Proste przepisy
Gruszki to smaczny i bardzo popularny owoc, który można wykorzystać na wiele sposobów – nie tylko jako przekąskę między posiłkami. Skorzystaj z naszych inspiracji, żeby odkryć, jak… ugryźć gruszkę.
Owocowa moc
Warto spożywać gruszki dla ich walorów smakowych i odżywczych. Zawierają m.in. błonnik, pektyny, witaminy z grupy B, magnez, witaminę C, wapń, fosfor, miedź, żelazo. Ich spożywanie korzystnie wpływa na trawienie, ciśnienie krwi, samopoczucie, funkcjonowanie mózgu, odporność. Regularne spożywanie gruszek zapobiega zaparciom i usprawnia przemianę materii, korzystnie wpływa na drogi moczowe i działa uszczelniająco na naczynia krwionośne. Po gruszki warto sięgać jak najczęściej nie tylko ze względu na walory zdrowotne – to po prostu bardzo smaczny i uniwersalny owoc, który w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów.
Gruszki z mięsem
Gruszka doskonale komponuje się z mięsem – podkreśla jego smak, wynosi danie na inny poziom, bo jest słodka i soczysta. Gruszki z mięsem to tradycyjna niedzielna potrawa kuchni śląskiej wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, często serwowana z kluskami (knedlami) bułczanymi. Danie przygotowuje się z wieprzowiny i słodkich gruszek, najlepiej starej odmiany bergamotka (Bergamota Czerwona Jesienna oraz Bergamota Gansla). Gruszki do mięsa dusi się z dodatkiem cukru, goździków, cynamonu i odrobiną kwasku cytrynowego. Po wyjęciu owoców sos podprawia się zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej. Gotowe mięso należy pokroić w plastry i ułożyć na talerzu obok gruszek, po czym polać sosem.
Gruszki w galarecie
Że gruszki świetnie nadają się do deserów, wiadomo nie od dziś. Gruszkowe torty, babeczki, tarty, placki to oczywisty wybór. Ciekawym deserem będą natomiast gruszki w galarecie. Składniki: 50 dag gruszek, 2 szklanki wody, 10 dag cukru, szklanka kremu waniliowego, 2 dag żelatyny, sok z cytryny do smaku. Wodę zagotować z cukrem. Gruszki umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, włożyć do syropu, ugotować. Następnie wyjąć z syropu, wystudzić, napełnić kremem waniliowym, złożyć po dwie połówki, ułożyć w kompotierkach. Syrop wymieszać z sokiem z cytryn oraz namoczoną w zimnej wodzie żelatyną, zagotować, mieszając trzepaczką, zalać gruszki i pozostawić do zastygnięcia.
Gruszki suszone
Będą zdrową przekąską, zwłaszcza dla dzieci. Składniki: 2 kg gruszek (dojrzałe, zdrowe, smaczne, twarde: letnich i jesiennych odmian), kwasek cytrynowy lub mlekowy do smaku. Gruszki umyć, większe obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać na 2 lub 4 części w zależności od wielkości. Włożyć do wrzącej, lekko zakwaszonej wody i gotować 5–6 minut. Odcedzić, ułożyć na sitach lub blasze wyłożonej pergaminem i suszyć na słońcu lub w suszarce czy piekarniku w temp. ok. 70 stopni. Pod koniec suszenia obniżyć temp. do 50 stopni. W czasie suszenia wskazane jest stosowanie krótkich przerw. Gruszki można przechowywać w szklanym pojemniku, w miejscu suchym i ciemnym.
Kompot z gruszek
Wysuszone gruszki można wykorzystać do przygotowania kompotu. Najprościej według przepisu: 2 i 1/3 szklanki wody zagotować z 10 dag cukru, skórką cytrynową i goździkami. Przecedzić, włożyć umyte i namoczone suszone gruszki (25 dag), ugotować. Następnie doprawić (sokiem cytrynowym do smaku), wystudzić, rozlać do kompotierek i podawać z łyżeczką. Wybornie smakuje również kompot z gruszek z białym winem, który doprawia się skórką pomarańczową i sokiem z cytryny, a słodki smak gruszek równoważy białe wino wytrawne. Tradycyjny przepis na kompot gruszkowy warto wzbogacić o wanilię. Gruszka wspaniale komponuje się też z cynamonem oraz imbirem.
Gruszka w sałatce
Dzięki chrupkości i delikatnej słodkości gruszka staje się doskonałym dodatkiem do sałatek. Ważne jednak, żeby jej smak nie zginął pod warstwą śmietany czy majonezu – dressing powinien być lekki, na bazie dobrej oliwy. Świetnym dodatkiem do sałatkowego sosu będzie miód. Sałatkę można również skropić octem balsamicznym. Ciekawe połączenia smakowe: gruszka + bób + szynka, gruszka + soczewica + żurawina, gruszka + ryż + kurczak + ananas, gruszka + jajka + buraki, gruszka + groszek + pomarańcza, gruszka + banan + papryka + rzodkiewka, gruszka + szparagi + jajka, gruszka + fasola perłowa + ziemniaki, gruszka + kapusta czerwona + rodzynki, gruszka + jajka + pomidor + orzechy, gruszka + brokuły + oliwki.
Gruszki w syropie
Na liście produktów tradycyjnych znalazły się gruszki w syropie miodowym z woj. podkarpackiego. Przepis pochodzi ze wsi Nockowa, gdzie od dawien dawna rozwinięte było pszczelarstwo. Jak można przeczytać na stronie ministerstwa rolnictwa, "przygotowanie gruszek w syropie miodowym rozpoczynano od rozpuszczenia miodu w wodzie i gotowaniu go. Następnie oczyszczone i ugotowane do miękkości gruszki zalewano syropem. Gruszki przelewano kilkakrotnie gorącym syropem, potem układano w dużych słojach i znów zalewano wrzącym syropem tak, aby wszystkie były w nim zanurzone. Słoje przechowywano w miejscach chłodnych i przyciemnionych". Gruszki w syropie serwuje się również w wielu innych regionach Polski.
Prościej się nie da
Gruszka jest tak smacznym i prostym w obróbce owocem, że nie potrzebuje wielu dodatków. Błyskawiczne przekąski z gruszki można wyczarować już z kilku składników. Przepołowiona, pozbawiona gniazd nasiennych gruszka będzie wspaniale smakować posmarowana masłem orzechowym; całość można oprószyć drobno posiekanymi orzechami albo wiórkami kokosowymi. Pyszne są też gruszki upieczone w cieście francuskim (wcześniej ugotowane w słodkich syropie). A jeśli ma być naprawdę prosto, gruszki dodawaj do koktajli, smoothie i twarożków, rób z nich sorbety i nalewki, wyciskaj soki.
Źródło przepisów (gruszki suszone, gruszki w galarecie, kompot z gruszek): "Ilustrowana kuchnia polska", Danuta i Henryk Dębscy, wyd. MUZA SA, Warszawa 1997, 2010.