Jak mrozić i rozmrażać chleb? Proste sposoby

Mrożenie chleba to świetny sposób na przedłużenie świeżości pieczywa. Jeśli więc zdarzyło wam się kupić za dużo chleba, nie musicie go wyrzucać. Mrożony chleb po rozmrożeniu smakuje niemal tak samo jak świeży.

Chleb możemy mrozić, by dłużej zachował świeżość
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta

Jak mrozić chleb?

W ciągu pierwszych 24 godzin od napoczęcia bochenka, potnij cały chleb na kromki. Nie zostawiaj tego na ostatnią chwilę - wtedy już będzie za późno i z chleba będzie można jedynie zrobić tosty lub grzanki do zupy.

Nie wkładaj też do lodówki całego bochenka. Weź kawałek papieru do pieczenia, wytnij z niego prostokąt i ułóż na nim kromki chleba, jedna obok drugiej, tak, aby się nie dotykały. Włóż do zamrażalnika i trzymaj tam, dopóki nie będą porządnie zamrożone.

Następnie przełóż kromki chleba do torby termoizolacyjnej wielokrotnego użytku, zostawiając w środku jak najmniej powietrza. Włóż torbę z kromkami ponownie do zamrażalnika.

Rozmrażanie pieczywa - porady

Gdy będziesz miał ochotę na kromkę chleba, wyjmij ją z torby i pozwól rozmrozić się w temperaturze pokojowej. Możesz też od razu włożyć ją do tostera - będzie w nim potrzebowała dodatkowej minuty.

Struktura rozmrożonego chleba powinna być w 95 proc. tak dobra jak świeżego i o wiele lepsza niż dwudniowego. Kromki mogą być przechowywane w torbach termoizolacyjnych przez co najmniej 6 miesięcy.

Zobacz też: Produkty, które poprawiają nastrój

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇