Jak zmniejszyć ostrość potrawy? Patenty na uratowanie dania
Choć wielu z nas uważa się za miłośników ostrych potraw, to daleko nam do naszych dalekowschodnich sąsiadów. Czasami zainspirowanie się azjatyckim przepisem czy dodatek obco brzmiącej mieszanki przypraw może zaskoczyć. Jak zmniejszyć ostrość potrawy?
Jak zmniejszyć ostrość potrawy i uratować posiłek?
Na szczęście piekielnie pikantne danie da się uratować w większości przypadków. By to zrobić, konieczne jest złagodzenie smaku potrawy poprzez dodanie czegoś, co zrównoważy ostrość lub rozwodnienie potrawy, jeśli jej charakter na to pozwala. Inne sposoby na zmniejszenie ostrości dania, to podanie go z dodatkami, które odrobinę zniwelują nazbyt pikantny smak.
Jak widać, wachlarz możliwości jest całkiem szeroki.
Jak zmniejszyć ostrość potrawy – balans smaków
Pierwszym trikiem, który może ująć odrobinę pikanterii naszemu daniu jest dodanie do niego czegoś, co leży na przeciwległym końcu palety smaków.
Za ostry sos, leczo czy potrawka, nawet jeżeli pozostaje w klimacie azjatyckim, będzie smakował dobrze, gdy dodamy do niego więcej słodyczy. Do wyboru jest cukier, miód lub syrop klonowy. Powinny przełamać ostrość i złagodzić palący smak np. ostrej papryki.
Jeżeli jednak nie lubimy takiego połączenia smaków lub nieszczególnie słodycz współgra z naszym daniem, to nic straconego – ostrość można załagodzić smakiem słonym lub kwaśnym. Warto spróbować dodać do dania kilku (a może nawet kilkunastu...) kropli sosu sojowego, rybnego czy sosu teriyaki albo... soku z kiszonych ogórków. Do dań azjatyckich wskazane jest dodanie soku z cytryny czy limonki – kwas cytrynowy neutralizuje działanie kapsaicyny. A to ona jest odpowiedzialna za ostry smak papryki.
Istnieje szansa, że to wystarczy, by uratować danie.
Najostrzejsza papryka świata mogła go zabić
Jak zmniejszyć ostrość potrawy – rozcieńczanie
Choć dodawanie wody do gulaszu lub zupy wydaje się nietrafionym pomysłem, to czasami jest to jedyne wyjście. Nie zawsze taki zabieg spowoduje utratę smaku potrawy. Wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach.
Przede wszystkim do zupy można dodać bulion – jeżeli tylko mamy pod ręką bulion warzywny lub drobiowy, warto dolewać go po trochu do zbyt ostrej potrawy, aż stanie się łagodniejsza. Lepiej nie używać w tym celu wody – rozwodniona zupa z pewnością będzie mniej ostra i... mniej smaczna.
Inne metody na rozrzedzenie zupy czy gulaszu i złagodzenie tym sposobem jego smaku polegają na dodaniu śmietany. A jeśli nie śmietana, to również mleko kokosowe, ser mascarpone, jogurt naturalny, mleko czy masło orzechowe będą doskonałymi dodatkami do zbyt ostrej zupy. Dodanie niewielkiej ilości jednego z tych produktów spowoduje, że smak dania staje się łagodniejszy, a sama zupa lub sos bardziej kremowe i delikatne.
W większości przypadków co najmniej jeden z tych produktów będzie świetnie współgrał ze smakiem dania, więc śmiało możemy eksperymentować.
Jak zmniejszyć ostrość potrawy – dodatki
Również dodanie kilku składników do dania lub podanie go na talerzu z odpowiednimi dodatkami może złagodzić smak zbyt ostrego dania.
Jeśli gotujemy zupę, a jej smak okaże się za dużym wyzwaniem dla naszych kubków smakowych, to spróbujmy wrzucić do garnka pokrojonego ziemniaka, a nawet i dwa, oraz marchewkę. Te warzywa (a także inne korzeniowe) w procesie gotowania wchłoną wiele ostrego smaku.
W przypadku gdy danie jest już gotowe i dodanie surowego warzywa odpada, to wciąż możemy naprawić swój błąd i podać potrawę z dodatkami, które złagodzą smak. Ostre hinduskie curry czy tajskie potrawki z papryczkami chilli będą świetnie smakować z ryżem, a węgierskie leczo możemy podać z ziemniaczanym puree z masłem i mlekiem. To powinno nieco zrównoważyć ostry smak.
Pamiętajmy, że takie dania obowiązkowo popijamy fermentowanymi napojami mlecznymi – kefir, maślanka czy turecki ayran oczyszczą kubki smakowe i zniwelują piekący ból języka.
Zobacz także: