Jak naleśniki, to tylko od najlepszych. 3 receptury od topowych szefów kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 4Wypróbuj wszystkie

Obraz
© 123RF

Kto nie kocha naleśników? Na słono, na słodko, z farszem lub bez. Każdy amator naleśników i każdy szef kuchni ma na to danie swój patent. My przedstawiamy 3 przepisy od najlepszych, światowych szefów kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Naleśniki według przepisu Nigelli Lawson

Obraz
© 123RF

Najsłynniejsza brytyjska autorka książek kucharskich i gospodyni programów telewizyjnych naleśniki przygotowuje z 225 gramów mąki, 300 mililitrów mleka, 30 gramów stopionego masła, 2 ubitych na puszystą masę jajek, do których dodaje 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru. Po wymieszaniu na gładką masę ciasto należy przelać do dzbanka i wylewać małe porcje na posmarowaną masłem, rozgrzaną patelnię, a następnie smażyć naleśniki z obu stron.

/ 4Łatwe naleśniki Jamiego Olivera

Obraz
© 123RF

Do tych naleśników, inspirowanych naleśnikami słynnego Brytyjczyka, wystarczy 125 gramów mąki pszennej, 250 mililitrów mleka i 3 duże jajka od kur z wolnego wybiegu. Wszystkie składniki należy wymieszać rózgą na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po upływie tego czasu na patelni należy rozpuścić niewielką ilość masła i chochelką wylewać ciasto. Smażyć z obu stron, aż naleśniki będą rumiane.

/ 4Naleśniki z masłem orzechowym i dżemem malinowym według Gordona Ramsaya

Obraz
© 123RF

Słynący z ekscentryczności i ciętego języka kucharz zachwyca niebanalnymi propozycjami. Takie są także te naleśniki. Do ich przygotowania potrzeba: 250 g masła orzechowego, 5 jajek, 4 łyżek jogurtu naturalnego, 3 łyżki dżemu malinowego, 1 łyżki oleju rzepakowego do smażenia oraz 4 bananów obranych i pokrojonych w plasterki. Wystarczy dokładnie wymieszać w misce wszystkie składniki poza olejem i bananami. Następnie należy rozgrzać patelnię, skropić ją olejem rzepakowym i wykładać na nią porcje ciasta naleśnikowego w postaci placków. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z bananami lub syropem klonowym.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień