Polski klasyk na miarę XXI wieku. Przepis na kotlety mielone, które zje każdy

Nie od dziś wiadomo, że smaczne kotlety przygotujemy nie tyko z mięsa. Hitem minionej epoki są kotlety jajeczne czy ziemniaczane. Na naszych stołach często też lądują kotlety z twarogu, warzyw czy sera. Smakowitą alternatywą dla klasycznych mielonych mogą być również wegańskie kotlety z ciecierzycy. Jak je zrobić?

KotletyKotlety z ciecierzycy mogą konkurować z klasycznymi mielonymi
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca, zwana też cieciorką, to jeden z podstawowych składników wegańskiej kuchni. Przygotowuje się z niej m.in. hummus czy falafele. Doskonale smakuje też upieczona z dodatkiem wędzonej papryki, a także jako dodatek do gulaszy, curry czy zup.

Jeśli sięgamy po suche nasiona, należy je najpierw moczyć przez ok. 12-24 godzin. Kto nie chce tyle czekać, może sięgnąć po nasiona w puszce. Warto też spróbować kiełków z ciecierzycy, które doskonale nadają się do sałatek i dań na ciepło.

W 100 gramach ugotowanych ziaren ciecierzycy znajdziemy ok. 27 gramów węglowodanów, 9 gramów białka i 2,6 gramów tłuszczu, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych.Nasiona cieciorki dostarczają też organizmowi wiele cennych substancji odżywczych. Są bogate w beta-karoten, niacynę, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ciecierzyca to także doskonałe źródło potasu, fosforu, wapnia i magnezu.

Domowy falafel krok po kroku

Jak wszystkie rośliny strączkowe, także cieciorka ma właściwości wzdymające, jednak najmniejsze spośród tej grupy roślin. Jedzenie ciecierzycy wspomaga leczenie cukrzycy, przyspiesza trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, a nawet poprawia stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

Wegańskie kotlety z ciecierzycy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • curry,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 1 marchewka starta na tartce,
  • panier z ciecierzycy do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ugotować ciecierzycę w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać.
  2. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i zeszklić cebulę. Do ciecierzycy dodać cebulę, otręby i drobno posiekaną natkę pietruszki.
  3. Dokładnie wymieszać i całość zblendować. Wbić jajko, dodać marchewkę, czosnek i doprawić.
  4. Uformować kotlety i obtoczyć je w panierze z ciecierzycy. Usmażyć kotlety na na złocisty kolor z obu stron.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów