Jak wybrać dojrzałego ananasa? Musisz zwrócić uwagę na 5 rzeczy

Wbrew pozorom wybór dojrzałego, słodkiego ananasa w sklepie spożywczym może stanowić duży problem. Wyjaśniamy, na co warto zwrócić uwagę, by wybrać smaczny owoc.

Ananas – jak wybrać dojrzały owoc?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wybór dojrzałego ananasa może być dość problematyczny. O smaku tego owocu nie świadczy tylko ogólny wygląd i kolor, ale również zapach oraz struktura. Wymieniamy pięć praktycznych wskazówek, które pomogą w wyborze smacznego owocu.

Dobry ananas – jak go wybrać?

  • Przed kupnem ananasa ściśnij go – dojrzały owoc powinien mieć twardą skorupę, ale uginać się po naciśnięciu. Ananas, który będzie zupełnie twardy, najpewniej jest jeszcze niedojrzały i będzie cierpki w smaku.
  • Powąchaj owoc – dojrzałe ananas powinny mieć intensywny słodki zapach, wyczuwalny najbardziej przy podstawie owocu. Gorzki zapach może z kolei sugerować, że owoc jest przejrzały.
  • Zwróć uwagę na kolor – dojrzałe ananasy powinny mieć żółtawą barwę i zdrowe, zielone liście. Zielone owoce najpewniej są jeszcze niedojrzałe, z kolei brązowy, że zaczyna gnić.
  • Zważ go – cięższy ananas jest bardzo soczysty, a co za tym idzie również słodszy i smaczniejszy.
  • Pociągnij za liść – w przypadku dojrzałych ananasów liście powinno wyciągać się bardzo łatwo. Trudne do wyrwania liście mogą sugerować, że owoc jeszcze nie dojrzał.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów