Zamień ziemniaki na inne warzywo. Genialne placki na obiad
Te pyszne placuszki wywodzą się z prostej linii od klasycznych placków ziemniaczanych. Zachwycają swoim kolorem i smakiem. A co najważniejsze, są banalnie proste w wykonaniu. Wystarczy zetrzeć buraka na tartce, wymieszać z jajkiem i usmażyć. Placuszki świetnie komponują się z serem feta. Jednak również dobrze smakują ma słodko, posypane wiórkami kokosowymi.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Na suchej patelni uprażyć pestki dyni. W tym czasie zetrzeć buraka na grubej tarce.
- Na łyżeczce oliwy z oliwek
- zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Imbir zetrzeć na drobnej tarce.
- Do buraków i imbiru wkruszyć pestki dyni,
- wbić jajka, dodać cebulkę, rozprowadzić mąkę i błonnik.
- Doprawić pieprzem i cytryną. Jeśli ma być wersja na słodko, pominąć sól, dodać odrobinę startej skórki cytrynowej.
- Smażyć jak tradycyjne placki z dwóch stron
- na oleju ryżowym, bo ma bardzo wysoką temperaturę palenia się, nie pryska, nie śmierdzi, nie nadaje smaku.
- Kolejne placuszki odkładać na papierowy ręcznik.
- Jeśli chcemy wszystkie podać na raz, po odsączeniu przekładać do ciepłego piekarnika.
- Jeść ciepłe, póki są chrupiące.
- W wersji bezsolnej podawać posypane wiórkami kokosowymi.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl