Jak jeść kawior? Sprawdzone pomysły na przekąski
Kawior to nic innego, jak solona rybia ikra. Oczywiście, najbardziej szlachetny i w dodatku najdroższy jest kawior z jesiotra, ryby bardzo już rzadko występującej w morzach i rzekach Azji. Są jednak i inne odmiany kawioru – czerwony kawior z łososia czy sztucznie barwiony i imitujący ikrę jesiotra kawior z taszy, morskiej płastugi.
Wszystkie odmiany łączy jednak rybi smak, uwielbiany przez koneserów. Kawioru nie je się w wielkich ilościach, wystarczy tylko kilka łyżeczek, by nasycić się smakiem. Dlatego też najczęściej podaje się go w przystawkach.
Bagietka z kawiorem
Zacznijmy od najbardziej popularnej, czyli bagietki z kawiorem. Potrzebne nam będą: czarny kawior z jesiotra, świeża bagietka i ciepłe masło.
Bagietkę kroimy na cienkie kromki, smarujemy masłem. Na każdą kanapkę nakładamy łyżeczkę kawioru. Pamiętajmy, by w tym celu używać łyżeczki ze szkła, porcelanowej, z masy perłowej lub z plastiku. Kawior, przy zetknięciu z metalem przejmuje jego smak, przez co staje się mniej smaczny. Kanapki podajemy od razu.
Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki
Bliny z kawiorem
Tradycyjną rosyjską potrawą są bliny, czyli grube naleśniki z dodatkiem razowej mąki. I tradycyjnie dodaje się do nich kawior oraz śmietanę. Składnikami blinów są: mąka pszenna i razowa, drożdże, mleko, woda, sól i cukier.
Oba rodzaje mąki (pół na pół) wrzucamy do miski. W szklance rozpuszczamy w wodzie drożdże, dodajemy cukier i czekamy, aż drożdże wyrosną. Wtedy wlewamy je do miski z mąką, dolewamy mleka, dodajemy szczyptę soli i wszystko mieszamy. Gdy ciasto podrośnie, smażymy małe placki na patelni. Gorące bliny polewamy gęstą śmietaną i dekorujemy kawiorem (najlepiej czarnym, choć czerwony też się nadaje).
Ciastka z kawiorem
Choć kawior pochodzi ze wschodu, bardzo szybko został włączony do kuchni państw zachodniej Europy, przede wszystkim Francji. I z tego kraju pochodzi nasz przepis. Potrzebujemy: płat gotowego ciasta francuskiego, jajko, biały twarożek, koperek i kawior.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształt koła średnicy około pięciu centymetrów. W połowie kółek wycinamy mniejsze kółka. Ciasto bez dziurki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na każde koło nakładamy ciasto z dziurką. Ciastka przekładamy na blachę i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, po czym studzimy. Do twarożku dodajemy posiekany koperek, wkładamy łyżkę masy na ciastko, a na wierzchu dodajemy łyżkę kawioru.