Jak przyrządzić szparagi? Pomysł na makaron ze szparagami i łososiem
Sezon na szparagi jest krótki. W sklepach i na bazarkach już możemy znaleźć te pyszne warzywa. Jak przyrządzić szparagi? Pomysłów na dania ze szparagami jest mnóstwo. Tym razem polecamy makaron w kremowym sosie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
200 g makaronu penne
pęczek zielonych szparagów
80 g łososia wędzonego na ciepło
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 posiekane szalotki
30 g szklanka tartego parmezanu
łyżka masła
50 ml oliwy z oliwek
250 ml śmietany kremówki
sól morska
świeżo mielony pieprz
Przepis
Szparagi przepłukać, odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Część kwiatową warzywa należy zostawić dłuższą (ok. 3 cm). Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę i masło, dodać czosnek i smażyć minutę. Następnie dodać szalotkę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać szparagi i wszystko razem smażyć około 3-5 minut (należy zwrócić uwagę na szparagi, które lekko chrupiące, a nie przesmażone). Gdy szparagi będą odpowiednio miękkie, należy wlać śmietankę i dodać podzielonego na kawałki łososia. Gotować, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron i delikatnie mieszamy. Na talerzu posypujemy serem.