Lody w tubce – hit czy kit? Najmodniejsze lody sezonu

Bez wątpienia mają sporo zalet – dzięki zamknięciu w szczelnej saszetce można się nimi delektować bez obawy, że zaczną się topić i ściekać po rękach. Jednak wcześniej warto przeczytać skład lodów w tubce, często pozostawiający sporo do życzenia.

Lody w tubce są praktyczne i smaczne
Źródło zdjęć: © 123RF

Człowiek od bardzo dawna kocha mrożone przysmaki. Pradawni mieszkańcy terenów zajmowanych przez dzisiejsze Chiny już 5 tysięcy lat temu zajadali się deserami przyrządzanymi z owoców, miodu i… śniegu.

W sezonie letnim lody niezmiennie pozostają jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. W ubiegłym roku statystyczny Polak wydał na nie ponad 50 zł, przede wszystkim sięgając po specjały na patyku, w rożku i kubku. Jak grzyby po deszczu wyrastają też lokale oferujące tzw. lody naturalne, które rzekomo są wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami, choć w rzeczywistości bywa z tym różnie.

Nie ulega jednak wątpliwości, że rynek tego typu przysmaków rozwija się w tempie oszałamiającym i wciąż próbuje zaskoczyć klientów czymś unikalnym. Jedną z takich nowości są lody w tubce, które można bez obaw schować do kieszeni czy torebki i spożyć w drodze. Dzięki ustnikowi znacząco zmniejsza się ryzyko pobrudzenia, co na pewno docenią rodzice – dzieci są wszak największymi miłośnikami mrożonych specjałów.

Zobacz też: Nie zamrażaj rozmrożonych lodów

"Może to być początek lodowej rewolucji" – przekonuje w materiałach prasowych producent wyrobów w saszetkach, dostępnych m.in. w sieci popularnych dyskontów. Czy tak jest w rzeczywistości?

Skład do kontroli

Lody w tubce są niewątpliwie praktyczne i smaczne, ale czy korzystne dla zdrowia? Z tym niestety bywa różnie. W saszetkach raczej nie znajdziemy specjałów wytwarzanych zgodnie z tradycyjną recepturą, z prawdziwego mleka, śmietany, jajek oraz cukru.

Dominuje w nich zazwyczaj ostatni z tych składników. Tymczasem zbyt duże dawki sacharozy fatalnie wpływają na nasz organizm. Cukier dostarcza bowiem tylko "pustych kalorii" i sprzyja rozwojowi otyłości. Przyspiesza procesy starzenia organizmu, zakłóca gospodarkę hormonalną oraz osłabia układ odpornościowy. Cukier zakwasza organizm, a także stanowi dobrą pożywkę dla drobnoustrojów, czego konsekwencją bywa próchnica, paradontoza, grzybica albo kandydoza. Badania naukowe jednoznacznie potwierdziły związek między spożywaniem sacharozy a zwiększoną podatnością na choroby układu krążenia u dorosłych oraz ADHD u dzieci.

Producenci lodów w tubce chętnie sięgają również po zamiennik cukru – syrop glukozowo-fruktozowy, który nie posiada żadnych wartości odżywczych, za to znacząco przyspiesza wzrost tkanki tłuszczowej. Grozi nie tylko otyłością, cukrzycą czy chorobami serca, ale również uciążliwym zespołem jelita wrażliwego.

Na opakowaniu lodów warto też poszukać informacji, czy do ich produkcji nie użyto utwardzonych tłuszczów roślinnych, podnoszących poziom "złego" cholesterolu LDL i fatalnie wpływających na układ krążenia, a także osłabiających system odpornościowy oraz obniżających płodność.

Z dużym prawdopodobieństwem na etykiecie lodów w tubce przeczytamy, że specjał został przygotowany na bazie mleka odtłuszczonego, czyli koncentratu powstającego poprzez odparowanie wody z mleka. Wydłuża to jego trwałość, ale jednocześnie obniża wartości odżywcze (w procesie technologicznym spada zawartość cennych związków, np. witaminy D).

Lody w tubce – jak je zrobić

Kupując lody w tubce, wybierajmy produkty z jak najmniejszą liczbą składników. Jeśli nie mamy zaufania do sklepowych specjałów, przygotujmy je samodzielnie.

Saszetki wielorazowego użytku bez trudu kupimy w licznych internetowych sklepach. Czym je napełnić? Na przykład domowej roboty lodami truskawkowymi. 500 g owoców zalewamy syropem ze 150 ml wody i 150 g cukru, gotowanym przez kilka minut. Miksujemy, a następne dodajemy sok z cytryny.

Przekładamy do podgrzanego w rondelku mleka (3/4 szklanki) i 2-3 żółtek utartych z niewielką ilością cukru. Regularnie mieszamy, a gdy masa zgęstnieje, studzimy ją i wciskamy do saszetek.

Lody wkładamy na przynajmniej dwie godziny do lodówki, a później przekładamy do zamrażalnika, co jakiś czas uciskając, by przysmak stał się bardziej kremowy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny