Jak gotować ciecierzycę?
Ciecierzyca, czyli cieciorka, to roślina strączkowa, która zdobywa coraz większą popularność. Do niedawna znana była przede wszystkim jako składnik pochodzącego z Bliskiego Wschodu hummusu, ale teraz wykorzystuje się ją w polskiej kuchni na wiele sposobów.
Nie kupuj w puszcze. Jak ugotować ciecierzycę w domu?
Najczęściej kupujemy ciecierzycę w puszce lub w słoiku. Najbardziej popularna jest ta w słonej zalewie lub gotowana na parze i konserwowana. Jednak smak takiej cieciorki różni się od smaku zarówno świeżych ziaren, jak i tych suszonych i obgotowywanych.
Gotowanie ciecierzycy nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu. Najpierw suche ziarna kilka razy przemywamy na sitku, aż woda zrobi się krystalicznie czysta. Wrzucamy nasiona do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji trzy szklanki wody na szklankę ciecierzycy. Garnek przykrywamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 12 godzin. Cieciorka wchłonie wodę, napęcznieje i będzie gotowa do dalszej obróbki.
Namoczoną ciecierzycę jeszcze raz przelewamy wodą, wkładamy do dużego garnka i zalewamy dwukrotną ilością wody. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, co najmniej półtorej godziny. Co jakiś czas mieszamy ziarna i sprawdzamy, czy nie są już miękkie. Ciecierzycy nie solimy w trakcie gotowania, żeby skórka nie stwardniała. Sól dodajemy dosłownie kilka minut przed zdjęciem ziaren z ognia, albo już po ich ugotowaniu.
Co przygotować z konserwowej fasoli?
Łatwo sprawdzić czy ciecierzyca jest już ugotowana. Ziarna powinniśmy łatwo rozetrzeć w palcach. Jeśli to się nie udaje, trzeba gotować dalej.
Ciecierzyca - jak ją wykorzystać?
Gotowe nasiona możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Np. przygotowując z nich kotlety. Ziarna miksujemy z czosnkiem, natką pietruszki, jajkiem i przyprawami, takimi jak kmin rzymski, pieprz, imbir czy kurkuma. Formujemy kotlety i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku.
Hummus, który jest doskonałym dipem, przygotowuje się równie prosto. Miksujemy cieciorkę z czosnkiem, tahini, czyli pastą z nasion sezamu, oliwą, solą i sokiem z cytryny. Gotowy hummus możemy przechowywać w słoiku w lodówce kilka dni.
Ugotowana ciecierzyca jest również doskonałym dodatkiem do sałatek warzywnych, zastępując czy to zielony groszek, czy fasolę z puszki. Świetnie pasuje do niej jogurt i egzotyczne przyprawy.
Zupa z ciecierzycy, przygotowywana podobnie jak grochówka czy zupa fasolowa, a więc z dodatkiem wędzonki, warzyw i sporej ilości majeranku, czosnku czy cebuli to świetny pomysł na obiad zimą czy w chłodniejsze dni.
Ugotowana samodzielnie ciecierzyca, jak już wspomnieliśmy, smakuje inaczej niż ta z puszki. Warto więc od czasu do czasu poświęcić się i przygotować ją w domu.