Jak samemu zrobić kiszoną kapustę i czy warto się trudzić?

Kapustę kiszoną znają wszyscy. Dziś bez trudu znajdziemy ją w sklepach w przeróżnych wersjach, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu kiszono kapustę praktycznie w każdym polskim domu.

Kiszonka kapustaKiszenie kapusty w domu nie jest trudne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | John A Trax Jr
Magda Bukowska

Dziś warto wrócić do tej tradycji, bo kapusta robiona fabrycznie bardzo często zakwaszana jest octem, dodawane są do niej różne ulepszacze czy konserwanty, co nie tylko psuje smak, ale powoduje również, że tak robiona kiszonka jest mniej wartościowa i szybko się psuje.

Kiszenie kapusty w domu nie jest trudne. Musimy najpierw przygotować odpowiednie pojemniki. Oczywiście, najlepsza jest drewniana beczka, ale wykorzystać możemy również duże kamionkowe naczynia czy nawet duże słoiki.

Kiszenie kapusty w domu - krok po kroku

Zacznijmy od kapusty: duże, zwarte i zdrowe główki musimy dość cienko posiekać, używając w tym celu szatkownicy, mandoliny, robota kuchennego lub ostrego noża. Posiekaną kapustę przekładamy do dużej miski i delikatnie ugniatamy. Dzięki temu zmniejszy ona swoją objętość, a z przestrzeni między kawałkami ucieknie powietrze.

Kiszone buraki – naturalny probiotyk

Kapustę najlepiej układać warstwami o grubości mniej więcej pięciu centymetrów. Każdą warstwę przesypujemy solą, koniecznie niejodowaną. Bez trudu kupimy sól kamienną przeznaczoną do przetworów i z takiej korzystajmy.

Teraz czas na dodatki. Najbardziej popularna jest starta na tarce o grubych oczkach marchewka, ale możemy do kapusty dodać również kilka pęczków posiekanego koperku lub natki pietruszki. Dodatki mieszamy z kapustą i teraz kolejny raz ugniatamy – tym razem bardzo mocno, by kapusta puściła sok. Sok powinien przykryć warzywa.

Teraz przekładamy kapustę do pojemników, bardzo mocno ugniatając. Im mniej powietrza pozostanie, tym mniejsza szansa na to, że kapusta się zepsuje. Na wierzchu umieszczamy wyparzony talerzyk lub talerz (jeśli robimy kapustę w beczce) i obciążamy go wyparzonym kamieniem lub słoikiem z wodą.

Wstawiamy kapustę do chłodnego i ciemnego pomieszczenia na kilka dni, codziennie nakłuwając porządnie bardzo dokładnie wyparzonym patykiem. Po tym czasie słoiki możemy zakręcić, a beczkę przykryć wiekiem. Po kilku dniach kiszonka jest gotowa do użycia, ale smaku nabiera po kilku tygodniach. Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw