Trwa ładowanie...

Lody w tubce – hit czy kit? Najmodniejsze lody sezonu

Bez wątpienia mają sporo zalet – dzięki zamknięciu w szczelnej saszetce można się nimi delektować bez obawy, że zaczną się topić i ściekać po rękach. Jednak wcześniej warto przeczytać skład lodów w tubce, często pozostawiający sporo do życzenia.

Lody w tubce – hit czy kit? Najmodniejsze lody sezonuŹródło: 123RF
d2brt7p
d2brt7p

Człowiek od bardzo dawna kocha mrożone przysmaki. Pradawni mieszkańcy terenów zajmowanych przez dzisiejsze Chiny już 5 tysięcy lat temu zajadali się deserami przyrządzanymi z owoców, miodu i… śniegu.

W sezonie letnim lody niezmiennie pozostają jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. W ubiegłym roku statystyczny Polak wydał na nie ponad 50 zł, przede wszystkim sięgając po specjały na patyku, w rożku i kubku. Jak grzyby po deszczu wyrastają też lokale oferujące tzw. lody naturalne, które rzekomo są wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami, choć w rzeczywistości bywa z tym różnie.

Nie ulega jednak wątpliwości, że rynek tego typu przysmaków rozwija się w tempie oszałamiającym i wciąż próbuje zaskoczyć klientów czymś unikalnym. Jedną z takich nowości są lody w tubce, które można bez obaw schować do kieszeni czy torebki i spożyć w drodze. Dzięki ustnikowi znacząco zmniejsza się ryzyko pobrudzenia, co na pewno docenią rodzice – dzieci są wszak największymi miłośnikami mrożonych specjałów.

Zobacz też: Nie zamrażaj rozmrożonych lodów

"Może to być początek lodowej rewolucji" – przekonuje w materiałach prasowych producent wyrobów w saszetkach, dostępnych m.in. w sieci popularnych dyskontów. Czy tak jest w rzeczywistości?

d2brt7p

Skład do kontroli

Lody w tubce są niewątpliwie praktyczne i smaczne, ale czy korzystne dla zdrowia? Z tym niestety bywa różnie. W saszetkach raczej nie znajdziemy specjałów wytwarzanych zgodnie z tradycyjną recepturą, z prawdziwego mleka, śmietany, jajek oraz cukru.

Dominuje w nich zazwyczaj ostatni z tych składników. Tymczasem zbyt duże dawki sacharozy fatalnie wpływają na nasz organizm. Cukier dostarcza bowiem tylko "pustych kalorii" i sprzyja rozwojowi otyłości. Przyspiesza procesy starzenia organizmu, zakłóca gospodarkę hormonalną oraz osłabia układ odpornościowy. Cukier zakwasza organizm, a także stanowi dobrą pożywkę dla drobnoustrojów, czego konsekwencją bywa próchnica, paradontoza, grzybica albo kandydoza. Badania naukowe jednoznacznie potwierdziły związek między spożywaniem sacharozy a zwiększoną podatnością na choroby układu krążenia u dorosłych oraz ADHD u dzieci.

Producenci lodów w tubce chętnie sięgają również po zamiennik cukru – syrop glukozowo-fruktozowy, który nie posiada żadnych wartości odżywczych, za to znacząco przyspiesza wzrost tkanki tłuszczowej. Grozi nie tylko otyłością, cukrzycą czy chorobami serca, ale również uciążliwym zespołem jelita wrażliwego.

Na opakowaniu lodów warto też poszukać informacji, czy do ich produkcji nie użyto utwardzonych tłuszczów roślinnych, podnoszących poziom "złego" cholesterolu LDL i fatalnie wpływających na układ krążenia, a także osłabiających system odpornościowy oraz obniżających płodność.

d2brt7p

Z dużym prawdopodobieństwem na etykiecie lodów w tubce przeczytamy, że specjał został przygotowany na bazie mleka odtłuszczonego, czyli koncentratu powstającego poprzez odparowanie wody z mleka. Wydłuża to jego trwałość, ale jednocześnie obniża wartości odżywcze (w procesie technologicznym spada zawartość cennych związków, np. witaminy D).

Lody w tubce – jak je zrobić

Kupując lody w tubce, wybierajmy produkty z jak najmniejszą liczbą składników. Jeśli nie mamy zaufania do sklepowych specjałów, przygotujmy je samodzielnie.

Saszetki wielorazowego użytku bez trudu kupimy w licznych internetowych sklepach. Czym je napełnić? Na przykład domowej roboty lodami truskawkowymi. 500 g owoców zalewamy syropem ze 150 ml wody i 150 g cukru, gotowanym przez kilka minut. Miksujemy, a następne dodajemy sok z cytryny.

d2brt7p

Przekładamy do podgrzanego w rondelku mleka (3/4 szklanki) i 2-3 żółtek utartych z niewielką ilością cukru. Regularnie mieszamy, a gdy masa zgęstnieje, studzimy ją i wciskamy do saszetek.

Lody wkładamy na przynajmniej dwie godziny do lodówki, a później przekładamy do zamrażalnika, co jakiś czas uciskając, by przysmak stał się bardziej kremowy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj