Jak ugotować idealne jajka? Cztery wskazówki
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Podpowiadamy, jak ugotować idealne jajka. Choć są one jedną z najprostszych potraw na świątecznym talerzu, warto zastosować się do czterech wskazówek, aby uniknąć błędów.
W czasie świąt wielkanocnych jajka są malowane i ozdabiane. Szczególnie dzieci lubią tworzyć pisanki, które później umieszczają w święcące. W religii katolickiej i prawosławnej jajko związane jest z motywem zmartwychwstania Chrystusa i symbolizuje nadzieję na życie wieczne. Jajko to najważniejsza potrawa na świątecznym stole. Warto zadbać, aby były przygotowane według czterech zasad. Będą wówczas dobrze smakować, nie popękają i dobrze będzie się je obierało.
Jak ugotować jajka, aby nie pękały w czasie gotowania?
Pierwsza wskazówka to powstrzymanie się od gotowania jajek od razu po wyciągnięciu ich z lodówki. Jajka powinny nabrać temperatury pokojowej zanim wylądują w garnku. Najlepiej odczekać około godzinę zanim zaczniemy je przyrządzać.
Kolejna zasada to gotowanie jajek z odrobiną soli lub octu. To dzięki tym składnikom jajka nie popękają. Unikniemy też wypłynięcia białka ze skorupki. Trzecia zasada, która pozwoli na uniknięcie szarej obwódki żółtka to włożenie jajek do zimnej wody. Następnie należy je gotować 6 minut, nie dłużej.
Ostatnia podpowiedź to natychmiastowe odlanie jajek z gorącej wody po ugotowaniu. Najlepiej później kilkukrotnie przelać je zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi proces gotowania będzie powstrzymany. Na koniec warto pamiętać, że jeżeli chcemy ugotować więcej niż jedno czy dwa jajka, garnek powinien być na tyle duży, by pomieścić je ułożone na dnie, jedno obok drugiego.
Zobacz także: Koronawirus. Ministerstwo Zdrowia opublikowało specjalny film
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl