Jak naleśniki, to tylko od najlepszych. 3 receptury od topowych szefów kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 4Wypróbuj wszystkie

Obraz
© 123RF

Kto nie kocha naleśników? Na słono, na słodko, z farszem lub bez. Każdy amator naleśników i każdy szef kuchni ma na to danie swój patent. My przedstawiamy 3 przepisy od najlepszych, światowych szefów kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Naleśniki według przepisu Nigelli Lawson

Obraz
© 123RF

Najsłynniejsza brytyjska autorka książek kucharskich i gospodyni programów telewizyjnych naleśniki przygotowuje z 225 gramów mąki, 300 mililitrów mleka, 30 gramów stopionego masła, 2 ubitych na puszystą masę jajek, do których dodaje 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru. Po wymieszaniu na gładką masę ciasto należy przelać do dzbanka i wylewać małe porcje na posmarowaną masłem, rozgrzaną patelnię, a następnie smażyć naleśniki z obu stron.

/ 4Łatwe naleśniki Jamiego Olivera

Obraz
© 123RF

Do tych naleśników, inspirowanych naleśnikami słynnego Brytyjczyka, wystarczy 125 gramów mąki pszennej, 250 mililitrów mleka i 3 duże jajka od kur z wolnego wybiegu. Wszystkie składniki należy wymieszać rózgą na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po upływie tego czasu na patelni należy rozpuścić niewielką ilość masła i chochelką wylewać ciasto. Smażyć z obu stron, aż naleśniki będą rumiane.

/ 4Naleśniki z masłem orzechowym i dżemem malinowym według Gordona Ramsaya

Obraz
© 123RF

Słynący z ekscentryczności i ciętego języka kucharz zachwyca niebanalnymi propozycjami. Takie są także te naleśniki. Do ich przygotowania potrzeba: 250 g masła orzechowego, 5 jajek, 4 łyżek jogurtu naturalnego, 3 łyżki dżemu malinowego, 1 łyżki oleju rzepakowego do smażenia oraz 4 bananów obranych i pokrojonych w plasterki. Wystarczy dokładnie wymieszać w misce wszystkie składniki poza olejem i bananami. Następnie należy rozgrzać patelnię, skropić ją olejem rzepakowym i wykładać na nią porcje ciasta naleśnikowego w postaci placków. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z bananami lub syropem klonowym.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców