Trwa ładowanie...

Jak poukładać rzeczy w szafkach kuchennych? Poznaj sprytne patenty

Ciągle czegoś szukasz, zapominasz, gdzie odłożyłeś przyprawy, a na półce w spiżarni znowu rozsypała się mąka... Kuchnia to pomieszczenie, w którym trudno utrzymać porządek. Podpowiadamy, co pomaga go utrzymać i jak zapanować nad chaosem.

W szafkach kuchennych ważny jest nie tylko porządekW szafkach kuchennych ważny jest nie tylko porządekŹródło: Adobe Stock, fot: Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
dtokg7m
dtokg7m

O tym, jak będzie zorganizowana kuchnia, myślimy na etapie projektowania. Już wtedy określamy, ile będzie potrzebnych szafek i jak dużo potrzebujemy miejsca na przechowywanie żywności. Jednak to wcale nie znaczy, że nie możemy usprawnić kuchni, z której korzystamy od lat. Mamy kilka sprawdzonych rad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Patenty na porządek w kuchni

  • Przechowywanie przypraw w kuchni często sprawia problemy. Kiedy są w nieodpowiednim miejscu, trudno znaleźć te, które są akurat potrzebne, zdarza się również, że się wysypują. Lepiej je poprzesypywać do słoików lub specjalnych pojemników. Wtedy można je poustawiać w szafkach lub szufladach. Zawsze dobrze je podpisać. Przyprawy są podobne, łatwo je pomylić, a wtedy tego unikniemy.
  • Sztućce najlepiej przechowywać w szufladzie tuż pod blatem tak, by zawsze były w zasięgu ręki. Przydadzą się do nich specjalne pojemniki z przegrodami. Organizery do szuflad kuchennych ułatwiają uporządkowanie wszystkich sztućców oraz innych akcesoriów kuchennych. Z przodu szuflady należy umieścić te najczęściej używane, natomiast w głębi te, z których nie korzystamy na co dzień. Ostre noże kuchenne lepiej wstawić do stojaka lub umieścić na listwie magnetycznej. Kiedy są w szufladach, łatwiej o skaleczenie.
  • Szafki narożne są zazwyczaj najbardziej pojemne. Dlatego idealnie nadają się do przechowywania garnków i innych większych akcesoriów kuchennych. Najwygodniejsze są takie z zamontowanymi wysuwanymi koszami. Taki mechanizm ułatwia utrzymanie porządku. Jeśli szafka jest oddalona od kuchenki, warto zastanowić się, czy nie wykorzystać jej do przechowywania żywności. Z kolei garnki powinny być jak najbliżej.
  • Głębokie szuflady i szafki dolne też sprawdzą się do przechowywania garnków. To także dobre miejsce na większe naczynia oraz te rzadko używane, a także urządzenia kuchenne. Wyciąganie ich z dolnych szuflad lub szafek będzie znacznie prostsze, niż sięganie do szafek górnych.
  • Górne szafki warto wykorzystać do przechowywania kawy, herbaty oraz szklanek, kubków czy kieliszków. Ta część zabudowy przeznaczona jest na przedmioty, z których często korzystamy i potrzebujemy mieć do nich prosty dostęp.
dtokg7m
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtokg7m
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj