Jak jeść kawior? Sprawdzone pomysły na przekąski

Kawior to nic innego, jak solona rybia ikra. Oczywiście, najbardziej szlachetny i w dodatku najdroższy jest kawior z jesiotra, ryby bardzo już rzadko występującej w morzach i rzekach Azji. Są jednak i inne odmiany kawioru – czerwony kawior z łososia czy sztucznie barwiony i imitujący ikrę jesiotra kawior z taszy, morskiej płastugi.

KawiorProste przekąski z kawiorem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Vladimir - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Wszystkie odmiany łączy jednak rybi smak, uwielbiany przez koneserów. Kawioru nie je się w wielkich ilościach, wystarczy tylko kilka łyżeczek, by nasycić się smakiem. Dlatego też najczęściej podaje się go w przystawkach.

Bagietka z kawiorem

Zacznijmy od najbardziej popularnej, czyli bagietki z kawiorem. Potrzebne nam będą: czarny kawior z jesiotra, świeża bagietka i ciepłe masło.

Bagietkę kroimy na cienkie kromki, smarujemy masłem. Na każdą kanapkę nakładamy łyżeczkę kawioru. Pamiętajmy, by w tym celu używać łyżeczki ze szkła, porcelanowej, z masy perłowej lub z plastiku. Kawior, przy zetknięciu z metalem przejmuje jego smak, przez co staje się mniej smaczny. Kanapki podajemy od razu.

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Bliny z kawiorem

Tradycyjną rosyjską potrawą są bliny, czyli grube naleśniki z dodatkiem razowej mąki. I tradycyjnie dodaje się do nich kawior oraz śmietanę. Składnikami blinów są: mąka pszenna i razowa, drożdże, mleko, woda, sól i cukier.

Oba rodzaje mąki (pół na pół) wrzucamy do miski. W szklance rozpuszczamy w wodzie drożdże, dodajemy cukier i czekamy, aż drożdże wyrosną. Wtedy wlewamy je do miski z mąką, dolewamy mleka, dodajemy szczyptę soli i wszystko mieszamy. Gdy ciasto podrośnie, smażymy małe placki na patelni. Gorące bliny polewamy gęstą śmietaną i dekorujemy kawiorem (najlepiej czarnym, choć czerwony też się nadaje).

Ciastka z kawiorem

Choć kawior pochodzi ze wschodu, bardzo szybko został włączony do kuchni państw zachodniej Europy, przede wszystkim Francji. I z tego kraju pochodzi nasz przepis. Potrzebujemy: płat gotowego ciasta francuskiego, jajko, biały twarożek, koperek i kawior.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształt koła średnicy około pięciu centymetrów. W połowie kółek wycinamy mniejsze kółka. Ciasto bez dziurki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na każde koło nakładamy ciasto z dziurką. Ciastka przekładamy na blachę i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, po czym studzimy. Do twarożku dodajemy posiekany koperek, wkładamy łyżkę masy na ciastko, a na wierzchu dodajemy łyżkę kawioru.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę