Zamień ziemniaki na inne warzywo. Genialne placki na obiad

Te pyszne placuszki wywodzą się z prostej linii od klasycznych placków ziemniaczanych. Zachwycają swoim kolorem i smakiem. A co najważniejsze, są banalnie proste w wykonaniu. Wystarczy zetrzeć buraka na tartce, wymieszać z jajkiem i usmażyć. Placuszki świetnie komponują się z serem feta. Jednak również dobrze smakują ma słodko, posypane wiórkami kokosowymi.

Zamień ziemniaki na inne warzywo. Genialne oplacki na obiadZamień ziemniaki na inne warzywo. Genialne oplacki na obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 duże ugotowane lub upieczone buraki
  • 2 małe jajka
  • ok. 2 łyżek mąki
  • 1 szalotka
  • 1 cm korzenia imbiru
  • garść prażonych pestek dyni
  • kilka kropel soku z cytryny
  • pieprz biały
  • 1 łyżeczka błonnika (niekoniecznie)
  • sól lub skórka z cytryny i wiórki kokosowe do podania
  • olej ryżowy do smażenia

Przepis

  • Na suchej patelni uprażyć pestki dyni. W tym czasie zetrzeć buraka na grubej tarce.
  • Na łyżeczce oliwy z oliwek
  • zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Imbir zetrzeć na drobnej tarce.
  • Do buraków i imbiru wkruszyć pestki dyni,
  • wbić jajka, dodać cebulkę, rozprowadzić mąkę i błonnik.
  • Doprawić pieprzem i cytryną. Jeśli ma być wersja na słodko, pominąć sól, dodać odrobinę startej skórki cytrynowej.
  • Smażyć jak tradycyjne placki z dwóch stron
  • na oleju ryżowym, bo ma bardzo wysoką temperaturę palenia się, nie pryska, nie śmierdzi, nie nadaje smaku.
  • Kolejne placuszki odkładać na papierowy ręcznik.
  • Jeśli chcemy wszystkie podać na raz, po odsączeniu przekładać do ciepłego piekarnika.
  • Jeść ciepłe, póki są chrupiące.
  • W wersji bezsolnej podawać posypane wiórkami kokosowymi.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji