Trwa ładowanie...

Jak jeść awokado? Sprawdzone pomysły na urozmaicony posiłek

Awokado jest dość kaloryczne, ale bardzo wartościowe. To naturalne źródło witamin, kwasu foliowego i potasu. Jak jeść ten owoc, aby się nie znudził? Dzieci uwielbiają wyjadać środek łyżeczką. Jak jeszcze można skonsumować ten "super food"?

Awokado, jak jeść?Awokado, jak jeść?Źródło: Getty Images
d36g9o4
d36g9o4

Awokado warto jeść na co dzień. Choć jest dość drogie, prawie nie wykrywa się w tym owocu pestycydów. Idealnie smakuje jako dodatek do każdego posiłku.

Jak jeść awokado? Pomysły na ciekawe dania

Chcąc zadbać o zdrowie, warto wprowadzić do diety awokado. Jest bogate w witaminy, kwas foliowy oraz potas. Oprócz świetnych właściwości zawiera dobre tłuszcze i znakomicie smakuje. Oto kilka pomysłów na dania z awokado.

Sałatka z awokado i komosą ryżową

W Nowym Jorku już od dawna w restauracjach i barach króluje komosa ryżowa, inaczej nazywana quinoą. Można ją podawać z kurczakiem, bądź właśnie z awokado. Smakuje wyśmienicie. Do ugotowanej komosy dodajemy pokrojone w kostkę awokado, sypiemy pestki słonecznika, pomidory koktajlowe, kiełki – i gotowe. Do smaku dodajemy przyprawy. Tak przygotowaną sałatkę możemy jeść na ciepło i na zimno. Idealnie sprawdzi się więc na lunch do pracy.

Awokado do chleba

Awokado może posłużyć jako masło. Ten owoc można również po prostu pokroić w plasterki i położyć na ulubione pieczywo, skropić cytryną, dodać na wierzch pietruszkę i pałaszować. Szczególnie dzieci uwielbiają kanapeczki z awokado. Ma kremową konsystencję i nie trzeba mieć zębów, aby je dobrze pogryźć.

Smoothie z awokado

Awokado to także świetny dodatek do koktajli. Idealnie smakuje w połączeniu ze szpinakiem i pomarańczą. Można do blendera dorzucić połówkę jabłka i wypić zamiast jednego z posiłków. Taki napój z pewnością doda energii. Do zestawu koniecznie trzeba dodać szklankę wody, inaczej smoothie wyjdzie bardzo gęste, niczym guacamole, a o nim niżej.

d36g9o4

Guacamole z awokado

W oryginalnej wersji awokado rozciera się na pastę z dodatkiem limonki i soli, następnie dodaje się ulubione dodatki. Popularne są pomidory, czerwona cebula, papryka i oczywiście kolendra. To meksykańskie danie idealnie pasuje do chipców, czy tortilli kukurydzianej.

Awokado do owsianki

Jeżeli często jadasz owsiankę, zamiast banana polecamy skroić awokado. Do tego można dodać orzechy, bądź pestki dyni, czy słonecznika i łyżkę jogurtu naturalnego. Taka owsianka doda energii na cały dzień. Będzie sycąca i pożywna.

Maliny – czy musimy je myć?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d36g9o4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj