Jak zrobić dobry krem budyniowy? Z naszym przepisem na pewno się uda!

Krem budyniowy to jeden z najtańszych i najbardziej znanych kremów, które możemy zrobić. Stanowi podstawę ciast i tortów, świetnie nadaje się do dekoracji babeczek lub jako podkład pod masę marcepanową czy cukrową. Zrobienie go nie jest trudne, jednak czasem jeden błąd może spowodować, że nie wyjdzie taki, jak byśmy chcieli. Jak uniknąć najczęstszych błędów i sprawić, by krem był zawsze doskonały? Zapraszam do lektury!

Krem budyniowy - jak go zrobić?

Krem budyniowy - budyń z torebki czy własnej produkcji?

Najważniejszym składnikiem kremu budyniowego, jak sama nazwa wskazuje, jest oczywiście budyń. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu i chęci, możemy zdecydować się na gotowy budyń z torebki, który świetnie się w tej roli sprawdzi. Jeśli jednak dysponujemy odpowiednią ilością czasu, możemy zrobić go sami, dzięki czemu będziemy mieć wpływ na np. ilość cukru.

Niektórzy robią budyń na wodzie, my polecamy mleko. Ugotowany na wodzie może stracić smak i nie zgęstnieć, tworząc nieestetyczną papkę. Dobry krem budyniowy powstaje na gęstym budyniu, więc jeśli kupiliśmy gotowy z torebki, powinniśmy dodać mniej mleka, niż zaleca producent lub zagęścić go mąką ziemniaczaną lub pszenną.

Budyń gotujemy do momentu, aż na jego powierzchni pojawią się pęcherzyku powietrza, cały czas mieszając. Jeśli źle go przyrządzimy, krem może się rozwarstwić lub być za rzadki. Po ugotowaniu przykrywamy go folią - powinna dotykać budyniu, co zapobiegnie tworzeniu się kożucha na jego powierzchni.

Krem budyniowy - przepis

Potrzebne będą:

  • 2 saszetki gotowego budyniu;
  • 0,75 l mleka;
  • 100 - 300 g masła;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią.

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją producenta. Budyń musi mieć gęstą konsystencję. Podczas gotowania powinniśmy cały czas go mieszać, by nie doszło do przypalenia (pomocne będzie opłukanie wcześniej garnka wodą). Po ugotowaniu budyń odstawiamy do wystygnięcia.

2. Mikserem łączymy cukier puder i cukier waniliowy z masłem, do powstania puszystego kremu. Stopniowo dodajemy budyń i znów miksujemy. W przypadku, gdy pojawią się grudki, dodajemy łyżkę mleka, co doda całej masie puszystości. Gotowe!

Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru