Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Przyczyną nieprzyjemnych zapachów w lodówce najczęściej są zepsute resztki jedzenia, które ?zapodziały się? gdzieś na końcu półki i niezauważane wydzielają fetor. Niestety usunięcie źródła przykrej woni, nie zawsze oznacza pozbycie się problemu. Jak więc temu zaradzić?

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Które produkty mogą się szybko zepsuć? Wszystko zależy od tego, jak przechowujemy żywność. Jeśli np. umyjemy owoce pozostawiając na nich wodę, te szybko „złapią” pleśń. Tak samo będzie w przypadku bardzo szczelnie zawiniętych w folię wędlin czy serów. Niedomknięte pojemniki, otwarte puszki – to wszystko sprawia, że bakterie szybciej się rozwijają, a tym samym szybciej pojawia się brzydki zapach. Mało atrakcyjną woń będzie też miała lodówka, w której nic się wprawdzie nie zepsuło, ale dawno nie była myta. Również świeże jedzenie może nie pachnieć najładniej – szczególnie, gdy wymieszają się ze sobą różne aromaty.

Jeśli już coś śmierdzi - trzeba zacząć od umycia lodówki. Wnętrze urządzenia należy umyć wodą z płynem do naczyń lub octem i dokładnie spłukać ciepłą wodę (możemy dodać sok z cytryny). Ważne, by później dokładnie osuszyć lodówkę, bo wilgoć stanowi idealne warunki do rozwoju bakterii. Do czystej i suchej lodówki wkładamy produkty spożywcze. Te o intensywnej woni należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, by ograniczyć wydobywanie się zapachu na zewnątrz. Ważne jest także odpowiednie ułożenie ich na półkach, co spowoduje, że aromaty nie będą się ze sobą mieszać. Ale co zrobić, jeżeli nadal śmierdzi?

Istnieje cała grupa produktów, które absorbują brzydki zapach. Wystarczy umieścić je na spodeczku i wstawić do lodówki. Do pochłaniaczy nieprzyjemnej woni należą: soda oczyszczona, sól kuchenna, mielona kawa, aromat waniliowy, sok z cytryny lub przekrojona na pół cytryna, jabłko – pokrojone w ćwiartki lub plastry, a nawet proszek do pieczenia. Najlepiej zastosować produkty "sypkie" lub stałe. Po pierwsze ryzyko, że coś się wyleje jest znacznie mniejsze. Po drugie, gdy nasz pochłaniacz zostawimy na zbyt długo, nie ma obawy, że rozwinie się w nim „życie”. Wykorzystane w ten sposób produkty powinniśmy wymieniać co 4 - 5 dni, maksymalnie raz w tygodniu. Po tym czasie przestają spełniać swoją funkcję. Bez względu na to, na który środek się zdecydujemy, po spełnieniu swojego zadania nie nadaje się już do spożycia czy też ponownego wykorzystania w lodówce.

Niektórzy preferują też wkładanie do lodówki zmiętej gazety lub liści z wcześniej zaparzonej herbaty. Należy je dobrze wysuszyć i położyć na talerzu. Podobno świetnie wchłaniają zapach ryby.

Osoby, które nie lubią takich domowych sposobów, mogą zaopatrzyć się w pochłaniacz zapachów. Zazwyczaj są to pojemniki z węglem aktywowanym. Czas działania określony jest przez producenta. Węgiel aktywowany możemy też zastąpić normalnym węglem drzewnym lub leczniczym umieszczonym w lnianym woreczku. Kto go nie posiada może "zwęglić" na patelni kromkę chleba, która także będzie pochłaniać zapachy.

AD/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀