Jak zaparzyć najlepszą kawę?

Kawa to z pewnością najpopularniejszy napój świata. Znana jest pod każdą szerokością geograficzną. Co roku mieszkańcy Ziemi piją ponad 400 miliardów filiżanek aromatycznego płynu

Obraz

/ 7Najlepszy sposób na kawę

Obraz
© Thinkstock

Kawa to z pewnością najpopularniejszy napój świata. Znana jest pod każdą szerokością geograficzną. Co roku mieszkańcy Ziemi piją ponad 400 miliardów filiżanek aromatycznego płynu. W zależności od tradycji, przyzwyczajeń i upodobań można parzyć ją na wiele sposobów - w specjalnym tygielku, filiżance, ekspresie lub filtrze. Artur Klatsky, amerykański naukowiec, po kilku latach doświadczeń doszedł do wniosków, że picie kawy chroni przed myślami samobójczymi i odgania stres. Pijmy ją więc na zdrowie, ale z umiarem.

Turecki tygiel
Kawa, szklanka, wrzątek... to dla wielu osób najprostszy sposób na kawę po turecku. Tymczasem proces parzenia tego napoju jest dużo bardziej skomplikowany, a znana nam z czasów komuny kawa nie ma nic wspólnego z prawdziwą kawą parzoną na sposób turecki lub jeśli ktoś woli, kawą po arabsku. Kawa po turecku to najprawdopodobniej najstarszy sposób parzenia tego napoju. Sięga aż do czasów Imperium Osmańskiego i niezmiennie do dziś jest ważną częścią tureckiego stylu życia.

/ 7Po turecku

Obraz
© Thinkstock

Jak się ją robi? Przede wszystkim nic nie zdziała się bez tygielka, zwykle miedzianego. Trafia do niego zimna woda, cukier, czasami rozbity kardamon i oczywiście mielona kawa. Cukier dodaje się jeszcze przed parzeniem, ponieważ kiedy zostanie dodany później, całkowicie zmienia smak napoju. Roztwór należy gotować do momentu, aż zacznie się pienić, jednak nie można go zagotować ani mieszać. Gdy napój jest gotowy, przelewa się go do małych filiżanek, napełniając każdą z w jednej trzeciej i dopełniając pianą, bez której kawa po turecku traci swój smak.

/ 7Po cypryjsku

Obraz
© archiwum

Parzoną na sposób cypryjski kawę znajdziemy wyłącznie na wyspie Afrodyty. Ekspresów ciśnieniowych ze świecą tu szukać. Espresso, latte, macchiato - tu nie pija się takich wynalazków. Na Cyprze pija się jedynie kawę po cypryjsku. Do jej zaparzenia potrzebny jest miedziany lub mosiężny tygielek, zwany tu briki. Miesza się w nim kawę, wodę oraz ewentualnie cukier. Decyzję o tym, jak słodka ma być kawa, podjąć należy w momencie jej przyrządzania. Do wyboru jest kilka wariantów: sketos to kawa gorzka, metrios - z jedną łyżeczką cukru, glykos jest najsłodsza. Śmietanka czy mleko nie są dodawane do napoju.

/ 7Kawa z piasku

Obraz
© archiwum

Czym się różni cypryjski sposób parzenia kawy od tureckiego, skoro w obu przypadkach używa się tygielka? Otóż na Cyprze tygielek podgrzewa się w... gorącym piasku. Wsypuje się go do odpowiedniego urządzenia z grzałką lub do płaskiego metalowego naczynia i stawia na kuchence. Tygielek powinien być zanurzony w piasku do połowy wysokości. Parzenie może trwać nawet pół godziny. Podobny sposób parzenia spotkać możemy również w Grecji, niektórych krajach arabskich, a nawet w Rosji.

/ 7Filtr z Niemiec

Obraz
© Thinkstock

Wynalazcą papierowego filtra do kawy była niemiecka gospodyni domowa Melitta Bentz w 1908. Nie lubiła fusów w swojej kawie, więc wpadła na sposób jak się ich pozbyć z napoju. Bibułkami, których jej dzieci używały w szkole, wyłożyła garnek z dziurą w dnie, nasypała kawy i zalała ją wrzącą wodą. W ten sposób powstał aromatyczny napar bez fusów.

Pani Bentz opatentowała swój wynalazek i nieźle na nim zarobiła. Później firma nazwana od imienia owej gospodyni wynalazła ekspres przelewowy z użyciem filtrów, który zdobył wielką popularność, głównie w Niemczech.

Niemiecki sposób parzenia kawy to nie tylko cedzenie przez filtr. Drugi przepis jest równie prosty jak pierwszy. Wrzącym mlekiem należy zalać zmielona kawę i mocno osłodzić.

/ 7Włoskie ciśnienie

Obraz
© Thinkstock

Z parzenia kawy Włosi uczynili prawdziwą sztukę. Na bazie małego espresso przyrządzają wiele innych napojów - cappuccino, latte, coretto? Każdy znajdzie coś dla siebie.
Dla wielu włoska kawa to napój bogów. Jednak historia espresso wcale nie jest taka długa. Sięga zaledwie 1947 roku. Wtedy rodowity Włoch, Achille Gaggii, wynalazł pierwszy na świecie ekspres ciśnieniowy. Zasada działania urządzenia była prosta. Czynnikiem wydobywającym kofeinę była gorąca para wodna. Skonstruowane przez niego pana Achille urządzenie tłoczyło pod ogromnym ciśnieniem wodę przez drobno zmieloną kawę. Uzyskany napar miał niespotykaną intensywność i smak.

/ 7Na sposób włoski

Obraz
© Thinkstock

Włosi zakochali się w parzonej pod ciśnieniem kawie. W domach zaczęły pojawiać się małe ciśnieniowe zaparzacze, które przypominały dzisiejsze kawiarki (czajniczki). To małe, poręczne i proste w użyciu urządzenia. Wypełnione wodą i uzupełnione kawą stawia się na palniku gazowym. Ciepło sprawia, że woda zaczyna się gotować, a wytworzone ciśnienie tłoczy ją przez kawę. Bardziej leniwi korzystają z automatycznych ekspresów ciśnieniowych. By uzyskać boski napój wystarczy? nacisnąć jeden przycisk.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru