Trwa ładowanie...

Jak zrobić dobry krem budyniowy? Z naszym przepisem na pewno się uda!

Krem budyniowy to jeden z najtańszych i najbardziej znanych kremów, które możemy zrobić. Stanowi podstawę ciast i tortów, świetnie nadaje się do dekoracji babeczek lub jako podkład pod masę marcepanową czy cukrową. Zrobienie go nie jest trudne, jednak czasem jeden błąd może spowodować, że nie wyjdzie taki, jak byśmy chcieli. Jak uniknąć najczęstszych błędów i sprawić, by krem był zawsze doskonały? Zapraszam do lektury!

Jak zrobić dobry krem budyniowy? Z naszym przepisem na pewno się uda!
d4detro
d4detro

Krem budyniowy - budyń z torebki czy własnej produkcji?

Najważniejszym składnikiem kremu budyniowego, jak sama nazwa wskazuje, jest oczywiście budyń. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu i chęci, możemy zdecydować się na gotowy budyń z torebki, który świetnie się w tej roli sprawdzi. Jeśli jednak dysponujemy odpowiednią ilością czasu, możemy zrobić go sami, dzięki czemu będziemy mieć wpływ na np. ilość cukru.

Niektórzy robią budyń na wodzie, my polecamy mleko. Ugotowany na wodzie może stracić smak i nie zgęstnieć, tworząc nieestetyczną papkę. Dobry krem budyniowy powstaje na gęstym budyniu, więc jeśli kupiliśmy gotowy z torebki, powinniśmy dodać mniej mleka, niż zaleca producent lub zagęścić go mąką ziemniaczaną lub pszenną.

Budyń gotujemy do momentu, aż na jego powierzchni pojawią się pęcherzyku powietrza, cały czas mieszając. Jeśli źle go przyrządzimy, krem może się rozwarstwić lub być za rzadki. Po ugotowaniu przykrywamy go folią - powinna dotykać budyniu, co zapobiegnie tworzeniu się kożucha na jego powierzchni.

Krem budyniowy - przepis

Potrzebne będą:

  • 2 saszetki gotowego budyniu;
  • 0,75 l mleka;
  • 100 - 300 g masła;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią.
d4detro

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją producenta. Budyń musi mieć gęstą konsystencję. Podczas gotowania powinniśmy cały czas go mieszać, by nie doszło do przypalenia (pomocne będzie opłukanie wcześniej garnka wodą). Po ugotowaniu budyń odstawiamy do wystygnięcia.

2. Mikserem łączymy cukier puder i cukier waniliowy z masłem, do powstania puszystego kremu. Stopniowo dodajemy budyń i znów miksujemy. W przypadku, gdy pojawią się grudki, dodajemy łyżkę mleka, co doda całej masie puszystości. Gotowe!

Smacznego!

d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj