Trwa ładowanie...

Jak ugotować idealne jajka? Cztery wskazówki

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Podpowiadamy, jak ugotować idealne jajka. Choć są one jedną z najprostszych potraw na świątecznym talerzu, warto zastosować się do czterech wskazówek, aby uniknąć błędów.

Jak ugotować idealne jajka? Cztery wskazówkiŹródło: ons
d2l23bc
d2l23bc

W czasie świąt wielkanocnych jajka są malowane i ozdabiane. Szczególnie dzieci lubią tworzyć pisanki, które później umieszczają w święcące. W religii katolickiej i prawosławnej jajko związane jest z motywem zmartwychwstania Chrystusa i symbolizuje nadzieję na życie wieczne. Jajko to najważniejsza potrawa na świątecznym stole. Warto zadbać, aby były przygotowane według czterech zasad. Będą wówczas dobrze smakować, nie popękają i dobrze będzie się je obierało.

Jak ugotować jajka, aby nie pękały w czasie gotowania?

Pierwsza wskazówka to powstrzymanie się od gotowania jajek od razu po wyciągnięciu ich z lodówki. Jajka powinny nabrać temperatury pokojowej zanim wylądują w garnku. Najlepiej odczekać około godzinę zanim zaczniemy je przyrządzać.

Kolejna zasada to gotowanie jajek z odrobiną soli lub octu. To dzięki tym składnikom jajka nie popękają. Unikniemy też wypłynięcia białka ze skorupki. Trzecia zasada, która pozwoli na uniknięcie szarej obwódki żółtka to włożenie jajek do zimnej wody. Następnie należy je gotować 6 minut, nie dłużej.

d2l23bc

Ostatnia podpowiedź to natychmiastowe odlanie jajek z gorącej wody po ugotowaniu. Najlepiej później kilkukrotnie przelać je zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi proces gotowania będzie powstrzymany. Na koniec warto pamiętać, że jeżeli chcemy ugotować więcej niż jedno czy dwa jajka, garnek powinien być na tyle duży, by pomieścić je ułożone na dnie, jedno obok drugiego.

Zobacz także: Koronawirus. Ministerstwo Zdrowia opublikowało specjalny film

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2l23bc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2l23bc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj