Trwa ładowanie...

Jajko pęka podczas gotowania? Dodaj do wody jedną rzecz

Pękające jajka podczas gotowania, które wypływają ze skorupki, to zmora niejednej osoby, pragnącej przygotować smaczny posiłek. Na szczęście istnieją proste sposoby na to, aby temu problemowi zaradzić.

Jak zaradzić pękającym skorupkom jajek?Jak zaradzić pękającym skorupkom jajek?Źródło: Getty Images, fot: Tachathat Rattanawattakij / EyeE
d3tucig
d3tucig

Gotujesz jajka, które pękają podczas tego procesu? Masz dość rozlanych po garnku jajek, ale nie wiesz, jak temu zaradzić? Mamy na to banalne, ułatwiające życie metody, które stosowały jeszcze nasze babcie. Te triki warto zapisać lub zachować w pamięci na dłużej. Zwłaszcza, jeśli jesteśmy fanami gotowanych jajek.

Pękające jajka w czasie gotowania? Tak temu zaradzisz

Zanim jeszcze zabierzemy się za proces gotowania, warto przyjrzeć się jajkom już na etapie zakupu. Te, które mają brązowe skorupki są mocniejsze i nie będą tak łatwo pękać, jak te egzemplarze o jaśniejszym kolorze. Kiedy jednak widzimy, że wśród zakupionych jajek przeważają te "ładniejsze" - przystępujemy do dalszych działań, które zapobiegną pękaniu.

Pierwszym popularnym trikiem jest dodanie do gotującej się wody w garnku pół łyżeczki soku z cytryny lub szczypty soli. Ta porada zadziała również wtedy, kiedy jajko już zdążyło pęknąć - wystarczy dodać wybrany produkt, a jajko powinno przestać uciekać ze środka skorupki. Takie samo działanie ma ocet - w tym przypadku wystarczy łyżeczka.

d3tucig

Pękające jajka? Zanim wrzucisz je do wody - zwróć na to uwagę

Następną metodą jest wcześniejsze ogrzanie jajek - wyjmijmy je z lodówki przynajmniej koło piętnastu minut przed planowanym gotowaniem. Niby dość oczywiste, ale czasem zdarza się o tym zapomnieć i wrzucać zimne jajka w gorącą wodę, co po chwili okazuje się wyjątkowo kiepskim rozwiązaniem. To właśnie z tego powodu jajka w wodzie pękają najczęściej.

Innym jeszcze sposobem, który może uchronić jajka przed pęknięciem jest wcześniejsze nakłucie skorupek igłą - pamiętajmy jednak, aby potraktować w ten sposób jedynie szerszą końcówkę jajka! Jak działa ten trik? Przekłuwając skorupkę w tym miejscu, przekuwamy znajdujący się tam pęcherzyk powietrza - w ten sposób ciśnienie, które narasta w jajku spada, a tym samym skorupka pozostanie nietknięta.

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

d3tucig
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tucig
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj