Jak samemu zrobić kiszoną kapustę i czy warto się trudzić?

Kapustę kiszoną znają wszyscy. Dziś bez trudu znajdziemy ją w sklepach w przeróżnych wersjach, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu kiszono kapustę praktycznie w każdym polskim domu.

Kiszonka kapustaKiszenie kapusty w domu nie jest trudne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | John A Trax Jr
Magda Bukowska

Dziś warto wrócić do tej tradycji, bo kapusta robiona fabrycznie bardzo często zakwaszana jest octem, dodawane są do niej różne ulepszacze czy konserwanty, co nie tylko psuje smak, ale powoduje również, że tak robiona kiszonka jest mniej wartościowa i szybko się psuje.

Kiszenie kapusty w domu nie jest trudne. Musimy najpierw przygotować odpowiednie pojemniki. Oczywiście, najlepsza jest drewniana beczka, ale wykorzystać możemy również duże kamionkowe naczynia czy nawet duże słoiki.

Kiszenie kapusty w domu - krok po kroku

Zacznijmy od kapusty: duże, zwarte i zdrowe główki musimy dość cienko posiekać, używając w tym celu szatkownicy, mandoliny, robota kuchennego lub ostrego noża. Posiekaną kapustę przekładamy do dużej miski i delikatnie ugniatamy. Dzięki temu zmniejszy ona swoją objętość, a z przestrzeni między kawałkami ucieknie powietrze.

Kiszone buraki – naturalny probiotyk

Kapustę najlepiej układać warstwami o grubości mniej więcej pięciu centymetrów. Każdą warstwę przesypujemy solą, koniecznie niejodowaną. Bez trudu kupimy sól kamienną przeznaczoną do przetworów i z takiej korzystajmy.

Teraz czas na dodatki. Najbardziej popularna jest starta na tarce o grubych oczkach marchewka, ale możemy do kapusty dodać również kilka pęczków posiekanego koperku lub natki pietruszki. Dodatki mieszamy z kapustą i teraz kolejny raz ugniatamy – tym razem bardzo mocno, by kapusta puściła sok. Sok powinien przykryć warzywa.

Teraz przekładamy kapustę do pojemników, bardzo mocno ugniatając. Im mniej powietrza pozostanie, tym mniejsza szansa na to, że kapusta się zepsuje. Na wierzchu umieszczamy wyparzony talerzyk lub talerz (jeśli robimy kapustę w beczce) i obciążamy go wyparzonym kamieniem lub słoikiem z wodą.

Wstawiamy kapustę do chłodnego i ciemnego pomieszczenia na kilka dni, codziennie nakłuwając porządnie bardzo dokładnie wyparzonym patykiem. Po tym czasie słoiki możemy zakręcić, a beczkę przykryć wiekiem. Po kilku dniach kiszonka jest gotowa do użycia, ale smaku nabiera po kilku tygodniach. Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę