Jak jeść awokado? Sprawdzone pomysły na urozmaicony posiłek
Awokado jest dość kaloryczne, ale bardzo wartościowe. To naturalne źródło witamin, kwasu foliowego i potasu. Jak jeść ten owoc, aby się nie znudził? Dzieci uwielbiają wyjadać środek łyżeczką. Jak jeszcze można skonsumować ten "super food"?
Awokado warto jeść na co dzień. Choć jest dość drogie, prawie nie wykrywa się w tym owocu pestycydów. Idealnie smakuje jako dodatek do każdego posiłku.
Jak jeść awokado? Pomysły na ciekawe dania
Chcąc zadbać o zdrowie, warto wprowadzić do diety awokado. Jest bogate w witaminy, kwas foliowy oraz potas. Oprócz świetnych właściwości zawiera dobre tłuszcze i znakomicie smakuje. Oto kilka pomysłów na dania z awokado.
Sałatka z awokado i komosą ryżową
W Nowym Jorku już od dawna w restauracjach i barach króluje komosa ryżowa, inaczej nazywana quinoą. Można ją podawać z kurczakiem, bądź właśnie z awokado. Smakuje wyśmienicie. Do ugotowanej komosy dodajemy pokrojone w kostkę awokado, sypiemy pestki słonecznika, pomidory koktajlowe, kiełki – i gotowe. Do smaku dodajemy przyprawy. Tak przygotowaną sałatkę możemy jeść na ciepło i na zimno. Idealnie sprawdzi się więc na lunch do pracy.
Awokado do chleba
Awokado może posłużyć jako masło. Ten owoc można również po prostu pokroić w plasterki i położyć na ulubione pieczywo, skropić cytryną, dodać na wierzch pietruszkę i pałaszować. Szczególnie dzieci uwielbiają kanapeczki z awokado. Ma kremową konsystencję i nie trzeba mieć zębów, aby je dobrze pogryźć.
Smoothie z awokado
Awokado to także świetny dodatek do koktajli. Idealnie smakuje w połączeniu ze szpinakiem i pomarańczą. Można do blendera dorzucić połówkę jabłka i wypić zamiast jednego z posiłków. Taki napój z pewnością doda energii. Do zestawu koniecznie trzeba dodać szklankę wody, inaczej smoothie wyjdzie bardzo gęste, niczym guacamole, a o nim niżej.
Guacamole z awokado
W oryginalnej wersji awokado rozciera się na pastę z dodatkiem limonki i soli, następnie dodaje się ulubione dodatki. Popularne są pomidory, czerwona cebula, papryka i oczywiście kolendra. To meksykańskie danie idealnie pasuje do chipców, czy tortilli kukurydzianej.
Awokado do owsianki
Jeżeli często jadasz owsiankę, zamiast banana polecamy skroić awokado. Do tego można dodać orzechy, bądź pestki dyni, czy słonecznika i łyżkę jogurtu naturalnego. Taka owsianka doda energii na cały dzień. Będzie sycąca i pożywna.