Jak gotować w czasie pandemii? Sposoby Jakuba Kuronia

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

Warto gotować w domu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Planując domowe eksperymenty kulinarne, warto zacząć od starannego przestudiowania zasobów kuchennych szafek oraz dostępności potrzebnych produktów. Wbrew pozorom, do przygotowania smakołyków, które śmiało mogłyby zająć najwyższe sklepowe półki, nie potrzebujemy wielu wyszukanych składników. Co więcej okazuje się, że większość potrzebnych surowców, stanowi sporą część podstawowego wyposażenia naszej kuchni. - Diabeł tkwi nie tylko w szczegółach, ale i w prostocie.

Domowe zamienniki sklepowych produktów to obok tradycyjnego i wyrazistego smaku, przede wszystkim gwarancja zdrowia i czystej etykiety. Dodatkowo zużywając zalegające na półkach produkty, omijamy długie sklepowe kolejki, a czas spędzony w zatłoczonych marketach, zamieniamy na czas spędzony w domowym zaciszu – mówi Jakub Kuroń, szef kuchni w cateringu dietetycznym Kuroniowie Diety.

Mąka i jej oblicza

Jednym z najbardziej podstawowych składników, zarówno wytrawnych jak i słodkich smaków, jest mąka. Najczęściej spotykana i jednocześnie uniwersalna jest mąka pszenna. O ile sprawdzi się ona idealnie w klasycznej wersji smażonych naleśników, o tyle szukając urozmaicenia w potrawach z różnych regionów świata, warto sięgnąć po inne warianty. Co istotne – mamy ich pod dostatkiem i to bez wychodzenia z domu.

Zobacz też: Zapomnij o kawie z mlekiem. Najdziwniejsze dodatki do kawy

Wystarczy, że dysponujemy paczką ryżu, kaszy gryczanej, jęczmiennej czy zwyczajnym opakowaniem płatków owsianych. Samodzielne mielenie ziaren nie tylko otwiera nowe możliwości, ale przede wszystkim pozwala na zachowanie cennych witamin, jak te z grupy B i E oraz mikroelementów, które w procesie masowej produkcji, często są tracone. – Zarówno prywatnie jak i zawodowo lubię postawić na zdrową różnorodność. Gotuję dla wielu osób o odmiennych potrzebach i preferencjach. Wiele wariantów podstawowych produktów, jak np. mąka, daje możliwość serwowania pysznych posiłków u osób stosujących różne rodzaje diet. Zamieniając chociażby pszenicę na ryż, klasyczne naleśniki mogę przygotować także w wersji bezglutenowej – dodaje ekspert.

Mąka z kaszy gryczanej natomiast nada ciekawej nuty smakowej tradycyjnym blinom a zmielone ziarna kukurydzy to podstawowy składnik meksykańskich taco lub tortilli. Do słodkich wypieków idealnie sprawdzi się mąka kokosowa. W tym przypadku przydatne mogą okazać się również świeże drożdże. Aby uniknąć częstych wizyt w sklepie, warto zamrozić zakupiony zapas. Inną opcją są, np. suche drożdże z długim terminem przydatności, dostępne w sklepach internetowych z dostawą do domu.

Smaki dla każdego

Zarówno wśród słodkich, jak i wytrawnych przepisów wykorzystujących zapasy kuchennego zaplecza, obok tradycyjnych znajdą się warianty dla zwolenników kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Docenianą, popularną alternatywą mleka krowiego jest mleczko kokosowe, które można wykonać w domu. Wiórki kokosowe, moczone uprzednio w wodzie przez kilka godzin, wystarczy podgrzać do temperatury ok. 50 st.
Celsjusza. Następnie całość ostudzić, zblendować i przesączyć przez bawełniany materiał. Zgodnie z ideą "zero waste" pozostałą masę warto wykorzystać np. do granoli czy muffinek, a mleczko można wykorzystać np. do zrobienia rafaello blędując je z kaszą jaglaną.

Stęsknionym za czekoladową nutą proponujemy sięgnąć do korzeni i postawić na kakao. Domowej roboty nutella, do przygotowania której wystarczy dobrej jakości kakao blendowane z orzechami i awokado zadowoli smakiem i satysfakcją. Idealnym towarzystwem zdrowej wersji czekoladowego kremu będą, np. grzanki zrobione z kilku kromek chleba, pozostałych po kolacji.

– Desery i słodkie przekąski to dobry sposób na początek poszukiwania nowych kulinarnych wrażeń w domowym zaciszu. Proste przepisy sprawdzą się przy okazji rodzinnego gotowania w weekendowe popołudnia, a w intensywnym tygodniu można uciec się do cateringu, który dostarczy rozmaite przysmaki pod same drzwi. W Kuroniowie Diety staramy się znaleźć kompromis między przyjemnością, a zdrowiem serwując słodycze, które cieszą nie tylko smakiem, ale również bogactwem wartościowych składników odżywczych – mówi Jakub Kuroń.

Samodzielne przygotowanie drobnych i słodkich przekąsek to dobra rozgrzewka przed sprawdzeniem swoich sił w przyrządzaniu dania głównego. W porze obiadowej, na tradycyjnym polskim stole nie może zabraknąć mięsnych smaków. Ciekawą alternatywą klasycznego schabowego mogą okazać się, np. kotlety z konserwowej ciecierzycy z dodatkiem sosu sojowego (opcjonalnie) i podsmażonej cebulki. Odpowiednio przyprawiony i panierowany sejtan to również praktyczny sposób na zastępstwo tradycyjnego dania.

Szefem kuchni we własnym domu może zostać każdy. Podstawowe produkty w połączeniu z ciekawym pomysłem to pierwszy krok nie tylko do odtworzenia ulubionych smaków, ale też szansa do poznania nowych. Kuchnia to miejsce, w którym obok głodu zaspakajamy również apetyt na nowe wyzwania i satysfakcję.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia