Jajko pęka podczas gotowania? Dodaj do wody jedną rzecz

Pękające jajka podczas gotowania, które wypływają ze skorupki, to zmora niejednej osoby, pragnącej przygotować smaczny posiłek. Na szczęście istnieją proste sposoby na to, aby temu problemowi zaradzić.

Jak zaradzić pękającym skorupkom jajek?Jak zaradzić pękającym skorupkom jajek?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tachathat Rattanawattakij / EyeE
Zuzanna Sierzputowska

Gotujesz jajka, które pękają podczas tego procesu? Masz dość rozlanych po garnku jajek, ale nie wiesz, jak temu zaradzić? Mamy na to banalne, ułatwiające życie metody, które stosowały jeszcze nasze babcie. Te triki warto zapisać lub zachować w pamięci na dłużej. Zwłaszcza, jeśli jesteśmy fanami gotowanych jajek.

Pękające jajka w czasie gotowania? Tak temu zaradzisz

Zanim jeszcze zabierzemy się za proces gotowania, warto przyjrzeć się jajkom już na etapie zakupu. Te, które mają brązowe skorupki są mocniejsze i nie będą tak łatwo pękać, jak te egzemplarze o jaśniejszym kolorze. Kiedy jednak widzimy, że wśród zakupionych jajek przeważają te "ładniejsze" - przystępujemy do dalszych działań, które zapobiegną pękaniu.

Pierwszym popularnym trikiem jest dodanie do gotującej się wody w garnku pół łyżeczki soku z cytryny lub szczypty soli. Ta porada zadziała również wtedy, kiedy jajko już zdążyło pęknąć - wystarczy dodać wybrany produkt, a jajko powinno przestać uciekać ze środka skorupki. Takie samo działanie ma ocet - w tym przypadku wystarczy łyżeczka.

Pękające jajka? Zanim wrzucisz je do wody - zwróć na to uwagę

Następną metodą jest wcześniejsze ogrzanie jajek - wyjmijmy je z lodówki przynajmniej koło piętnastu minut przed planowanym gotowaniem. Niby dość oczywiste, ale czasem zdarza się o tym zapomnieć i wrzucać zimne jajka w gorącą wodę, co po chwili okazuje się wyjątkowo kiepskim rozwiązaniem. To właśnie z tego powodu jajka w wodzie pękają najczęściej.

Innym jeszcze sposobem, który może uchronić jajka przed pęknięciem jest wcześniejsze nakłucie skorupek igłą - pamiętajmy jednak, aby potraktować w ten sposób jedynie szerszą końcówkę jajka! Jak działa ten trik? Przekłuwając skorupkę w tym miejscu, przekuwamy znajdujący się tam pęcherzyk powietrza - w ten sposób ciśnienie, które narasta w jajku spada, a tym samym skorupka pozostanie nietknięta.

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇