Bób - jak go ugotować, by był najsmaczniejszy

Młody bób to jeden z najbardziej pożądanych produktów na początku lata. Ugotowany z dodatkiem masełka i ulubionych przypraw może stanowić sycący obiad lub niekończącą się przekąskę. Doskonale smakuje solo lub jako składnik warzywnych past, sałatek czy dań z makaronem. Bób to doskonałe źródło białka, witamin oraz minerałów.

Właśnie zaczyna się sezon na bób
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta
3

Bób - właściwości zdrowotne

W porównaniu do innych roślin strączkowych, bób zawiera szczególnie dużo cennych składników, m.in.: beta-karotenu, witaminy C oraz kwasu pantotenowego, który jest potrzebny m.in. do prawidłowego funkcjonowania komórek, regulowania metabolizmu białek, tłuszczów czy cukrów oraz regeneracji tkanek i błony śluzowej.

Nasiona bobu są również znakomitym źródłem błonnika, zwiększającego wydalanie kwasów żółciowych i cholesterolu oraz zmniejszającego ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca.

Błonnik daje uczucie sytości oraz ułatwia pracę jelit. Bób zawiera także dużo wapnia i sporo fosforu, żelaza, magnezu oraz witaminy B1, B2 i PP. Jest skarbnicą folianów – związków pozytywnie wpływających na system nerwowy i mózg, wspomagających też prawidłowe działanie wątroby, żołądka i jelit.

Zobacz też: Bób w pierogach, sałatce i spaghetti. Pyszne przepisy gwiazdy blogosfery

Bób - jak kupować?

Na targowiskach i w supermarketach sprzedawany jest najczęściej łuskany bób zapakowany w foliowe worki. Jednak decydując się na taki produkt, nie mamy pewności, czy jest świeży.

Worki nieraz leżą na słońcu przez wiele godzin, przez co puchną i wilgotnieją. W takich warunkach nasiona szybko gniją. Dlatego najlepiej poszukać bobu w strąkach. Zwróćmy uwagę, by były one jędrne, intensywnie zielone, bez plam, przebarwień i śladów pleśni.

Obraz
© Getty Images

Bób - jak gotować?

Bób zawiera oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkładane przez bakterie w naszych jelitach. Dlatego też jedzenie go może powodować wzdęcia i gazy. Aby tego uniknąć, opłucz ziarenka w zimnej wodzie, a następnie zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę.

Po tym czasie odcedź bób, wlej świeżą wodę i ugotuj do miękkości. Młody bób gotuje się przez około 15 minut, dojrzały nawet 30. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas, czy już jest gotowy. Trzeba uważać, aby go nie rozgotować, gdyż wtedy traci dużo ze swoich właściwości i ma nieprzyjemny smak. Wodę solimy pod koniec gotowania. W przeciwnym razie nasiona będą twarde.

Obraz
© Getty Images

Do gotowania możemy dodać sok z cytryny, odrobinę cukru, gałązki kopru lub rozgnieciony czosnek. Młode nasiona można jeść ze skórką, starsze lub mrożone będą smaczniejsze obrane.

Bób - jak jeść?

Bób stwarza ogromne możliwości kulinarne. Możesz go po prostu ugotować i podać z topionym masłem, ale także usmażyć z dodatkiem cebuli i wędliny, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do tarty, sałatki lub jako baza do przygotowania falafela czy hummusu.

Bób - przepisy

Hummus z bobu:

  • 3 szklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu
  • 2 łyżki tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ząbek czosnku
  • świeża mięta
  • łyżeczka kolendry
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

1. Bób gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i obieramy.

2. Następnie łączymy go ze wszystkimi składnikami w misce i miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Posypujemy go posiekaną miętą i polewamy ulubioną oliwą do smaku.

4. Tak przygotowaną pastę możemy jeść samą, z warzywami czy pieczywem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?