Jak uniknąć zatrucia jajkami? Eksperci ostrzegają przed błędami
Jajka są jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów spożywczych, dlatego ważne jest ich odpowiednie przechowywanie. W ten sposób unikniemy wielu groźnych chorób oraz zatrucia pokarmowego.
Jajka są zdrowym elementem diety, ale ich niewłaściwe przechowywanie i przygotowanie może prowadzić do chorób, zwłaszcza w kontekście ptasiej grypy. Skorupki jaj mogą zawierać salmonellę, bakterie powodujące zatrucia pokarmowe. Konsumenci mogą jednak odegrać kluczową rolę w zapobieganiu chorobom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania
Bezpieczne obchodzenie się z jajkami
Bezpieczne i higieniczne obchodzenie się z jajkami pomaga zapobiegać zanieczyszczeniu salmonellą - mówi Jacek Szymanowski, certyfikowany dietetyk i trener zdrowia. - Niestety, bakterie te mogą się szybko rozmnażać, jeśli jajka nie są odpowiednio przechowywane i przygotowywane. Zachowane zasad higieny zmniejsza ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.
Salmonella może dostać się na skorupki, gdy kury składają jaja, a one mają kontakt z odchodami ptaków. Według FoodSafety.gov, jajka sprzedawane w sklepach są mniej ryzykowne, ponieważ są odpowiednio myte przed trafieniem na półki, ale nadal może się to zdarzyć.
Jak przechowywać jajka?
Nie wyrzucaj kartonika po jajkach. Projektujemy je jako idealne urządzenia do przechowywania! Dlaczego tracić czas i energię na przenoszenie ich do mniej odpowiedniego pojemnika - mówi Sarah Beth Tanner, "Eggfluencer" w Pete & Gerry's, pionierzy w produkcji jaj humanitarnych.
Karton chroni jajka przed wchłanianiem innych zapachów w lodówce przez pory w skorupkach. Oryginalne opakowanie wyraźnie oznacza datę ważności, a kartoniki są zaprojektowane tak, aby ustawiać jajka w odpowiedni sposób – dużym końcem do góry, aby żółtko pozostało na środku.
Temperatura i higiena
Przechowywanie jajek w temperaturze 4°C lub niższej zapobiega wzrostowi bakterii na świeżo umytych skorupkach - radzi Tanner. Amerykańscy producenci jaj, tacy jak Pete & Gerry's, są zobowiązani do utrzymywania jaj w warunkach chłodniczych przez cały czas, a konsumenci powinni postępować podobnie.
Mycie rąk po dotknięciu jajka jest ważne, mówi John Adler, szef kuchni i wiceprezes Blue Apron. - Ryzyko salmonelli nie tkwi w samym jajku, ale na jego skorupce. Dlatego, jak we wszystkim, co dotyczy higieny, myj ręce po kontakcie.
Bryan Quoc Le, konsultant ds. nauki o żywności, zgadza się i podkreśla, aby myć ręce mydłem i gorącą wodą.
Salmonella może być obecna, a ten patogen może łatwo rozprzestrzeniać się na inne powierzchnie, gdzie może przetrwać i zainfekować innych, którzy ich dotkną.
Czy myć jajka przed gotowaniem?
Mycie jajek przed gotowaniem wydaje się logiczne, ale według ekspertów nie powinno się tego robić.
Nigdy nie myj jajka w domu – to może przepchnąć bakterie przez skorupkę. Jeśli natkniesz się na jajko z brudem, po prostu wytrzyj je suchą szmatką lub papierowym ręcznikiem - mówi Tanner.
Jajka mają ochronną powłokę, która chroni jajko. Po umyciu ryzyko salmonelli wzrasta, ponieważ woda może przeniknąć przez pory skorupki.
Przechowywanie i serwowanie jajek
Jajka muszą być przechowywane w lodówce, aby zapobiec rozwojowi bakterii. - Nie zostawiaj jajek na blacie dłużej niż dwie godziny - mówi Tanner. Bakterie mogą szybko się namnażać na ciepłej skorupce jajka i potencjalnie powodować salmonellę. Ponadto jajka powinny być podawane natychmiast po ugotowaniu lub przechowywane w lodówce i zużyte w ciągu trzech do czterech dni.