Inteligentna patelnia do zadań specjalnych. Przygotujesz na niej wiele smacznych dań

Aromatyczna jajecznica, soczyste mięsa, kremowe risotto, zarumienione warzywa i chrupiące placki. Trudno wyobrazić sobie przyrządzenie tych i wielu innych dań bez patelni. To chyba jedyny tak praktyczny i wielofunkcyjny sprzęt kuchenny, na którym przygotujesz każde danie. Smażenie pozwala zaoszczędzić sporo czasu, bo dzięki tej technice potrawy są gotowe w kilka minut. Jaką patelnię wybrać? Podpowiadamy.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Smażenie to najszybszy i najprostszy sposób obróbki termicznej. Nic dziwnego zatem, że dania z patelni tak często lądują na naszych stołach. Ten sposób umożliwia przygotowanie właściwie każdego dania – od mięs, ryb i jaj przez warzywa i potrawy na bazie kasz oraz ryżu aż po wyroby mączne, jak placki, omlety i naleśniki. Oznacza to, że patelnia śmiało może służyć każdego dnia, bo na jej powierzchni przyrządzisz śniadania, obiady i ciepłe, pożywne kolacje. Jeżeli ty i twoi bliscy lubicie zdrowe i urozmaicone posiłki, a do tego przygotowane w bezpieczny i szybki sposób, przynajmniej jedna patelnia o grubym, solidnym dnie powinna znaleźć się na wyposażeniu twojej kuchni. Polecamy jednak kilka patelni o różnych średnicach, które umożliwią jednoczesne smażenie różnych składników dań. Patelnie znanych, renomowanych marek nie są tanie, jednak zawsze możesz kupić je w zestawie. Zobacz, jakie modele patelni sprawdzą się w twoim domu.

Tefal Hard Titanum. Praktyczny, uniwersalny zestaw do kulinarnych eksperymentów

Nieważnie, czy jesteś mistrzem kuchni, czy dopiero stawiasz pierwsze kroki w tej przestrzeni. Patelnia to nieocenione narzędzie dla każdego, bez względu na stopień zaawansowania. Jeżeli jednak dopiero odkrywasz swój kulinarny potencjał, przyda ci się niezawodny zestaw patelni o grubym, ciężkim dnie, które umożliwią smażenie, duszenie i gotowanie bez ryzyka przypalenia i przywarcia potrawy. Te cechy są oczywiście ważne zawsze i w każdej sytuacji, jednak na początkowej drodze łatwo o niepowodzenia, które mogą skutecznie zniechęcić nas do gotowania. Patelnie Hard Titanum 22+28 cm to praktyczny i niezwykle pomocny zestaw, który przyjdzie z pomocą podczas przyrządzania wielu prostych i bardziej skomplikowanych dań. Solidna powłoka z cząsteczkami tytanu nie tylko skraca czas przygotowania potraw, ale także znacznie ułatwia cały proces.

Głębokie patelnie o dwóch średnicach sprawdzą się zwłaszcza w przypadku gotowania wieloskładnikowych dań, ale śmiało możesz smażyć na nich także proste rzeczy, jak jajecznica, jajka sadzone, filety rybne, pierś z kurczaka czy śniadaniowe placuszki pancakes. Z tym niezastąpionym duetem twoje menu przejdzie prawdziwą rewolucję, bo przekonasz się, że gotowanie jest proste i niezwykle przyjemne.

Tefal Ingenio Extra. Wielofunkcyjne patelnie dla prawdziwych miłośników gotowania

Lubisz wiedzieć, co w kulinarnych trendach piszczy i przygotowywać nowe dania we własnym stylu? Nie możesz obyć się bez dobrej patelni, a najlepiej trzech – o różnych średnicach. Polecamy patelnie Ingenio Extra 22/24/26 z rączką, czyli praktyczny zestaw trzech patelni o różnych rozmiarach, które możesz wykorzystywać jednocześnie, skracając czas gotowania, albo sięgać po nie oddzielnie, w zależności od potrzeb, a także rodzaju oraz wielkości przygotowanej potrawy. Linia Tefal Ingenio Extra charakteryzuje się uniwersalnym, wielofunkcyjnym zastosowaniem. Każda z patelni z tego zestawu ma odłączaną rączkę, dzięki czemu mogą służyć także jako naczynie do zapiekania potraw w piekarniku. Ten model patelni jest też łatwiejszy do przechowywania.

Inwestując w patenie Ingenio Extra, masz pewność, że posłużą ci wiele lat, bo powłoka z dodatkiem cząsteczek tytanu jest wyjątkowo odporna na zarysowania i uszkodzenia. Ponadto każda z patelni z tej serii ma wskaźnik temperatury, co pozwala dopasować ciepło do potrawy i chroni ją przed nadmiernym przypieczeniem. Inteligentne patelnie Tefal Ingenio to niezawodni pomocnicy w codziennym gotowaniu. Wypróbuj je, a gwarantujemy, że staną się najczęściej używanymi sprzętami w twojej kuchni. 

Autor: Eliza Świderska

Materiał sponsorowany przez Euro-net
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast