Jak ugotować idealne jajka? Cztery wskazówki

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Podpowiadamy, jak ugotować idealne jajka. Choć są one jedną z najprostszych potraw na świątecznym talerzu, warto zastosować się do czterech wskazówek, aby uniknąć błędów.

Jajka na twardo. Jak należy je ugotować, aby nie popękały?
Źródło zdjęć: © ons
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

W czasie świąt wielkanocnych jajka są malowane i ozdabiane. Szczególnie dzieci lubią tworzyć pisanki, które później umieszczają w święcące. W religii katolickiej i prawosławnej jajko związane jest z motywem zmartwychwstania Chrystusa i symbolizuje nadzieję na życie wieczne. Jajko to najważniejsza potrawa na świątecznym stole. Warto zadbać, aby były przygotowane według czterech zasad. Będą wówczas dobrze smakować, nie popękają i dobrze będzie się je obierało.

Jak ugotować jajka, aby nie pękały w czasie gotowania?

Pierwsza wskazówka to powstrzymanie się od gotowania jajek od razu po wyciągnięciu ich z lodówki. Jajka powinny nabrać temperatury pokojowej zanim wylądują w garnku. Najlepiej odczekać około godzinę zanim zaczniemy je przyrządzać.

Kolejna zasada to gotowanie jajek z odrobiną soli lub octu. To dzięki tym składnikom jajka nie popękają. Unikniemy też wypłynięcia białka ze skorupki. Trzecia zasada, która pozwoli na uniknięcie szarej obwódki żółtka to włożenie jajek do zimnej wody. Następnie należy je gotować 6 minut, nie dłużej.

Ostatnia podpowiedź to natychmiastowe odlanie jajek z gorącej wody po ugotowaniu. Najlepiej później kilkukrotnie przelać je zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi proces gotowania będzie powstrzymany. Na koniec warto pamiętać, że jeżeli chcemy ugotować więcej niż jedno czy dwa jajka, garnek powinien być na tyle duży, by pomieścić je ułożone na dnie, jedno obok drugiego.

Zobacz także: Koronawirus. Ministerstwo Zdrowia opublikowało specjalny film

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥