Jabłka zapiekane
- 4-5 porcji:
- 4-5 dużych jabłek
- sok z połowy cytryny
- masło do posmarowania skórki jabłek
- 200 g mrożonego ryżu z owocami (wykorzystane Nordis Kids Ryż z owocami)
- 2 żółtka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki waniliowego serka homogenizowanego
- pół łyżeczki cynamonu
Jabłka myjemy, odkrawamy górę wraz z ogonkami i wydrążamy. Wnętrze jabłek skrapiamy sokiem z cytryny, a skórkę smarujemy masłem - dzięki temu skórka będzie miała połysk i nie popęka.
Mrożony ryż wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy ok. 4 minut i odcedzamy na sitku. W misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę i dodajemy serek homogenizowany.
Masę mieszamy razem z ostygłym ryżem i cynamonem.
Słodkim farszem wypełniamy wnętrza jabłek i przykrywamy je "czapeczkami".
Jabłka wkładamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce do pieczenia do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez 20 minut. Tanio, szybko, smacznie!
Zapiekane jabłka to typowo jesienna potrawa. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego ciepłego i aromatycznego deseru. W poniższej propozycji wykorzystany został mrożony ryż z owocami, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Jako alternatywę można ugotować pół torebki ryżu w niewielkiej ilości osolonej wody wraz z garścią pokrojonych moreli i rodzynek. Tak przygotowany ryż przecedzamy potem na sitku.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze