Trwa ładowanie...
d3z5ski

Bób - jak go ugotować, by był najsmaczniejszy

Młody bób to jeden z najbardziej pożądanych produktów na początku lata. Ugotowany z dodatkiem masełka i ulubionych przypraw może stanowić sycący obiad lub niekończącą się przekąskę. Doskonale smakuje solo lub jako składnik warzywnych past, sałatek czy dań z makaronem. Bób to doskonałe źródło białka, witamin oraz minerałów.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Właśnie zaczyna się sezon na bób (Getty Images)
d3z5ski

Bób - właściwości zdrowotne

W porównaniu do innych roślin strączkowych, bób zawiera szczególnie dużo cennych składników, m.in.: beta-karotenu, witaminy C oraz kwasu pantotenowego, który jest potrzebny m.in. do prawidłowego funkcjonowania komórek, regulowania metabolizmu białek, tłuszczów czy cukrów oraz regeneracji tkanek i błony śluzowej.

Nasiona bobu są również znakomitym źródłem błonnika, zwiększającego wydalanie kwasów żółciowych i cholesterolu oraz zmniejszającego ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca.

d3z5ski

Błonnik daje uczucie sytości oraz ułatwia pracę jelit. Bób zawiera także dużo wapnia i sporo fosforu, żelaza, magnezu oraz witaminy B1, B2 i PP. Jest skarbnicą folianów – związków pozytywnie wpływających na system nerwowy i mózg, wspomagających też prawidłowe działanie wątroby, żołądka i jelit.

Zobacz też: Bób w pierogach, sałatce i spaghetti. Pyszne przepisy gwiazdy blogosfery

Bób - jak kupować?

Na targowiskach i w supermarketach sprzedawany jest najczęściej łuskany bób zapakowany w foliowe worki. Jednak decydując się na taki produkt, nie mamy pewności, czy jest świeży.

d3z5ski

Worki nieraz leżą na słońcu przez wiele godzin, przez co puchną i wilgotnieją. W takich warunkach nasiona szybko gniją. Dlatego najlepiej poszukać bobu w strąkach. Zwróćmy uwagę, by były one jędrne, intensywnie zielone, bez plam, przebarwień i śladów pleśni.

Bób - jak gotować?

Bób zawiera oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkładane przez bakterie w naszych jelitach. Dlatego też jedzenie go może powodować wzdęcia i gazy. Aby tego uniknąć, opłucz ziarenka w zimnej wodzie, a następnie zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę.

d3z5ski

Po tym czasie odcedź bób, wlej świeżą wodę i ugotuj do miękkości. Młody bób gotuje się przez około 15 minut, dojrzały nawet 30. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas, czy już jest gotowy. Trzeba uważać, aby go nie rozgotować, gdyż wtedy traci dużo ze swoich właściwości i ma nieprzyjemny smak. Wodę solimy pod koniec gotowania. W przeciwnym razie nasiona będą twarde.

Do gotowania możemy dodać sok z cytryny, odrobinę cukru, gałązki kopru lub rozgnieciony czosnek. Młode nasiona można jeść ze skórką, starsze lub mrożone będą smaczniejsze obrane.

Bób - jak jeść?

Bób stwarza ogromne możliwości kulinarne. Możesz go po prostu ugotować i podać z topionym masłem, ale także usmażyć z dodatkiem cebuli i wędliny, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do tarty, sałatki lub jako baza do przygotowania falafela czy hummusu.

Bób - przepisy

Hummus z bobu:

  • 3 szklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu
  • 2 łyżki tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ząbek czosnku
  • świeża mięta
  • łyżeczka kolendry
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

1. Bób gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i obieramy.

d3z5ski

2. Następnie łączymy go ze wszystkimi składnikami w misce i miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Posypujemy go posiekaną miętą i polewamy ulubioną oliwą do smaku.

4. Tak przygotowaną pastę możemy jeść samą, z warzywami czy pieczywem.

Zobacz też:
Sałatka z bobem i kabanosami. Doskonała na kolację
Pierogi z bobem i kurkami
Sałatka z bobem i ziemniakami

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3z5ski

Podziel się opinią

Share

d3z5ski

d3z5ski