Trwa ładowanie...

Sprytny patent. Tak sprawdzisz świeżość mięsa

Kupując mięso, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na wszelkie oznaki zepsucia. Zjedzenie nieświeżego mięsa może wiązać się przecież z poważnymi konsekwencjami. Niestety, będąc w sklepie, nie zawsze mamy możliwość powąchać i dokładnie obejrzeć mięso, zwłaszcza to zapakowane w plastik. Dzięki naszemu trikowi będziesz mógł sprawdzić świeżość mięsa w zaledwie kilka sekund i zyskasz pewność, że nie stracisz pieniędzy na zepsuty produkt.

Kurczak pakowanyKurczak pakowanyŹródło: Adobe Stock
d4eihbx
d4eihbx

Jak sprawdzić świeżość mięsa?

Świeże mięso powinno mieć co najwyżej słabo wyczuwalny, krwisty zapach. Z kolei zepsute mięso może pachnieć słodko i mdło.

Świeża wołowina powinna być czerwona lub bordowa, a kurczak i wieprzowina jasnoróżowe. Na mięsie nie powinno być żadnego ciemnego lub zielonego nalotu. Zepsuty drób szarzeje, a wołowina staje ciemnoróżowa. Jeśli mięso jest niemalże białe, to prawdopodobnie było płukane w celu zabicia bakterii. Robi się tak z mięsem nie pierwszej świeżości.

Jeżeli mięso jest lepkie i obślizgłe, to najpewniej jest zepsute.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ucho judasza. Tajemniczy i niedoceniany w Polsce grzyb, który jest hitem w Azji

Dzięki temu trikowi sprawdzisz świeżość nawet zapakowanego mięsa

Zdarza się, że jesteśmy w supermarkecie, ale nie mamy czasu stać w kolejce do stoiska mięsnego. Wówczas szybko wkładamy do koszyka wcześniej już zapakowane w plastik porcje mięsa. Takiego mięsa nie da się powąchać, trudniej więc upewnić się, że jest świeże. Istnieje jednak prosty sposób na sprawdzenie świeżości takiego mięsa.

d4eihbx

Wystarczy, że naciśniemy na mięso palcem wskazującym. Jeśli mięso szybko odzyska pierwotną formę, oznacza to, że jest świeże. Jeśli w mięsie pozostanie wgłębienie albo będzie się ono wypełniało bardzo wolno, to mięso jest lekko nieświeże albo całkiem zepsute. Takie mięso najlepiej zostawić na sklepowej półce. Jeśli sprawdzacie w ten sposób mięso, które już kupiliście — wyrzućcie je. Tkanki świeżego mięsa powinny być zwarte i sprężyste, a zmiana w jego strukturze spowodowana jest utratą wody.  

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4eihbx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj