Jak przyrządzić szparagi? Pomysł na makaron ze szparagami i łososiem
Sezon na szparagi jest krótki. W sklepach i na bazarkach już możemy znaleźć te pyszne warzywa. Jak przyrządzić szparagi? Pomysłów na dania ze szparagami jest mnóstwo. Tym razem polecamy makaron w kremowym sosie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
200 g makaronu penne
pęczek zielonych szparagów
80 g łososia wędzonego na ciepło
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 posiekane szalotki
30 g szklanka tartego parmezanu
łyżka masła
50 ml oliwy z oliwek
250 ml śmietany kremówki
sól morska
świeżo mielony pieprz
Szparagi przepłukać, odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Część kwiatową warzywa należy zostawić dłuższą (ok. 3 cm). Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę i masło, dodać czosnek i smażyć minutę. Następnie dodać szalotkę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać szparagi i wszystko razem smażyć około 3-5 minut (należy zwrócić uwagę na szparagi, które lekko chrupiące, a nie przesmażone). Gdy szparagi będą odpowiednio miękkie, należy wlać śmietankę i dodać podzielonego na kawałki łososia. Gotować, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron i delikatnie mieszamy. Na talerzu posypujemy serem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze