Trwa ładowanie...
d2jjgmo
05-12-2013 17:54

Jabłka zapiekane

Przepis
3.8
(31 głosów)
Oceń:
d2jjgmo
Składniki
  • 4-5 porcji:
  • 4-5 dużych jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • masło do posmarowania skórki jabłek
  • 200 g mrożonego ryżu z owocami (wykorzystane Nordis Kids Ryż z owocami)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki waniliowego serka homogenizowanego
  • pół łyżeczki cynamonu
Przepis

Jabłka myjemy, odkrawamy górę wraz z ogonkami i wydrążamy. Wnętrze jabłek skrapiamy sokiem z cytryny, a skórkę smarujemy masłem - dzięki temu skórka będzie miała połysk i nie popęka.
Mrożony ryż wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy ok. 4 minut i odcedzamy na sitku. W misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę i dodajemy serek homogenizowany.
Masę mieszamy razem z ostygłym ryżem i cynamonem.
Słodkim farszem wypełniamy wnętrza jabłek i przykrywamy je "czapeczkami".

Jabłka wkładamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce do pieczenia do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez 20 minut. Tanio, szybko, smacznie!

Zapiekane jabłka to typowo jesienna potrawa. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego ciepłego i aromatycznego deseru. W poniższej propozycji wykorzystany został mrożony ryż z owocami, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Jako alternatywę można ugotować pół torebki ryżu w niewielkiej ilości osolonej wody wraz z garścią pokrojonych moreli i rodzynek. Tak przygotowany ryż przecedzamy potem na sitku.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2jjgmo
d2jjgmo
d2jjgmo
Więcej tematów
d2jjgmo