Jak ugotować idealne jajka? Cztery wskazówki

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Podpowiadamy, jak ugotować idealne jajka. Choć są one jedną z najprostszych potraw na świątecznym talerzu, warto zastosować się do czterech wskazówek, aby uniknąć błędów.

Jajka na twardo. Jak należy je ugotować, aby nie popękały?
Źródło zdjęć: © ons
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

W czasie świąt wielkanocnych jajka są malowane i ozdabiane. Szczególnie dzieci lubią tworzyć pisanki, które później umieszczają w święcące. W religii katolickiej i prawosławnej jajko związane jest z motywem zmartwychwstania Chrystusa i symbolizuje nadzieję na życie wieczne. Jajko to najważniejsza potrawa na świątecznym stole. Warto zadbać, aby były przygotowane według czterech zasad. Będą wówczas dobrze smakować, nie popękają i dobrze będzie się je obierało.

Jak ugotować jajka, aby nie pękały w czasie gotowania?

Pierwsza wskazówka to powstrzymanie się od gotowania jajek od razu po wyciągnięciu ich z lodówki. Jajka powinny nabrać temperatury pokojowej zanim wylądują w garnku. Najlepiej odczekać około godzinę zanim zaczniemy je przyrządzać.

Kolejna zasada to gotowanie jajek z odrobiną soli lub octu. To dzięki tym składnikom jajka nie popękają. Unikniemy też wypłynięcia białka ze skorupki. Trzecia zasada, która pozwoli na uniknięcie szarej obwódki żółtka to włożenie jajek do zimnej wody. Następnie należy je gotować 6 minut, nie dłużej.

Ostatnia podpowiedź to natychmiastowe odlanie jajek z gorącej wody po ugotowaniu. Najlepiej później kilkukrotnie przelać je zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi proces gotowania będzie powstrzymany. Na koniec warto pamiętać, że jeżeli chcemy ugotować więcej niż jedno czy dwa jajka, garnek powinien być na tyle duży, by pomieścić je ułożone na dnie, jedno obok drugiego.

Zobacz także: Koronawirus. Ministerstwo Zdrowia opublikowało specjalny film

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru