Trwa ładowanie...

Jak jeść kawior? Sprawdzone pomysły na przekąski

Kawior to nic innego, jak solona rybia ikra. Oczywiście, najbardziej szlachetny i w dodatku najdroższy jest kawior z jesiotra, ryby bardzo już rzadko występującej w morzach i rzekach Azji. Są jednak i inne odmiany kawioru – czerwony kawior z łososia czy sztucznie barwiony i imitujący ikrę jesiotra kawior z taszy, morskiej płastugi.

Proste przekąski z kawiorem Proste przekąski z kawiorem Źródło: Adobe Stock, fot: ©Vladimir - stock.adobe.com
d1bjxpi
d1bjxpi

Wszystkie odmiany łączy jednak rybi smak, uwielbiany przez koneserów. Kawioru nie je się w wielkich ilościach, wystarczy tylko kilka łyżeczek, by nasycić się smakiem. Dlatego też najczęściej podaje się go w przystawkach.

Bagietka z kawiorem

Zacznijmy od najbardziej popularnej, czyli bagietki z kawiorem. Potrzebne nam będą: czarny kawior z jesiotra, świeża bagietka i ciepłe masło.

Bagietkę kroimy na cienkie kromki, smarujemy masłem. Na każdą kanapkę nakładamy łyżeczkę kawioru. Pamiętajmy, by w tym celu używać łyżeczki ze szkła, porcelanowej, z masy perłowej lub z plastiku. Kawior, przy zetknięciu z metalem przejmuje jego smak, przez co staje się mniej smaczny. Kanapki podajemy od razu.

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Bliny z kawiorem

Tradycyjną rosyjską potrawą są bliny, czyli grube naleśniki z dodatkiem razowej mąki. I tradycyjnie dodaje się do nich kawior oraz śmietanę. Składnikami blinów są: mąka pszenna i razowa, drożdże, mleko, woda, sól i cukier.

d1bjxpi

Oba rodzaje mąki (pół na pół) wrzucamy do miski. W szklance rozpuszczamy w wodzie drożdże, dodajemy cukier i czekamy, aż drożdże wyrosną. Wtedy wlewamy je do miski z mąką, dolewamy mleka, dodajemy szczyptę soli i wszystko mieszamy. Gdy ciasto podrośnie, smażymy małe placki na patelni. Gorące bliny polewamy gęstą śmietaną i dekorujemy kawiorem (najlepiej czarnym, choć czerwony też się nadaje).

Ciastka z kawiorem

Choć kawior pochodzi ze wschodu, bardzo szybko został włączony do kuchni państw zachodniej Europy, przede wszystkim Francji. I z tego kraju pochodzi nasz przepis. Potrzebujemy: płat gotowego ciasta francuskiego, jajko, biały twarożek, koperek i kawior.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształt koła średnicy około pięciu centymetrów. W połowie kółek wycinamy mniejsze kółka. Ciasto bez dziurki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na każde koło nakładamy ciasto z dziurką. Ciastka przekładamy na blachę i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, po czym studzimy. Do twarożku dodajemy posiekany koperek, wkładamy łyżkę masy na ciastko, a na wierzchu dodajemy łyżkę kawioru.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1bjxpi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj