WAŻNE
TERAZ

Wszystko, co ważne, dzieje się w Polsce. Wirtualnej Polsce

Jak naleśniki, to tylko od najlepszych. 3 receptury od topowych szefów kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 4Wypróbuj wszystkie

Obraz
© 123RF

Kto nie kocha naleśników? Na słono, na słodko, z farszem lub bez. Każdy amator naleśników i każdy szef kuchni ma na to danie swój patent. My przedstawiamy 3 przepisy od najlepszych, światowych szefów kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Naleśniki według przepisu Nigelli Lawson

Obraz
© 123RF

Najsłynniejsza brytyjska autorka książek kucharskich i gospodyni programów telewizyjnych naleśniki przygotowuje z 225 gramów mąki, 300 mililitrów mleka, 30 gramów stopionego masła, 2 ubitych na puszystą masę jajek, do których dodaje 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru. Po wymieszaniu na gładką masę ciasto należy przelać do dzbanka i wylewać małe porcje na posmarowaną masłem, rozgrzaną patelnię, a następnie smażyć naleśniki z obu stron.

/ 4Łatwe naleśniki Jamiego Olivera

Obraz
© 123RF

Do tych naleśników, inspirowanych naleśnikami słynnego Brytyjczyka, wystarczy 125 gramów mąki pszennej, 250 mililitrów mleka i 3 duże jajka od kur z wolnego wybiegu. Wszystkie składniki należy wymieszać rózgą na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po upływie tego czasu na patelni należy rozpuścić niewielką ilość masła i chochelką wylewać ciasto. Smażyć z obu stron, aż naleśniki będą rumiane.

/ 4Naleśniki z masłem orzechowym i dżemem malinowym według Gordona Ramsaya

Obraz
© 123RF

Słynący z ekscentryczności i ciętego języka kucharz zachwyca niebanalnymi propozycjami. Takie są także te naleśniki. Do ich przygotowania potrzeba: 250 g masła orzechowego, 5 jajek, 4 łyżek jogurtu naturalnego, 3 łyżki dżemu malinowego, 1 łyżki oleju rzepakowego do smażenia oraz 4 bananów obranych i pokrojonych w plasterki. Wystarczy dokładnie wymieszać w misce wszystkie składniki poza olejem i bananami. Następnie należy rozgrzać patelnię, skropić ją olejem rzepakowym i wykładać na nią porcje ciasta naleśnikowego w postaci placków. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z bananami lub syropem klonowym.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód