Zamień ziemniaki na inne warzywo. Genialne placki na obiad
Te pyszne placuszki wywodzą się z prostej linii od klasycznych placków ziemniaczanych. Zachwycają swoim kolorem i smakiem. A co najważniejsze, są banalnie proste w wykonaniu. Wystarczy zetrzeć buraka na tartce, wymieszać z jajkiem i usmażyć. Placuszki świetnie komponują się z serem feta. Jednak również dobrze smakują ma słodko, posypane wiórkami kokosowymi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Na suchej patelni uprażyć pestki dyni. W tym czasie zetrzeć buraka na grubej tarce.
- Na łyżeczce oliwy z oliwek
- zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Imbir zetrzeć na drobnej tarce.
- Do buraków i imbiru wkruszyć pestki dyni,
- wbić jajka, dodać cebulkę, rozprowadzić mąkę i błonnik.
- Doprawić pieprzem i cytryną. Jeśli ma być wersja na słodko, pominąć sól, dodać odrobinę startej skórki cytrynowej.
- Smażyć jak tradycyjne placki z dwóch stron
- na oleju ryżowym, bo ma bardzo wysoką temperaturę palenia się, nie pryska, nie śmierdzi, nie nadaje smaku.
- Kolejne placuszki odkładać na papierowy ręcznik.
- Jeśli chcemy wszystkie podać na raz, po odsączeniu przekładać do ciepłego piekarnika.
- Jeść ciepłe, póki są chrupiące.
- W wersji bezsolnej podawać posypane wiórkami kokosowymi.
Przepis dodał użytkownik garniec_zlota
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze