WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Jak wybrać dojrzałego ananasa? Musisz zwrócić uwagę na 5 rzeczy

Wbrew pozorom wybór dojrzałego, słodkiego ananasa w sklepie spożywczym może stanowić duży problem. Wyjaśniamy, na co warto zwrócić uwagę, by wybrać smaczny owoc.

Ananas – jak wybrać dojrzały owoc?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wybór dojrzałego ananasa może być dość problematyczny. O smaku tego owocu nie świadczy tylko ogólny wygląd i kolor, ale również zapach oraz struktura. Wymieniamy pięć praktycznych wskazówek, które pomogą w wyborze smacznego owocu.

Dobry ananas – jak go wybrać?

  • Przed kupnem ananasa ściśnij go – dojrzały owoc powinien mieć twardą skorupę, ale uginać się po naciśnięciu. Ananas, który będzie zupełnie twardy, najpewniej jest jeszcze niedojrzały i będzie cierpki w smaku.
  • Powąchaj owoc – dojrzałe ananas powinny mieć intensywny słodki zapach, wyczuwalny najbardziej przy podstawie owocu. Gorzki zapach może z kolei sugerować, że owoc jest przejrzały.
  • Zwróć uwagę na kolor – dojrzałe ananasy powinny mieć żółtawą barwę i zdrowe, zielone liście. Zielone owoce najpewniej są jeszcze niedojrzałe, z kolei brązowy, że zaczyna gnić.
  • Zważ go – cięższy ananas jest bardzo soczysty, a co za tym idzie również słodszy i smaczniejszy.
  • Pociągnij za liść – w przypadku dojrzałych ananasów liście powinno wyciągać się bardzo łatwo. Trudne do wyrwania liście mogą sugerować, że owoc jeszcze nie dojrzał.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki