Jak ugotować idealne jajka? Cztery wskazówki

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Podpowiadamy, jak ugotować idealne jajka. Choć są one jedną z najprostszych potraw na świątecznym talerzu, warto zastosować się do czterech wskazówek, aby uniknąć błędów.

Jajka na twardo. Jak należy je ugotować, aby nie popękały?
Źródło zdjęć: © ons
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

W czasie świąt wielkanocnych jajka są malowane i ozdabiane. Szczególnie dzieci lubią tworzyć pisanki, które później umieszczają w święcące. W religii katolickiej i prawosławnej jajko związane jest z motywem zmartwychwstania Chrystusa i symbolizuje nadzieję na życie wieczne. Jajko to najważniejsza potrawa na świątecznym stole. Warto zadbać, aby były przygotowane według czterech zasad. Będą wówczas dobrze smakować, nie popękają i dobrze będzie się je obierało.

Jak ugotować jajka, aby nie pękały w czasie gotowania?

Pierwsza wskazówka to powstrzymanie się od gotowania jajek od razu po wyciągnięciu ich z lodówki. Jajka powinny nabrać temperatury pokojowej zanim wylądują w garnku. Najlepiej odczekać około godzinę zanim zaczniemy je przyrządzać.

Kolejna zasada to gotowanie jajek z odrobiną soli lub octu. To dzięki tym składnikom jajka nie popękają. Unikniemy też wypłynięcia białka ze skorupki. Trzecia zasada, która pozwoli na uniknięcie szarej obwódki żółtka to włożenie jajek do zimnej wody. Następnie należy je gotować 6 minut, nie dłużej.

Ostatnia podpowiedź to natychmiastowe odlanie jajek z gorącej wody po ugotowaniu. Najlepiej później kilkukrotnie przelać je zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi proces gotowania będzie powstrzymany. Na koniec warto pamiętać, że jeżeli chcemy ugotować więcej niż jedno czy dwa jajka, garnek powinien być na tyle duży, by pomieścić je ułożone na dnie, jedno obok drugiego.

Zobacz także: Koronawirus. Ministerstwo Zdrowia opublikowało specjalny film

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀