Trwa ładowanie...

Jak mrozić i rozmrażać chleb? Proste sposoby

Mrożenie chleba to świetny sposób na przedłużenie świeżości pieczywa. Jeśli więc zdarzyło wam się kupić za dużo chleba, nie musicie go wyrzucać. Mrożony chleb po rozmrożeniu smakuje niemal tak samo jak świeży.

Share
Jak mrozić i rozmrażać chleb? Proste sposobyŹródło: Pixabay
dgs3kg7

Jak mrozić chleb?

W ciągu pierwszych 24 godzin od napoczęcia bochenka, potnij cały chleb na kromki. Nie zostawiaj tego na ostatnią chwilę - wtedy już będzie za późno i z chleba będzie można jedynie zrobić tosty lub grzanki do zupy.

Nie wkładaj też do lodówki całego bochenka. Weź kawałek papieru do pieczenia, wytnij z niego prostokąt i ułóż na nim kromki chleba, jedna obok drugiej, tak, aby się nie dotykały. Włóż do zamrażalnika i trzymaj tam, dopóki nie będą porządnie zamrożone.

Następnie przełóż kromki chleba do torby termoizolacyjnej wielokrotnego użytku, zostawiając w środku jak najmniej powietrza. Włóż torbę z kromkami ponownie do zamrażalnika.

dgs3kg7

Rozmrażanie pieczywa - porady

Gdy będziesz miał ochotę na kromkę chleba, wyjmij ją z torby i pozwól rozmrozić się w temperaturze pokojowej. Możesz też od razu włożyć ją do tostera - będzie w nim potrzebowała dodatkowej minuty.

Struktura rozmrożonego chleba powinna być w 95 proc. tak dobra jak świeżego i o wiele lepsza niż dwudniowego. Kromki mogą być przechowywane w torbach termoizolacyjnych przez co najmniej 6 miesięcy.

Zobacz też: Produkty, które poprawiają nastrój

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dgs3kg7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dgs3kg7
dgs3kg7
Więcej tematów