Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Przyczyną nieprzyjemnych zapachów w lodówce najczęściej są zepsute resztki jedzenia, które ?zapodziały się? gdzieś na końcu półki i niezauważane wydzielają fetor. Niestety usunięcie źródła przykrej woni, nie zawsze oznacza pozbycie się problemu. Jak więc temu zaradzić?

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Które produkty mogą się szybko zepsuć? Wszystko zależy od tego, jak przechowujemy żywność. Jeśli np. umyjemy owoce pozostawiając na nich wodę, te szybko „złapią” pleśń. Tak samo będzie w przypadku bardzo szczelnie zawiniętych w folię wędlin czy serów. Niedomknięte pojemniki, otwarte puszki – to wszystko sprawia, że bakterie szybciej się rozwijają, a tym samym szybciej pojawia się brzydki zapach. Mało atrakcyjną woń będzie też miała lodówka, w której nic się wprawdzie nie zepsuło, ale dawno nie była myta. Również świeże jedzenie może nie pachnieć najładniej – szczególnie, gdy wymieszają się ze sobą różne aromaty.

Jeśli już coś śmierdzi - trzeba zacząć od umycia lodówki. Wnętrze urządzenia należy umyć wodą z płynem do naczyń lub octem i dokładnie spłukać ciepłą wodę (możemy dodać sok z cytryny). Ważne, by później dokładnie osuszyć lodówkę, bo wilgoć stanowi idealne warunki do rozwoju bakterii. Do czystej i suchej lodówki wkładamy produkty spożywcze. Te o intensywnej woni należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, by ograniczyć wydobywanie się zapachu na zewnątrz. Ważne jest także odpowiednie ułożenie ich na półkach, co spowoduje, że aromaty nie będą się ze sobą mieszać. Ale co zrobić, jeżeli nadal śmierdzi?

Istnieje cała grupa produktów, które absorbują brzydki zapach. Wystarczy umieścić je na spodeczku i wstawić do lodówki. Do pochłaniaczy nieprzyjemnej woni należą: soda oczyszczona, sól kuchenna, mielona kawa, aromat waniliowy, sok z cytryny lub przekrojona na pół cytryna, jabłko – pokrojone w ćwiartki lub plastry, a nawet proszek do pieczenia. Najlepiej zastosować produkty "sypkie" lub stałe. Po pierwsze ryzyko, że coś się wyleje jest znacznie mniejsze. Po drugie, gdy nasz pochłaniacz zostawimy na zbyt długo, nie ma obawy, że rozwinie się w nim „życie”. Wykorzystane w ten sposób produkty powinniśmy wymieniać co 4 - 5 dni, maksymalnie raz w tygodniu. Po tym czasie przestają spełniać swoją funkcję. Bez względu na to, na który środek się zdecydujemy, po spełnieniu swojego zadania nie nadaje się już do spożycia czy też ponownego wykorzystania w lodówce.

Niektórzy preferują też wkładanie do lodówki zmiętej gazety lub liści z wcześniej zaparzonej herbaty. Należy je dobrze wysuszyć i położyć na talerzu. Podobno świetnie wchłaniają zapach ryby.

Osoby, które nie lubią takich domowych sposobów, mogą zaopatrzyć się w pochłaniacz zapachów. Zazwyczaj są to pojemniki z węglem aktywowanym. Czas działania określony jest przez producenta. Węgiel aktywowany możemy też zastąpić normalnym węglem drzewnym lub leczniczym umieszczonym w lnianym woreczku. Kto go nie posiada może "zwęglić" na patelni kromkę chleba, która także będzie pochłaniać zapachy.

AD/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja