Jak zmniejszyć ostrość potrawy? Patenty na uratowanie dania

Choć wielu z nas uważa się za miłośników ostrych potraw, to daleko nam do naszych dalekowschodnich sąsiadów. Czasami zainspirowanie się azjatyckim przepisem czy dodatek obco brzmiącej mieszanki przypraw może zaskoczyć. Jak zmniejszyć ostrość potrawy?

Strąki suszonego chilliJak zmniejszyć ostrość potrawy?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak zmniejszyć ostrość potrawy i uratować posiłek?

Na szczęście piekielnie pikantne danie da się uratować w większości przypadków. By to zrobić, konieczne jest złagodzenie smaku potrawy poprzez dodanie czegoś, co zrównoważy ostrość lub rozwodnienie potrawy, jeśli jej charakter na to pozwala. Inne sposoby na zmniejszenie ostrości dania, to podanie go z dodatkami, które odrobinę zniwelują nazbyt pikantny smak.

Jak widać, wachlarz możliwości jest całkiem szeroki.

Jak zmniejszyć ostrość potrawy – balans smaków

Pierwszym trikiem, który może ująć odrobinę pikanterii naszemu daniu jest dodanie do niego czegoś, co leży na przeciwległym końcu palety smaków.

Za ostry sos, leczo czy potrawka, nawet jeżeli pozostaje w klimacie azjatyckim, będzie smakował dobrze, gdy dodamy do niego więcej słodyczy. Do wyboru jest cukier, miód lub syrop klonowy. Powinny przełamać ostrość i złagodzić palący smak np. ostrej papryki.

Jeżeli jednak nie lubimy takiego połączenia smaków lub nieszczególnie słodycz współgra z naszym daniem, to nic straconego – ostrość można załagodzić smakiem słonym lub kwaśnym. Warto spróbować dodać do dania kilku (a może nawet kilkunastu...) kropli sosu sojowego, rybnego czy sosu teriyaki albo... soku z kiszonych ogórków. Do dań azjatyckich wskazane jest dodanie soku z cytryny czy limonki – kwas cytrynowy neutralizuje działanie kapsaicyny. A to ona jest odpowiedzialna za ostry smak papryki.

Istnieje szansa, że to wystarczy, by uratować danie.

Najostrzejsza papryka świata mogła go zabić

Jak zmniejszyć ostrość potrawy – rozcieńczanie

Choć dodawanie wody do gulaszu lub zupy wydaje się nietrafionym pomysłem, to czasami jest to jedyne wyjście. Nie zawsze taki zabieg spowoduje utratę smaku potrawy. Wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach.

Przede wszystkim do zupy można dodać bulion – jeżeli tylko mamy pod ręką bulion warzywny lub drobiowy, warto dolewać go po trochu do zbyt ostrej potrawy, aż stanie się łagodniejsza. Lepiej nie używać w tym celu wody – rozwodniona zupa z pewnością będzie mniej ostra i... mniej smaczna.

Inne metody na rozrzedzenie zupy czy gulaszu i złagodzenie tym sposobem jego smaku polegają na dodaniu śmietany. A jeśli nie śmietana, to również mleko kokosowe, ser mascarpone, jogurt naturalny, mleko czy masło orzechowe będą doskonałymi dodatkami do zbyt ostrej zupy. Dodanie niewielkiej ilości jednego z tych produktów spowoduje, że smak dania staje się łagodniejszy, a sama zupa lub sos bardziej kremowe i delikatne.

W większości przypadków co najmniej jeden z tych produktów będzie świetnie współgrał ze smakiem dania, więc śmiało możemy eksperymentować.

Jak zmniejszyć ostrość potrawy – dodatki

Również dodanie kilku składników do dania lub podanie go na talerzu z odpowiednimi dodatkami może złagodzić smak zbyt ostrego dania.

Jeśli gotujemy zupę, a jej smak okaże się za dużym wyzwaniem dla naszych kubków smakowych, to spróbujmy wrzucić do garnka pokrojonego ziemniaka, a nawet i dwa, oraz marchewkę. Te warzywa (a także inne korzeniowe) w procesie gotowania wchłoną wiele ostrego smaku.

W przypadku gdy danie jest już gotowe i dodanie surowego warzywa odpada, to wciąż możemy naprawić swój błąd i podać potrawę z dodatkami, które złagodzą smak. Ostre hinduskie curry czy tajskie potrawki z papryczkami chilli będą świetnie smakować z ryżem, a węgierskie leczo możemy podać z ziemniaczanym puree z masłem i mlekiem. To powinno nieco zrównoważyć ostry smak.

Pamiętajmy, że takie dania obowiązkowo popijamy fermentowanymi napojami mlecznymi – kefir, maślanka czy turecki ayran oczyszczą kubki smakowe i zniwelują piekący ból języka.

Ostra papryka w misce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟