Sprytny patent. Tak sprawdzisz świeżość mięsa

Kupując mięso, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na wszelkie oznaki zepsucia. Zjedzenie nieświeżego mięsa może wiązać się przecież z poważnymi konsekwencjami. Niestety, będąc w sklepie, nie zawsze mamy możliwość powąchać i dokładnie obejrzeć mięso, zwłaszcza to zapakowane w plastik. Dzięki naszemu trikowi będziesz mógł sprawdzić świeżość mięsa w zaledwie kilka sekund i zyskasz pewność, że nie stracisz pieniędzy na zepsuty produkt.

Kurczak pakowanyKurczak pakowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak sprawdzić świeżość mięsa?

Świeże mięso powinno mieć co najwyżej słabo wyczuwalny, krwisty zapach. Z kolei zepsute mięso może pachnieć słodko i mdło.

Świeża wołowina powinna być czerwona lub bordowa, a kurczak i wieprzowina jasnoróżowe. Na mięsie nie powinno być żadnego ciemnego lub zielonego nalotu. Zepsuty drób szarzeje, a wołowina staje ciemnoróżowa. Jeśli mięso jest niemalże białe, to prawdopodobnie było płukane w celu zabicia bakterii. Robi się tak z mięsem nie pierwszej świeżości.

Jeżeli mięso jest lepkie i obślizgłe, to najpewniej jest zepsute.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ucho judasza. Tajemniczy i niedoceniany w Polsce grzyb, który jest hitem w Azji

Dzięki temu trikowi sprawdzisz świeżość nawet zapakowanego mięsa

Zdarza się, że jesteśmy w supermarkecie, ale nie mamy czasu stać w kolejce do stoiska mięsnego. Wówczas szybko wkładamy do koszyka wcześniej już zapakowane w plastik porcje mięsa. Takiego mięsa nie da się powąchać, trudniej więc upewnić się, że jest świeże. Istnieje jednak prosty sposób na sprawdzenie świeżości takiego mięsa.

Wystarczy, że naciśniemy na mięso palcem wskazującym. Jeśli mięso szybko odzyska pierwotną formę, oznacza to, że jest świeże. Jeśli w mięsie pozostanie wgłębienie albo będzie się ono wypełniało bardzo wolno, to mięso jest lekko nieświeże albo całkiem zepsute. Takie mięso najlepiej zostawić na sklepowej półce. Jeśli sprawdzacie w ten sposób mięso, które już kupiliście — wyrzućcie je. Tkanki świeżego mięsa powinny być zwarte i sprężyste, a zmiana w jego strukturze spowodowana jest utratą wody.  

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji