Jabłka w cieście piwnym. Przepyszny podwieczorek na słodko
Jabłka w cieście piwnym to fantastyczna przekąska, którą przygotujecie w kilka chwil. Jabłkowe krążki w delikatnym, miękkim cieście skradną serce każdego łasucha.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Okazja: |
- Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
- Mąkę zmiksować z olejem, solą, żółtkami, stopniowo dolewając piwo. Białka mocno ubić i tuż przed
- smażeniem połączyć z ciastem.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plastry grubości 5 mm. Jabłko zanurzać w cieście i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Podawać gorące, posypane cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki Joanny Tołłoczko "Polskie jabłka"
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze