Jabłecznik z budyniem. Proste i smakowite ciacho na jesień
Jabłecznik z budyniem to jedno z najpyszniejszych ciast, jakie można przygotować. Jest delikatne, słodkie, dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki są tanie i łatwo dostępne, a przepis bardzo prosty.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło, cukier oraz jajka utrzeć.
- Do powstałej masy dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Utrzeć ciasto.
- 2 budynie ugotować w 3 szklankach mleka, dodając łyżeczkę masła (do mleka) i 1 łyżkę cukru (do proszku budyniu).
- Blachę okrągłą (ja używam o średnicy ok. cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia ciast.
- Wylać 1/2 ciasta, na to wyłożyć mus jabłkowy lub pokrojone w plastry jabłka.
- Na to wylać budyń. Polać drugą połową ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C, ok. 1 godz.
- Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl