Jak gotować ciecierzycę?

Ciecierzyca, czyli cieciorka, to roślina strączkowa, która zdobywa coraz większą popularność. Do niedawna znana była przede wszystkim jako składnik pochodzącego z Bliskiego Wschodu hummusu, ale teraz wykorzystuje się ją w polskiej kuchni na wiele sposobów.

ciecierzycaGotowanie ciecierzycy nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Nie kupuj w puszcze. Jak ugotować ciecierzycę w domu?

Najczęściej kupujemy ciecierzycę w puszce lub w słoiku. Najbardziej popularna jest ta w słonej zalewie lub gotowana na parze i konserwowana. Jednak smak takiej cieciorki różni się od smaku zarówno świeżych ziaren, jak i tych suszonych i obgotowywanych.

Gotowanie ciecierzycy nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu. Najpierw suche ziarna kilka razy przemywamy na sitku, aż woda zrobi się krystalicznie czysta. Wrzucamy nasiona do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji trzy szklanki wody na szklankę ciecierzycy. Garnek przykrywamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 12 godzin. Cieciorka wchłonie wodę, napęcznieje i będzie gotowa do dalszej obróbki.

Namoczoną ciecierzycę jeszcze raz przelewamy wodą, wkładamy do dużego garnka i zalewamy dwukrotną ilością wody. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, co najmniej półtorej godziny. Co jakiś czas mieszamy ziarna i sprawdzamy, czy nie są już miękkie. Ciecierzycy nie solimy w trakcie gotowania, żeby skórka nie stwardniała. Sól dodajemy dosłownie kilka minut przed zdjęciem ziaren z ognia, albo już po ich ugotowaniu.

Co przygotować z konserwowej fasoli?

Łatwo sprawdzić czy ciecierzyca jest już ugotowana. Ziarna powinniśmy łatwo rozetrzeć w palcach. Jeśli to się nie udaje, trzeba gotować dalej.

Ciecierzyca - jak ją wykorzystać?

Gotowe nasiona możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Np. przygotowując z nich kotlety. Ziarna miksujemy z czosnkiem, natką pietruszki, jajkiem i przyprawami, takimi jak kmin rzymski, pieprz, imbir czy kurkuma. Formujemy kotlety i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku.

Hummus, który jest doskonałym dipem, przygotowuje się równie prosto. Miksujemy cieciorkę z czosnkiem, tahini, czyli pastą z nasion sezamu, oliwą, solą i sokiem z cytryny. Gotowy hummus możemy przechowywać w słoiku w lodówce kilka dni.

Ugotowana ciecierzyca jest również doskonałym dodatkiem do sałatek warzywnych, zastępując czy to zielony groszek, czy fasolę z puszki. Świetnie pasuje do niej jogurt i egzotyczne przyprawy.

Zupa z ciecierzycy, przygotowywana podobnie jak grochówka czy zupa fasolowa, a więc z dodatkiem wędzonki, warzyw i sporej ilości majeranku, czosnku czy cebuli to świetny pomysł na obiad zimą czy w chłodniejsze dni.

Ugotowana samodzielnie ciecierzyca, jak już wspomnieliśmy, smakuje inaczej niż ta z puszki. Warto więc od czasu do czasu poświęcić się i przygotować ją w domu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki