Jak samemu zrobić kiszoną kapustę i czy warto się trudzić?

Kapustę kiszoną znają wszyscy. Dziś bez trudu znajdziemy ją w sklepach w przeróżnych wersjach, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu kiszono kapustę praktycznie w każdym polskim domu.

Kiszonka kapustaKiszenie kapusty w domu nie jest trudne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | John A Trax Jr
Magda Bukowska
14

Dziś warto wrócić do tej tradycji, bo kapusta robiona fabrycznie bardzo często zakwaszana jest octem, dodawane są do niej różne ulepszacze czy konserwanty, co nie tylko psuje smak, ale powoduje również, że tak robiona kiszonka jest mniej wartościowa i szybko się psuje.

Kiszenie kapusty w domu nie jest trudne. Musimy najpierw przygotować odpowiednie pojemniki. Oczywiście, najlepsza jest drewniana beczka, ale wykorzystać możemy również duże kamionkowe naczynia czy nawet duże słoiki.

Kiszenie kapusty w domu - krok po kroku

Zacznijmy od kapusty: duże, zwarte i zdrowe główki musimy dość cienko posiekać, używając w tym celu szatkownicy, mandoliny, robota kuchennego lub ostrego noża. Posiekaną kapustę przekładamy do dużej miski i delikatnie ugniatamy. Dzięki temu zmniejszy ona swoją objętość, a z przestrzeni między kawałkami ucieknie powietrze.

Kiszone buraki – naturalny probiotyk

Kapustę najlepiej układać warstwami o grubości mniej więcej pięciu centymetrów. Każdą warstwę przesypujemy solą, koniecznie niejodowaną. Bez trudu kupimy sól kamienną przeznaczoną do przetworów i z takiej korzystajmy.

Teraz czas na dodatki. Najbardziej popularna jest starta na tarce o grubych oczkach marchewka, ale możemy do kapusty dodać również kilka pęczków posiekanego koperku lub natki pietruszki. Dodatki mieszamy z kapustą i teraz kolejny raz ugniatamy – tym razem bardzo mocno, by kapusta puściła sok. Sok powinien przykryć warzywa.

Teraz przekładamy kapustę do pojemników, bardzo mocno ugniatając. Im mniej powietrza pozostanie, tym mniejsza szansa na to, że kapusta się zepsuje. Na wierzchu umieszczamy wyparzony talerzyk lub talerz (jeśli robimy kapustę w beczce) i obciążamy go wyparzonym kamieniem lub słoikiem z wodą.

Wstawiamy kapustę do chłodnego i ciemnego pomieszczenia na kilka dni, codziennie nakłuwając porządnie bardzo dokładnie wyparzonym patykiem. Po tym czasie słoiki możemy zakręcić, a beczkę przykryć wiekiem. Po kilku dniach kiszonka jest gotowa do użycia, ale smaku nabiera po kilku tygodniach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier