Jak naleśniki, to tylko od najlepszych. 3 receptury od topowych szefów kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 4Wypróbuj wszystkie

Obraz
© 123RF

Kto nie kocha naleśników? Na słono, na słodko, z farszem lub bez. Każdy amator naleśników i każdy szef kuchni ma na to danie swój patent. My przedstawiamy 3 przepisy od najlepszych, światowych szefów kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Naleśniki według przepisu Nigelli Lawson

Obraz
© 123RF

Najsłynniejsza brytyjska autorka książek kucharskich i gospodyni programów telewizyjnych naleśniki przygotowuje z 225 gramów mąki, 300 mililitrów mleka, 30 gramów stopionego masła, 2 ubitych na puszystą masę jajek, do których dodaje 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru. Po wymieszaniu na gładką masę ciasto należy przelać do dzbanka i wylewać małe porcje na posmarowaną masłem, rozgrzaną patelnię, a następnie smażyć naleśniki z obu stron.

/ 4Łatwe naleśniki Jamiego Olivera

Obraz
© 123RF

Do tych naleśników, inspirowanych naleśnikami słynnego Brytyjczyka, wystarczy 125 gramów mąki pszennej, 250 mililitrów mleka i 3 duże jajka od kur z wolnego wybiegu. Wszystkie składniki należy wymieszać rózgą na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po upływie tego czasu na patelni należy rozpuścić niewielką ilość masła i chochelką wylewać ciasto. Smażyć z obu stron, aż naleśniki będą rumiane.

/ 4Naleśniki z masłem orzechowym i dżemem malinowym według Gordona Ramsaya

Obraz
© 123RF

Słynący z ekscentryczności i ciętego języka kucharz zachwyca niebanalnymi propozycjami. Takie są także te naleśniki. Do ich przygotowania potrzeba: 250 g masła orzechowego, 5 jajek, 4 łyżek jogurtu naturalnego, 3 łyżki dżemu malinowego, 1 łyżki oleju rzepakowego do smażenia oraz 4 bananów obranych i pokrojonych w plasterki. Wystarczy dokładnie wymieszać w misce wszystkie składniki poza olejem i bananami. Następnie należy rozgrzać patelnię, skropić ją olejem rzepakowym i wykładać na nią porcje ciasta naleśnikowego w postaci placków. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z bananami lub syropem klonowym.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum