Jak jeść kawior? Sprawdzone pomysły na przekąski

Kawior to nic innego, jak solona rybia ikra. Oczywiście, najbardziej szlachetny i w dodatku najdroższy jest kawior z jesiotra, ryby bardzo już rzadko występującej w morzach i rzekach Azji. Są jednak i inne odmiany kawioru – czerwony kawior z łososia czy sztucznie barwiony i imitujący ikrę jesiotra kawior z taszy, morskiej płastugi.

KawiorProste przekąski z kawiorem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Vladimir - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Wszystkie odmiany łączy jednak rybi smak, uwielbiany przez koneserów. Kawioru nie je się w wielkich ilościach, wystarczy tylko kilka łyżeczek, by nasycić się smakiem. Dlatego też najczęściej podaje się go w przystawkach.

Bagietka z kawiorem

Zacznijmy od najbardziej popularnej, czyli bagietki z kawiorem. Potrzebne nam będą: czarny kawior z jesiotra, świeża bagietka i ciepłe masło.

Bagietkę kroimy na cienkie kromki, smarujemy masłem. Na każdą kanapkę nakładamy łyżeczkę kawioru. Pamiętajmy, by w tym celu używać łyżeczki ze szkła, porcelanowej, z masy perłowej lub z plastiku. Kawior, przy zetknięciu z metalem przejmuje jego smak, przez co staje się mniej smaczny. Kanapki podajemy od razu.

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Bliny z kawiorem

Tradycyjną rosyjską potrawą są bliny, czyli grube naleśniki z dodatkiem razowej mąki. I tradycyjnie dodaje się do nich kawior oraz śmietanę. Składnikami blinów są: mąka pszenna i razowa, drożdże, mleko, woda, sól i cukier.

Oba rodzaje mąki (pół na pół) wrzucamy do miski. W szklance rozpuszczamy w wodzie drożdże, dodajemy cukier i czekamy, aż drożdże wyrosną. Wtedy wlewamy je do miski z mąką, dolewamy mleka, dodajemy szczyptę soli i wszystko mieszamy. Gdy ciasto podrośnie, smażymy małe placki na patelni. Gorące bliny polewamy gęstą śmietaną i dekorujemy kawiorem (najlepiej czarnym, choć czerwony też się nadaje).

Ciastka z kawiorem

Choć kawior pochodzi ze wschodu, bardzo szybko został włączony do kuchni państw zachodniej Europy, przede wszystkim Francji. I z tego kraju pochodzi nasz przepis. Potrzebujemy: płat gotowego ciasta francuskiego, jajko, biały twarożek, koperek i kawior.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształt koła średnicy około pięciu centymetrów. W połowie kółek wycinamy mniejsze kółka. Ciasto bez dziurki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na każde koło nakładamy ciasto z dziurką. Ciastka przekładamy na blachę i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, po czym studzimy. Do twarożku dodajemy posiekany koperek, wkładamy łyżkę masy na ciastko, a na wierzchu dodajemy łyżkę kawioru.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯