WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Są szczegóły

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Przyczyną nieprzyjemnych zapachów w lodówce najczęściej są zepsute resztki jedzenia, które ?zapodziały się? gdzieś na końcu półki i niezauważane wydzielają fetor. Niestety usunięcie źródła przykrej woni, nie zawsze oznacza pozbycie się problemu. Jak więc temu zaradzić?

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
7

Które produkty mogą się szybko zepsuć? Wszystko zależy od tego, jak przechowujemy żywność. Jeśli np. umyjemy owoce pozostawiając na nich wodę, te szybko „złapią” pleśń. Tak samo będzie w przypadku bardzo szczelnie zawiniętych w folię wędlin czy serów. Niedomknięte pojemniki, otwarte puszki – to wszystko sprawia, że bakterie szybciej się rozwijają, a tym samym szybciej pojawia się brzydki zapach. Mało atrakcyjną woń będzie też miała lodówka, w której nic się wprawdzie nie zepsuło, ale dawno nie była myta. Również świeże jedzenie może nie pachnieć najładniej – szczególnie, gdy wymieszają się ze sobą różne aromaty.

Jeśli już coś śmierdzi - trzeba zacząć od umycia lodówki. Wnętrze urządzenia należy umyć wodą z płynem do naczyń lub octem i dokładnie spłukać ciepłą wodę (możemy dodać sok z cytryny). Ważne, by później dokładnie osuszyć lodówkę, bo wilgoć stanowi idealne warunki do rozwoju bakterii. Do czystej i suchej lodówki wkładamy produkty spożywcze. Te o intensywnej woni należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, by ograniczyć wydobywanie się zapachu na zewnątrz. Ważne jest także odpowiednie ułożenie ich na półkach, co spowoduje, że aromaty nie będą się ze sobą mieszać. Ale co zrobić, jeżeli nadal śmierdzi?

Istnieje cała grupa produktów, które absorbują brzydki zapach. Wystarczy umieścić je na spodeczku i wstawić do lodówki. Do pochłaniaczy nieprzyjemnej woni należą: soda oczyszczona, sól kuchenna, mielona kawa, aromat waniliowy, sok z cytryny lub przekrojona na pół cytryna, jabłko – pokrojone w ćwiartki lub plastry, a nawet proszek do pieczenia. Najlepiej zastosować produkty "sypkie" lub stałe. Po pierwsze ryzyko, że coś się wyleje jest znacznie mniejsze. Po drugie, gdy nasz pochłaniacz zostawimy na zbyt długo, nie ma obawy, że rozwinie się w nim „życie”. Wykorzystane w ten sposób produkty powinniśmy wymieniać co 4 - 5 dni, maksymalnie raz w tygodniu. Po tym czasie przestają spełniać swoją funkcję. Bez względu na to, na który środek się zdecydujemy, po spełnieniu swojego zadania nie nadaje się już do spożycia czy też ponownego wykorzystania w lodówce.

Niektórzy preferują też wkładanie do lodówki zmiętej gazety lub liści z wcześniej zaparzonej herbaty. Należy je dobrze wysuszyć i położyć na talerzu. Podobno świetnie wchłaniają zapach ryby.

Osoby, które nie lubią takich domowych sposobów, mogą zaopatrzyć się w pochłaniacz zapachów. Zazwyczaj są to pojemniki z węglem aktywowanym. Czas działania określony jest przez producenta. Węgiel aktywowany możemy też zastąpić normalnym węglem drzewnym lub leczniczym umieszczonym w lnianym woreczku. Kto go nie posiada może "zwęglić" na patelni kromkę chleba, która także będzie pochłaniać zapachy.

AD/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć