalorii" i sprzyja rozwojowi otyłości. Przyspiesza procesy starzenia organizmu, zakłóca gospodarkę hormonalną oraz osłabia układ odpornościowy. Cukier zakwasza organizm, a także stanowi dobrą pożywkę dla drobnoustrojów, czego konsekwencją bywa próchnica, paradontoza, grzybica albo kandydoza. Badania naukowe jednoznacznie potwierdziły związek między spożywaniem sacharozy a zwiększoną podatnością na choroby układu krążenia u dorosłych oraz ADHD u dzieci.

Producenci lodów w tubce chętnie sięgają również po zamiennik cukru – syrop glukozowo-fruktozowy, który nie posiada żadnych wartości odżywczych, za to znacząco przyspiesza wzrost tkanki tłuszczowej. Grozi nie tylko otyłością, cukrzycą czy chorobami serca, ale również uciążliwym zespołem jelita wrażliwego.

Na opakowaniu lodów warto też poszukać informacji, czy do ich produkcji nie użyto utwardzonych tłuszczów roślinnych, podnoszących poziom "złego" cholesterolu LDL i fatalnie wpływających na układ krążenia, a także osłabiających system odpornościowy oraz obniżających płodność.

Z dużym prawdopodobieństwem na etykiecie lodów w tubce przeczytamy, że specjał został przygotowany na bazie mleka odtłuszczonego, czyli koncentratu powstającego poprzez odparowanie wody z mleka. Wydłuża to jego trwałość, ale jednocześnie obniża wartości odżywcze (w procesie technologicznym spada zawartość cennych związków, np. witaminy D).

Lody w tubce – jak je zrobić

Kupując lody w tubce, wybierajmy produkty z jak najmniejszą liczbą składników. Jeśli nie mamy zaufania do sklepowych specjałów, przygotujmy je samodzielnie.

Saszetki wielorazowego użytku bez trudu kupimy w licznych internetowych sklepach. Czym je napełnić? Na przykład domowej roboty lodami truskawkowymi. 500 g owoców zalewamy syropem ze 150 ml wody i 150 g cukru, gotowanym przez kilka minut. Miksujemy, a następne dodajemy sok z cytryny.

Przekładamy do podgrzanego w rondelku mleka (3/4 szklanki) i 2-3 żółtek utartych z niewielką ilością cukru. Regularnie mieszamy, a gdy masa zgęstnieje, studzimy ją i wciskamy do saszetek.

Lody wkładamy na przynajmniej dwie godziny do lodówki, a później przekładamy do zamrażalnika, co jakiś czas uciskając, by przysmak stał się bardziej kremowy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg