Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych. Sprawdzone sposoby

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Zaczyna się sezon

Obraz
© 123RF

W sklepach są obecnie dostępne niemal przez cały rok, a gdy późną wiosną pojawiają się na targowiskach, od razu powstaje podejrzenie, że pochodzą z Chin, Grecji czy Hiszpanii. Jak zatem rozpoznać polskie truskawki, zachwycające słodyczą i soczystością?

/ 7Truskawka nie jest dziełem natury

Obraz
© 123RF

Truskawka, choć dziś należy do grona najpopularniejszych owoców, nie jest dziełem natury. Powstała z leśnej poziomki, którą od czasów starożytnych ceniono za smak i właściwości lecznicze. Gdy szpiedzy francuskiego króla Ludwika XIV przywieźli z Ameryki Południowej poziomki znacznie większych rozmiarów niż te rosnące w Europie, monarcha zażyczył sobie wyhodowanie podobnego przysmaku nad Sekwaną. Jego nadworny botanik, Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomki: chilijską i wirginijską, otrzymując duże, soczyste owoce. Truskawki po raz pierwszy pojawiły się w sklepach około 1830 r. Uchodziły wówczas za produkt luksusowy, co potwierdzała wysoka cena. Obecnie są one dostępne dla każdego, choć minęły już czasy, gdy plantatorzy rozdawali owoce niemal za darmo. W ubiegłym roku, w konsekwencji przemarznięcia sadzonek, ceny truskawek były rekordowo wysokie. W tym sezonie ma być teoretycznie taniej.

/ 7Truskawki z Chin

Obraz
© 123RF

Problem w tym, że nie wiadomo do końca, skąd pochodzą owoce oferowane zwłaszcza na targowiskach, gdzie nie są sprzedawane w opakowaniach z etykietami informacyjnymi. Nic dziwnego, że wśród klientów nie brakuje podejrzeń o chińskim rodowodzie truskawek, szczególnie tych pojawiających się na początku sezonu. To raczej nieuzasadnione obawy, ponieważ świeże owoce są delikatne i trudne w przechowywaniu czy transporcie. Nawet nafaszerowane środkami chemicznymi nie przetrwałyby tak długiej podróży. Co innego truskawki mrożone – tak przetworzone owoce z Chin często trafiają do polskich sklepów oraz zakładów przetwórczych.

/ 7Polskie czy greckie?

Obraz
© 123RF

Na targowiskach łatwiej możemy za to trafić na truskawki z Grecji, Hiszpanii czy Maroka. Zwykle są one dość dorodne, mają regularny kształt i lśniącą skórkę, charakteryzują się także kolorem ciemniejszym od tradycyjnych polskich odmian. Największą różnicę odczujemy jednak w smaku. Truskawki pochodzące z krajów basenu Morza Śródziemnego zawierają zwykle bardzo dużą ilość wody, co sprawia, że bywają pozbawione smaku. Zwykle są to owoce uprawiane pod folią (podobnie jak nasze wczesne odmiany majowe), jednak dodatkowo przyjmują wiele chemii – plantatorzy nie szczędzą im bowiem środków ochrony roślin, np. bromkiem metylu i chloropikryną, środkami, które nie tylko źle wpływają na zdrowie konsumentów, ale także niszczą warstwę ozonową naszej planety. Uprawa truskawek w cieplejszych krajach wiąże się również z licznymi nadużyciami, czego przykładem może być owiana złą sławą grecka plantacja Manolada, gdzie kilka lat temu mężczyźni pracujący jako nadzorcy otworzyli ogień do pracowników sezonowych z Bangladeszu, którzy domagali się zaległej zapłaty. W wyniku strzelaniny 32 osoby zostały ranne.

/ 7Jak rozpoznać polskie truskawki?

Obraz
© 123RF

Polska jest trzecim – po Hiszpanii i Niemczech – producentem truskawek w Unii Europejskiej i dziesiątym na świecie. Nasze owoce są szczególnie cenione za smak i słodycz, ale, by się nimi w pełni delektować, warto poczekać do czerwca. Polskie truskawki są jaśniejsze od importowanych, zwykle również mniejsze, twardsze i jędrniejsze. Dobre owoce powinny także intensywnie pachnieć, a ich szypułki muszą mieć intensywny zielony kolor – brązowe świadczą o tym, że truskawki przeleżały już kilka dni. Lepiej zrezygnować z tych częściowo niedojrzałych, mających białe lub zielone końcówki. Najprawdopodobniej okażą się kwaśne z powodu niedostatecznej ilości słońca.

/ 7Polskie najlepsze

Obraz
© 123RF

Polskie truskawki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Dostarczają solidnej dawki witaminy C (szklanka owoców zapewnia 120 proc. dziennego zapotrzebowania na cenny kwas askorbinowy, który nie tylko poprawia odporność organizmu, ale również hamuje rozwój nowotworów) i witamin z grupy B oraz niewielkich ilości witaminy A i E. Truskawki to również bogate źródło licznych mikroelementów, zwłaszcza chroniącego przed anemią żelaza czy wzmacniających kości wapnia i fosforu. Soczyste owoce są także skarbnicą kwasu elagowego, silnego antyoksydantu wspierającego system immunologiczny. Podobnie działają zawarte w truskawkach flawonoidy: antocyjany, katechiny, kwercetyna oraz kemferol, pozwalające zmniejszyć niebezpieczeństwo zaburzeń naczyniowo-sercowych.

/ 7Truskawki w diecie

Obraz
© iStock.com

Badania naukowe wykazały, że dieta bogata w truskawki może opóźniać procesy starzenia się mózgu. Idealnie nadaje się do oczyszczenia organizmu po zimie. Owoce poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę. Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i regulują trawienie (dlatego warto je jeść przed posiłkiem). Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Owoce są też niskokaloryczne (zaledwie 33 kcal na 100 g), co sprawia, że nawet osoby dbające o sylwetkę mogą je jadać niemal bezkarnie. Badania naukowe wykazały, że truskawkowe flawonoidy pomagają zmniejszyć powikłania towarzyszące cukrzycy typu 1.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru