Jak zrobić dobry krem budyniowy? Z naszym przepisem na pewno się uda!

Krem budyniowy to jeden z najtańszych i najbardziej znanych kremów, które możemy zrobić. Stanowi podstawę ciast i tortów, świetnie nadaje się do dekoracji babeczek lub jako podkład pod masę marcepanową czy cukrową. Zrobienie go nie jest trudne, jednak czasem jeden błąd może spowodować, że nie wyjdzie taki, jak byśmy chcieli. Jak uniknąć najczęstszych błędów i sprawić, by krem był zawsze doskonały? Zapraszam do lektury!

Krem budyniowy - jak go zrobić?

Krem budyniowy - budyń z torebki czy własnej produkcji?

Najważniejszym składnikiem kremu budyniowego, jak sama nazwa wskazuje, jest oczywiście budyń. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu i chęci, możemy zdecydować się na gotowy budyń z torebki, który świetnie się w tej roli sprawdzi. Jeśli jednak dysponujemy odpowiednią ilością czasu, możemy zrobić go sami, dzięki czemu będziemy mieć wpływ na np. ilość cukru.

Niektórzy robią budyń na wodzie, my polecamy mleko. Ugotowany na wodzie może stracić smak i nie zgęstnieć, tworząc nieestetyczną papkę. Dobry krem budyniowy powstaje na gęstym budyniu, więc jeśli kupiliśmy gotowy z torebki, powinniśmy dodać mniej mleka, niż zaleca producent lub zagęścić go mąką ziemniaczaną lub pszenną.

Budyń gotujemy do momentu, aż na jego powierzchni pojawią się pęcherzyku powietrza, cały czas mieszając. Jeśli źle go przyrządzimy, krem może się rozwarstwić lub być za rzadki. Po ugotowaniu przykrywamy go folią - powinna dotykać budyniu, co zapobiegnie tworzeniu się kożucha na jego powierzchni.

Krem budyniowy - przepis

Potrzebne będą:

  • 2 saszetki gotowego budyniu;
  • 0,75 l mleka;
  • 100 - 300 g masła;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią.

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją producenta. Budyń musi mieć gęstą konsystencję. Podczas gotowania powinniśmy cały czas go mieszać, by nie doszło do przypalenia (pomocne będzie opłukanie wcześniej garnka wodą). Po ugotowaniu budyń odstawiamy do wystygnięcia.

2. Mikserem łączymy cukier puder i cukier waniliowy z masłem, do powstania puszystego kremu. Stopniowo dodajemy budyń i znów miksujemy. W przypadku, gdy pojawią się grudki, dodajemy łyżkę mleka, co doda całej masie puszystości. Gotowe!

Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm