Jadalne talerze - ekologiczna alternatywa dla naczyń

Artykuły użytku jednorazowe to domena współczesnego świata. Niestety, tego typu wygodne rozwiązania z używaniem plastikowych kubeczków lub pojemników niesie ze sobą tony odpadów niebezpiecznych dla środowiska. Ekologiczną alternatywę proponuje młynarz-wynalazca.

Obraz
Źródło zdjęć: © x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Artykuły użytku jednorazowe to domena współczesnego świata. Niestety, tego typu wygodne rozwiązania, czyli używanie plastikowych kubeczków lub pojemników niosą ze sobą tony odpadów, które zalegają na wysypiskach śmieci. Ekologiczną alternatywę proponuje młynarz-wynalazca.

Jerzy Wysocki pochodzi z rodziny, która od ponad stu lat zajmuje się tradycyjnym wyrobem mąki. Jego praca stała się jednocześnie jego pasją i motorem do podejmowania nowych wyzwań. Jednym z nich są jadalne talerze. Pomysł na takie nietuzinkowe wyposażenie kuchni zrodził się podczas obserwacji codziennych zajęć w młynie. W trakcie produkcji powstają bowiem spore ilości produktów ubocznych - najczęściej niewykorzystywanych otrębów. Odpady okazały się być jednak świetnym materiałem do stworzenia jednorazowych, jadalnych talerzy i miseczek.

Naczynia są całkowicie biodegradowalne, czyli ulegają pełnemu rozkładowi zaledwie w ciągu miesiąca. Zaletą Biotrem (bo pod taką nazwą funkcjonują na rynku) jest nie tylko ich ciekawy wygląd, ale także wyjątkowy zapach świeżo upieczonego chleba. Produkty są tworzone jedynie z otrąb pszennych i nie zawierają szkodliwych substancji, które mogłyby przenikać do żywności. Ponadto mają doskonałe właściwości izolacyjne - chronią użytkowników przed poparzeniem rąk.

Młynarz przyznaje, że zastosowanie otrębów daje niesamowicie duże możliwości. Jego zdaniem to potencjał na globalny biznes. W planach ma kolekcje smakowe m.in. z dodatkiem czosnku, a także wykorzystanie odpadów w przemyśle meblarskim.

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce