Jak zrobić dobry krem budyniowy? Z naszym przepisem na pewno się uda!

Krem budyniowy to jeden z najtańszych i najbardziej znanych kremów, które możemy zrobić. Stanowi podstawę ciast i tortów, świetnie nadaje się do dekoracji babeczek lub jako podkład pod masę marcepanową czy cukrową. Zrobienie go nie jest trudne, jednak czasem jeden błąd może spowodować, że nie wyjdzie taki, jak byśmy chcieli. Jak uniknąć najczęstszych błędów i sprawić, by krem był zawsze doskonały? Zapraszam do lektury!

Krem budyniowy - jak go zrobić?

Krem budyniowy - budyń z torebki czy własnej produkcji?

Najważniejszym składnikiem kremu budyniowego, jak sama nazwa wskazuje, jest oczywiście budyń. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu i chęci, możemy zdecydować się na gotowy budyń z torebki, który świetnie się w tej roli sprawdzi. Jeśli jednak dysponujemy odpowiednią ilością czasu, możemy zrobić go sami, dzięki czemu będziemy mieć wpływ na np. ilość cukru.

Niektórzy robią budyń na wodzie, my polecamy mleko. Ugotowany na wodzie może stracić smak i nie zgęstnieć, tworząc nieestetyczną papkę. Dobry krem budyniowy powstaje na gęstym budyniu, więc jeśli kupiliśmy gotowy z torebki, powinniśmy dodać mniej mleka, niż zaleca producent lub zagęścić go mąką ziemniaczaną lub pszenną.

Budyń gotujemy do momentu, aż na jego powierzchni pojawią się pęcherzyku powietrza, cały czas mieszając. Jeśli źle go przyrządzimy, krem może się rozwarstwić lub być za rzadki. Po ugotowaniu przykrywamy go folią - powinna dotykać budyniu, co zapobiegnie tworzeniu się kożucha na jego powierzchni.

Krem budyniowy - przepis

Potrzebne będą:

  • 2 saszetki gotowego budyniu;
  • 0,75 l mleka;
  • 100 - 300 g masła;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią.

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją producenta. Budyń musi mieć gęstą konsystencję. Podczas gotowania powinniśmy cały czas go mieszać, by nie doszło do przypalenia (pomocne będzie opłukanie wcześniej garnka wodą). Po ugotowaniu budyń odstawiamy do wystygnięcia.

2. Mikserem łączymy cukier puder i cukier waniliowy z masłem, do powstania puszystego kremu. Stopniowo dodajemy budyń i znów miksujemy. W przypadku, gdy pojawią się grudki, dodajemy łyżkę mleka, co doda całej masie puszystości. Gotowe!

Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów