Jak przyrządzić szparagi? Pomysł na makaron ze szparagami i łososiem

Sezon na szparagi jest krótki. W sklepach i na bazarkach już możemy znaleźć te pyszne warzywa. Jak przyrządzić szparagi? Pomysłów na dania ze szparagami jest mnóstwo. Tym razem polecamy makaron w kremowym sosie.

Asparagus and Salmon Penne Pasta on a table close upAsparagus and Salmon Penne Pasta on a table close up
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

200 g makaronu penne
pęczek zielonych szparagów
80 g łososia wędzonego na ciepło
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 posiekane szalotki
30 g szklanka tartego parmezanu
łyżka masła
50 ml oliwy z oliwek
250 ml śmietany kremówki
sól morska
świeżo mielony pieprz

Przepis

Szparagi przepłukać, odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Część kwiatową warzywa należy zostawić dłuższą (ok. 3 cm). Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę i masło, dodać czosnek i smażyć minutę. Następnie dodać szalotkę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać szparagi i wszystko razem smażyć około 3-5 minut (należy zwrócić uwagę na szparagi, które lekko chrupiące, a nie przesmażone). Gdy szparagi będą odpowiednio miękkie, należy wlać śmietankę i dodać podzielonego na kawałki łososia. Gotować, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron i delikatnie mieszamy. Na talerzu posypujemy serem.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje