Trwa ładowanie...

Mięso w codziennej diecie. Ekspert rozwiewa wątpliwości

Z danych GUS wynika, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ok. 70 kg mięsa. Większość osób nie wyobraża sobie obiadu bez kotleta schabowego czy mielonych. Choć wielu specjalistów od zdrowego odżywiania zachęca do ograniczenia spożywania mięsa, nie można zaprzeczyć, że jest to wartościowy składnik diety. Oczywiście pod warunkiem, że sięgamy po mięso wysokiej jakości, wolne od antybiotyków i GMO. Na co zwrócić uwagę przy wyborze mięsa, rozmawiamy z Damianem Kopeckim, twórcą i CEO Mięsnej Paczki.

Share
Świeże mięsoŚwieże mięsoŹródło: Adobe Stock
d4naqj3

Katarzyna Gileta, WP Kuchnia: Specjaliści od zdrowego odżywiania zachęcają do tego, by ograniczyć mięso w diecie. Jak jest naprawdę? Jak często możemy jeść mięso?

Damian Kopecki, twórca i CEO Mięsnej Paczki: Zgadza się, obecnie jemy za dużo mięsa i ta tendencja narasta od lat. Przemysłowa produkcja mięsa spowodowała, iż mięso stało się powszechne i tanie. O ile sam pomysł był dobry, to zrodził on jednak różne problemy, związane z jakością tego co jest nam sprzedawane jako mięso, oraz zatraceniem szacunku do zwierząt, natury, a w konsekwencji do naszego zdrowia. Jedzenie mniejszej ilości mięsa, ale lepszej jakości z chowu, który odbywał się w tempie zamierzonym przez naturę, bez chemicznych dopalaczy jest naturalną drogą i jest korzystne na wielu wymiarach, zdrowotnym i ekologicznym. Zakłada się, że spożywanie mięsa dwa – trzy razy w tygodniu jest optymalne. Jednak to kwestia indywidualna.

Polacy, jedzą zdecydowanie więcej mięsa, niż zaleca WHO. Ile mięsa powinno więc przypadać na jedną porcję?

W Polsce na osobę przypada 1,3 kg mięsa tygodniowo, natomiast WHO czy polski Instytut Żywności i Żywienia zaleca porcję około 500 gramów mięsa w postaci wyrobów lub 700 gramów tego nieprzetworzonego. Ta zalecana wartość dobrze koresponduje z założeniami diety fleksitariańskiej, która zakłada spożywanie mięsa 2-3 razy w tygodniu. Pamiętajmy, że mówimy o całkowitym spożyciu mięsa, wliczając w to wędliny i inne wyroby. Jednocześnie warto podkreślić, że są też osoby, które najlepiej w życiu czują się na diecie keto czy paleo. Jak z każdą dietą - jest to jednak kwestia mocno indywidualna. Jakby każdemu z nas służyła taka sama dieta, zawód dietetyka nie byłby nam potrzebny - a jest przecież zupełnie inaczej!

d4naqj3

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzone sposoby na soczyste i pyszne mięso

Co dobrego jest w mięsie? Dlaczego powinno być składnikiem zbilansowanej diety?

Produkty zwierzęce, w tym mięso, są przede wszystkim doskonałym źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Związane jest to z unikalnym dla zwierząt składem aminokwasów, który pozwala naszemu organizmowi wykorzystywać je bardzo efektywnie jako budulec naszego ciała w tym prawidłowej budowy i regeneracji tkanek.

d4naqj3

W mięsie znajduje się także duża ilość hemowego żelaza, czyli takiego, które posiada najlepszą przyswajalność. Bierze ono m.in. udział w tworzeniu hemoglobiny – związku, który za pomocą czerwonych krwinek dostarcza tlen do komórek naszego ciała. Ważne dla naszego organizmu mikroelementy takie jak cynk czy witaminy z grupy B — w tym witamina B12 także znajdziemy w mięsie. Dlatego lekarze osobom z anemią zalecają spożywanie mięsa. Dieta bogata w białko wpływa na zwiększenie tempa metabolizmu oraz powoduje większe uczucie sytości, to z kolei może być istotne dla osób chcących zredukować masę ciała. Co ciekawe, według badań, mięso pochodzące z gospodarstw ekologicznych, może mieć wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, większą ilość witamin czy mikro i makroelementów.

Który rodzaj mięsa jest najzdrowszy?

Warto tak jak z większością rzeczy z wszystkiego korzystać w umiarze. Kluczem do zdrowego jedzenia jest jakość spożywanych produktów. Te wolne od chemii, konserwantów czy antybiotyków stanowią zdecydowanie lepszy wybór niż wysoko przetworzone produkty nasycone chemią. Stawiając na normalność i powrót do natury, wybieramy zdrowie. Powszechnie uważa się, że mięso drobiowe za najzdrowsze, jednak wielu naukowców twierdzi, że tak zwane mięso czerwone w nieprzetworzonej postaci nie ma negatywnego wpływu na nasz organizm.

Czym się różni ekologiczne mięso od mięsa z hodowli przemysłowych?

Ekologiczne mięso z certyfikatem PL-EKO jest doskonałym źródłem biodostępnego żelaza, cynku, selenu oraz witamin z grupy B w tym witaminy B12. Co najważniejsze, mięso jest przede wszystkim źródłem wysoko przyswajalnego białka. Ekologiczne hodowle pozwalają na wzrost zwierząt w naturalnym tempie, z wykorzystaniem ekologicznej paszy bez GMO oraz z odpowiednimi warunkami ruchowymi. Wszystko to przekłada się finalnie na jakość produktów. Sięgając po mięso z unijnym certyfikatem ekologicznym, możemy być jej pewni. W tego typu żywności nie mogą występować pozostałości niedozwolonych środków ochrony roślin, GMO, hormony, czy antybiotyki. Co jest dość przewrotne, z założenia wszystkie produkty dostępne na rynku nie powinny nam szkodzić. Jednak świat stanął trochę na głowie i dziś musimy zwracać uwagę na to, co kryje się na etykietach, a tam nieraz spotkamy długie listy przeróżnych "E". Jakby tego było mało, jak słyszymy w mediach, hodowcy stosują różnego rodzaju zabiegi, mające zwiększyć wydajność produkcji, niestety często kosztem jakości i dobrostanu zwierząt. Kupując mięso, które pochodziło od zwierząt żyjących warunkach możliwie zbliżonych do naturalnych, mających dostęp do pastwisk oraz karmionych czystą paszą ekologiczną wiemy, że wzrastały w dobrych warunkach.

d4naqj3

Najchętniej sięgamy po smażone mięso. Nic dziwnego, kotlety mielone czy schabowe z patelni to klasyka polskiej kuchni. Jednak ten sposób obróbki nie jest najzdrowszy. Jak przygotować mięso, by było smaczne i zdrowe?

Nawyki żywieniowe Polaków ulegają zmianie i rzeczywiście schabowy czy mielone to tradycja, ale już nie codzienność na naszych stołach. Obserwujemy to także u nas, gdzie drób, wołowina spotykają się z dużym zainteresowaniem klientów. Eksperci przekonują, że najzdrowsze jest mięso gotowane oraz duszone na przykład w folii. Dodając do niego zioła, przyprawy tworzymy połączenie, które jest nowoczesne i zarazem zdrowe. Idąc tym tropem mięso, które ugotujemy na parze, zachowa najwięcej składników odżywczych. Mięso można także upiec bez tłuszczu lub grillować na patelni, lub elektrycznym czy gazowym grillu. Jeżeli raz na jakiś czas mamy ochotę na mięso smażone, to należy zwrócić uwagę na rodzaj tłuszczu. Tu najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Co ważne im krótsza obróbka termiczna, tym lepiej.

Gdzie szukać ekologicznego mięsa? Na jakie oznaczenia/certyfikaty zwrócić uwagę?

Kiedy na rynku pojawiły się jajka "zerówki", trochę czasu zajęło nam nauczenie się tego, co tak naprawdę kryje się za tym oznaczeniem. Obecnie do tego, że jajka mają różną klasę i że wybierając te, z jak najniższą wartością, nie tylko dbamy o nasze zdrowie, ale także o dobrostan zwierząt, nie trzeba nikogo dziś już przekonywać. Chcemy, aby podobnie było z mięsem, z tą różnicą, że zamiast oznaczenia cyfrą warto szukać zielonego listka lub symbolu PL-EKO. Jego kształt nadawany jest przez 12 unijnych gwiazdek. Dziś zakupy żywności online są nie tylko powszechne, ale i przede wszystkim bezpieczne. Dlatego miesnapaczka.pl umożliwia zakup przez Internet świeżego, ekologicznego mięsa z dostawą do domu klienta. Szybko, jakościowo i co najważniejsze bezpiecznie.

d4naqj3

Damian Kopecki, twórca i CEO Mięsnej Paczki, start-upu, który rewolucjonizuje rynek dostaw ekologicznego mięsa na polskie stoły. Zdobywając doświadczenie w międzynarodowych korporacjach, nigdy nie porzucił świadomości, że to klient i jego potrzeby są podstawą każdego biznesu. Na tym założeniu zbudował Mięsną Paczkę, której podstawą sukcesu jest wspólne wypracowanie z klientami idealnego produktu bezpiecznego, wygodnego, ale i odpowiedzialnego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4naqj3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4naqj3
d4naqj3
Więcej tematów