Jak naturalnie zwiększyć poziom testosteronu?
Testosteron to hormon płciowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Nie bez powodu testosteron jest nazywany męskim hormonem płciowym, ponieważ stymuluje on rozwój męskich cech w okresie dojrzewania.
Dlaczego cynk i witamina D są ważne?
Z powodu starzenia się lub niektórych chorób przewlekłych poziom testosteronu w organizmie może się obniżyć. Konsekwencje obniżonego stężenia testosteronu w organizmie dorosłego mężczyzny to słaby popęd seksualny, problemy z erekcją, zmniejszona objętość nasienia, wypadanie włosów, zmęczenie, utrata masy mięśniowej, wahania nastroju. Jednak odpowiednia dieta może zwiększyć poziom testosteronu w organizmie. Dwa składniki odżywcze, które są szczególnie ważne w męskiej diecie, to witamina D i cynk. Gdzie ich szukać?
Tuńczyk
Tuńczyk jest bogaty w witaminę D, co wpływa na długowieczność i produkcję testosteronu. Niezależnie od tego, czy wybierzesz tuńczyka w puszce, czy świeżo przygotowanego, spożywanie tej ryby może być naturalnym sposobem na zwiększenie poziomu testosteronu. Porcja tuńczyka zaspokaja twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę D.
Żółtka
Żółtka są kolejnym bogatym źródłem witaminy D. Chociaż cholesterol ma złą reputację, żółtka zawierają więcej składników odżywczych niż białka. Cholesterol w żółtkach może nawet zwiększyć poziom testosteronu. Dopóki nie masz problemów z cholesterolem, możesz spokojnie jeść jedno jajko dziennie.
Dlaczego powinieneś codziennie jeść orzechy?
Niektóre zboża
Jajka to nie jedyny wybór na śniadanie, jeśli chcesz zwiększyć poziom testosteronu. Jeśli musisz zwracać uwagę na poziom cholesterolu we krwi, zwróć uwagę przy zakupie płatków śniadaniowych – niektóre rodzaje są wzbogacone witaminą D i mogą być dla ciebie dobrym wyborem.
Ostrygi
Cynk jest ważnym biopierwiastkiem niezbędnym do produkcji testosteronu. Ostrygi są dobrym źródłem tego minerału.
Wołowina
Dobra wiadomość dla miłośników mięsa – wątroba wołowa to świetne źródło witaminy D, a mielona wołowina to świetne źródło cynku.
Fasola
Wiele roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, soczewica i prażona fasola, uważa się za dobre źródła cynku. Ponadto te produkty są pełne błonnika i białka roślinnego, które mogą chronić zdrowie serca.