Jajko pęka podczas gotowania? Dodaj do wody jedną rzecz

Pękające jajka podczas gotowania, które wypływają ze skorupki, to zmora niejednej osoby, pragnącej przygotować smaczny posiłek. Na szczęście istnieją proste sposoby na to, aby temu problemowi zaradzić.

Jak zaradzić pękającym skorupkom jajek?Jak zaradzić pękającym skorupkom jajek?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tachathat Rattanawattakij / EyeE
Zuzanna Sierzputowska

Gotujesz jajka, które pękają podczas tego procesu? Masz dość rozlanych po garnku jajek, ale nie wiesz, jak temu zaradzić? Mamy na to banalne, ułatwiające życie metody, które stosowały jeszcze nasze babcie. Te triki warto zapisać lub zachować w pamięci na dłużej. Zwłaszcza, jeśli jesteśmy fanami gotowanych jajek.

Pękające jajka w czasie gotowania? Tak temu zaradzisz

Zanim jeszcze zabierzemy się za proces gotowania, warto przyjrzeć się jajkom już na etapie zakupu. Te, które mają brązowe skorupki są mocniejsze i nie będą tak łatwo pękać, jak te egzemplarze o jaśniejszym kolorze. Kiedy jednak widzimy, że wśród zakupionych jajek przeważają te "ładniejsze" - przystępujemy do dalszych działań, które zapobiegną pękaniu.

Pierwszym popularnym trikiem jest dodanie do gotującej się wody w garnku pół łyżeczki soku z cytryny lub szczypty soli. Ta porada zadziała również wtedy, kiedy jajko już zdążyło pęknąć - wystarczy dodać wybrany produkt, a jajko powinno przestać uciekać ze środka skorupki. Takie samo działanie ma ocet - w tym przypadku wystarczy łyżeczka.

Pękające jajka? Zanim wrzucisz je do wody - zwróć na to uwagę

Następną metodą jest wcześniejsze ogrzanie jajek - wyjmijmy je z lodówki przynajmniej koło piętnastu minut przed planowanym gotowaniem. Niby dość oczywiste, ale czasem zdarza się o tym zapomnieć i wrzucać zimne jajka w gorącą wodę, co po chwili okazuje się wyjątkowo kiepskim rozwiązaniem. To właśnie z tego powodu jajka w wodzie pękają najczęściej.

Innym jeszcze sposobem, który może uchronić jajka przed pęknięciem jest wcześniejsze nakłucie skorupek igłą - pamiętajmy jednak, aby potraktować w ten sposób jedynie szerszą końcówkę jajka! Jak działa ten trik? Przekłuwając skorupkę w tym miejscu, przekuwamy znajdujący się tam pęcherzyk powietrza - w ten sposób ciśnienie, które narasta w jajku spada, a tym samym skorupka pozostanie nietknięta.

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯