Trwa ładowanie...

Polski klasyk na miarę XXI wieku. Przepis na kotlety mielone, które zje każdy

Nie od dziś wiadomo, że smaczne kotlety przygotujemy nie tyko z mięsa. Hitem minionej epoki są kotlety jajeczne czy ziemniaczane. Na naszych stołach często też lądują kotlety z twarogu, warzyw czy sera. Smakowitą alternatywą dla klasycznych mielonych mogą być również wegańskie kotlety z ciecierzycy. Jak je zrobić?

Kotlety z ciecierzycy mogą konkurować z klasycznymi mielonymiKotlety z ciecierzycy mogą konkurować z klasycznymi mielonymiŹródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca, zwana też cieciorką, to jeden z podstawowych składników wegańskiej kuchni. Przygotowuje się z niej m.in. hummus czy falafele. Doskonale smakuje też upieczona z dodatkiem wędzonej papryki, a także jako dodatek do gulaszy, curry czy zup.

Jeśli sięgamy po suche nasiona, należy je najpierw moczyć przez ok. 12-24 godzin. Kto nie chce tyle czekać, może sięgnąć po nasiona w puszce. Warto też spróbować kiełków z ciecierzycy, które doskonale nadają się do sałatek i dań na ciepło.

W 100 gramach ugotowanych ziaren ciecierzycy znajdziemy ok. 27 gramów węglowodanów, 9 gramów białka i 2,6 gramów tłuszczu, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych.Nasiona cieciorki dostarczają też organizmowi wiele cennych substancji odżywczych. Są bogate w beta-karoten, niacynę, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ciecierzyca to także doskonałe źródło potasu, fosforu, wapnia i magnezu.

Domowy falafel krok po kroku

Jak wszystkie rośliny strączkowe, także cieciorka ma właściwości wzdymające, jednak najmniejsze spośród tej grupy roślin. Jedzenie ciecierzycy wspomaga leczenie cukrzycy, przyspiesza trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, a nawet poprawia stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

d3zrlz5

Wegańskie kotlety z ciecierzycy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • curry,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 1 marchewka starta na tartce,
  • panier z ciecierzycy do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ugotować ciecierzycę w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać.
  2. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i zeszklić cebulę. Do ciecierzycy dodać cebulę, otręby i drobno posiekaną natkę pietruszki.
  3. Dokładnie wymieszać i całość zblendować. Wbić jajko, dodać marchewkę, czosnek i doprawić.
  4. Uformować kotlety i obtoczyć je w panierze z ciecierzycy. Usmażyć kotlety na na złocisty kolor z obu stron.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj