Jak najlepiej myć owoce i warzywa?
Zawsze powinniśmy myć owoce i warzywa. I nie ma znaczenia, czy są one własnej produkcji, czy kupowane od znajomego rolnika, czy ze sklepu. Jedyną różnicą jest to, że te znajomego pochodzenia zazwyczaj wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Tym kupowanym trzeba poświęcić nieco więcej uwagi.
Dlaczego należy myć warzywa i owoce?
Owoce i warzywa są bardzo zdrowe, ale w procesie produkcji, transportu i przechowywania przechodzą przez wiele miejsc i rąk, dlatego nigdy nie możemy być pewni co do ich czystości i bezpieczeństwa ich spożycia.
A czym może skończyć się jedzenie niedomytych produktów? Zatrucie bakteryjne to zaledwie czubek góry lodowej. Bakterie Salmonelli lub E.Coli mogą przyprawić nas lub naszych bliskich o ból brzucha, nudności, wymioty czy biegunkę.
Okazuje się jednak, że na owocach i warzywach mogą znaleźć się również niebezpieczni pasażerowie, np. bąblowce z rodzaju Echinococcus wywołujące bąblownicę, pierwotniaki Toxoplasma Gondi prowadzące do toksoplazmozy, nicienie powodujące toksokarozę, owsiki, glisty czy tasiemce, których potem niezwykle trudno pozbyć się z organizmu.
Kiszona rzodkiewka. Zaskakujący dodatek w twojej kuchni
Nie możemy zapomnieć też o pestycydach, które mogą być obecne na skórkach owoców i warzyw. Są one niebezpieczne, ale jednocześnie prawie na pewno były stosowane w procesie produkcji i transportu – szczególnie tych egzotycznych produktów, które, zanim trafiają na sklepowe póki, muszą przebyć daleką drogę.
Na ich powierzchni zazwyczaj są też specjalne substancje konserwujące i przedłużające świeżość. Takie preparaty mogą wywoływać uczulenia, a także zatrucia pokarmowe.
O czym należy pamiętać, myjąc owoce i warzywa?
Bardzo ważne jest to, aby myć wszystkie owoce i warzywa, czyli nawet te, które planujemy obierać ze skórki. Tak więc wszelkie cytrusy, banany czy kiwi przed spożyciem też powinny być dokładnie umyte. Po co? By nie przenosić dłońmi lub nawet nożem zarazków ze skórki na obraną powierzchnię.
Pomarańcze, cytryny, grapefruity można nawet sparzyć wrzątkiem. Nie zaszkodzi to ich strukturze, a pozwoli na unieszkodliwienie i pozbycie się zanieczyszczeń.
Do mycia twardych warzyw korzeniowych, takich jak marchewka, pietruszka, seler przyda się specjalna szczoteczka, która pozwoli na dokładne oczyszczenie korzeni z piasku i szkodliwych substancji.
Starajmy się raczej nie używać ściereczki do osuszania umytych warzyw i owoców. Znajduje się na niej mnóstwo patogenów, więc lepiej zastąpić ją papierowymi ręcznikami.
Instrukcja mycia owoców i warzyw zgodna z amerykańską agencją FDA
Na pierwszy rzut oka mycie warzyw i owoców zgodnie z zaleceniami amerykańskiej agencji FDA może wydawać się czasochłonne i skomplikowane. Jeśli jednak wpadniemy w rutynę i wprowadzimy pewne zasady do swojego życia, możemy uniknąć wielu problemów zdrowotnych. Jakie to zasady?
- Higiena własna i higiena miejsca pracy. Zawsze przed przystąpieniem do czynności związanych z czyszczeniem warzyw i owoców należy umyć swoje ręce ciepłą wodą z mydłem oraz wyczyścić zlew lub miski, w których będziemy myć produkty.
- Mycie wstępne. Po przyniesieniu owoców i warzyw do domu należy opłukać je pod bieżącą wodą i oczyścić z kurzu i piasku. Następnie warzywa o skomplikowanej strukturze, takie jak kalafior, brokuł, sałata czy szpinak warto zanurzyć na kilka minut w zimnej wodzie, mieszając je i wypłukując z nich w ten sposób zanieczyszczenia.
- Mycie w odczynie kwaśnym, czyli pozbywanie się szkodliwych bakterii. W tym celu należy przygotować roztwór z wody i octu. Na 1 litr wody przypada ½ szkl. octu zwykłego lub jabłkowego, ewentualnie 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. W takim roztworze należy płukać warzywa i owoce przez ok. 2-3 minut.
- Mycie w odczynie zasadowym, czyli usuwanie pestycydów. Po wyjęciu warzyw i owoców z kwaśnego roztworu, przekłada się je do zasadowego na kolejne 2-3 minuty. Aby go przygotować, potrzeba 1 czubatej łyżki sody na 1 litr wody. Na tym etapie woda po płukaniu najczęściej staje się bardzo mętna, a może przybrać nawet żółtawy odcień. Bardzo często widoczne są na niej tłustawe smugi. Tak uwidaczniają się pestycydy wykorzystane w produkcji.
- Płukanie w czystej wodzie i wycieranie do sucha. Owoce i warzywa po wyjęciu z alkaicznego roztworu powinny być dokładnie opłukane w czystej wodzie i wytarte do sucha papierowym ręcznikiem.
Warto mieć świadomość, że nie wszystkie warzywa i owoce powinny być myte w ten sam sposób. Delikatne truskawki, maliny, jeżyny, jagody czy borówki zbyt łatwo oddają sok i ulegają zgnieceniu, więc powinno się je myć bezpośrednio przed jedzeniem i krótko. W lodówce należy przechowywać je nieoczyszczone i w zamkniętych pojemnikach.
Mycie warzyw i owoców jest bardzo ważne dla zdrowia, więc nie wolno tego bagatelizować. Lepiej poświęcić dłuższą chwilę na dokładne umycie produktów po przyniesieniu ich ze sklepu, niż zmagać się z różnego rodzaju dolegliwościami.