Jak poukładać rzeczy w szafkach kuchennych? Poznaj sprytne patenty
Ciągle czegoś szukasz, zapominasz, gdzie odłożyłeś przyprawy, a na półce w spiżarni znowu rozsypała się mąka... Kuchnia to pomieszczenie, w którym trudno utrzymać porządek. Podpowiadamy, co pomaga go utrzymać i jak zapanować nad chaosem.
O tym, jak będzie zorganizowana kuchnia, myślimy na etapie projektowania. Już wtedy określamy, ile będzie potrzebnych szafek i jak dużo potrzebujemy miejsca na przechowywanie żywności. Jednak to wcale nie znaczy, że nie możemy usprawnić kuchni, z której korzystamy od lat. Mamy kilka sprawdzonych rad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu
Patenty na porządek w kuchni
- Przechowywanie przypraw w kuchni często sprawia problemy. Kiedy są w nieodpowiednim miejscu, trudno znaleźć te, które są akurat potrzebne, zdarza się również, że się wysypują. Lepiej je poprzesypywać do słoików lub specjalnych pojemników. Wtedy można je poustawiać w szafkach lub szufladach. Zawsze dobrze je podpisać. Przyprawy są podobne, łatwo je pomylić, a wtedy tego unikniemy.
- Sztućce najlepiej przechowywać w szufladzie tuż pod blatem tak, by zawsze były w zasięgu ręki. Przydadzą się do nich specjalne pojemniki z przegrodami. Organizery do szuflad kuchennych ułatwiają uporządkowanie wszystkich sztućców oraz innych akcesoriów kuchennych. Z przodu szuflady należy umieścić te najczęściej używane, natomiast w głębi te, z których nie korzystamy na co dzień. Ostre noże kuchenne lepiej wstawić do stojaka lub umieścić na listwie magnetycznej. Kiedy są w szufladach, łatwiej o skaleczenie.
- Szafki narożne są zazwyczaj najbardziej pojemne. Dlatego idealnie nadają się do przechowywania garnków i innych większych akcesoriów kuchennych. Najwygodniejsze są takie z zamontowanymi wysuwanymi koszami. Taki mechanizm ułatwia utrzymanie porządku. Jeśli szafka jest oddalona od kuchenki, warto zastanowić się, czy nie wykorzystać jej do przechowywania żywności. Z kolei garnki powinny być jak najbliżej.
- Głębokie szuflady i szafki dolne też sprawdzą się do przechowywania garnków. To także dobre miejsce na większe naczynia oraz te rzadko używane, a także urządzenia kuchenne. Wyciąganie ich z dolnych szuflad lub szafek będzie znacznie prostsze, niż sięganie do szafek górnych.
- Górne szafki warto wykorzystać do przechowywania kawy, herbaty oraz szklanek, kubków czy kieliszków. Ta część zabudowy przeznaczona jest na przedmioty, z których często korzystamy i potrzebujemy mieć do nich prosty dostęp.