Trwa ładowanie...
02-12-2015 10:30

Jak odróżnić ser od produktu seropodobnego?

W produktach seropodobnych znajdziemy olej palmowy, mleko w proszku, soję, łój, a nawet... wodorosty.

dsa32e8
dsa32e8

Żółte sery dzielimy na długo dojrzewające i krótko dojrzewające. Poznasz je po prostopadłościennym kształcie i plastikowej osłonce, która powoduje, że woda z niego nie paruje, a produkt jest cięższy. Wśród krótko dojrzewających mamy goudę, salami, edam czy podlaski. Długo dojrzewające przeważnie są ostre w smaku, twarde i pozbawione dziur. Jednak producenci często oszukują i pod znaną nazwą wypuszczają na rynek produkty seropodobne.

Jak wybrać pełnowartościowy produkt, a jak rozpoznać żółtego oszusta? Przede wszystkim na opakowaniu należy szukać słowa "ser". W podróbkach serów znajdziemy olej palmowy, mleko w proszku, soję, łój, a nawet wodorosty.

dsa32e8
dsa32e8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dsa32e8
Więcej tematów