Inteligentna patelnia do zadań specjalnych. Przygotujesz na niej wiele smacznych dań

Aromatyczna jajecznica, soczyste mięsa, kremowe risotto, zarumienione warzywa i chrupiące placki. Trudno wyobrazić sobie przyrządzenie tych i wielu innych dań bez patelni. To chyba jedyny tak praktyczny i wielofunkcyjny sprzęt kuchenny, na którym przygotujesz każde danie. Smażenie pozwala zaoszczędzić sporo czasu, bo dzięki tej technice potrawy są gotowe w kilka minut. Jaką patelnię wybrać? Podpowiadamy.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Smażenie to najszybszy i najprostszy sposób obróbki termicznej. Nic dziwnego zatem, że dania z patelni tak często lądują na naszych stołach. Ten sposób umożliwia przygotowanie właściwie każdego dania – od mięs, ryb i jaj przez warzywa i potrawy na bazie kasz oraz ryżu aż po wyroby mączne, jak placki, omlety i naleśniki. Oznacza to, że patelnia śmiało może służyć każdego dnia, bo na jej powierzchni przyrządzisz śniadania, obiady i ciepłe, pożywne kolacje. Jeżeli ty i twoi bliscy lubicie zdrowe i urozmaicone posiłki, a do tego przygotowane w bezpieczny i szybki sposób, przynajmniej jedna patelnia o grubym, solidnym dnie powinna znaleźć się na wyposażeniu twojej kuchni. Polecamy jednak kilka patelni o różnych średnicach, które umożliwią jednoczesne smażenie różnych składników dań. Patelnie znanych, renomowanych marek nie są tanie, jednak zawsze możesz kupić je w zestawie. Zobacz, jakie modele patelni sprawdzą się w twoim domu.

Tefal Hard Titanum. Praktyczny, uniwersalny zestaw do kulinarnych eksperymentów

Nieważnie, czy jesteś mistrzem kuchni, czy dopiero stawiasz pierwsze kroki w tej przestrzeni. Patelnia to nieocenione narzędzie dla każdego, bez względu na stopień zaawansowania. Jeżeli jednak dopiero odkrywasz swój kulinarny potencjał, przyda ci się niezawodny zestaw patelni o grubym, ciężkim dnie, które umożliwią smażenie, duszenie i gotowanie bez ryzyka przypalenia i przywarcia potrawy. Te cechy są oczywiście ważne zawsze i w każdej sytuacji, jednak na początkowej drodze łatwo o niepowodzenia, które mogą skutecznie zniechęcić nas do gotowania. Patelnie Hard Titanum 22+28 cm to praktyczny i niezwykle pomocny zestaw, który przyjdzie z pomocą podczas przyrządzania wielu prostych i bardziej skomplikowanych dań. Solidna powłoka z cząsteczkami tytanu nie tylko skraca czas przygotowania potraw, ale także znacznie ułatwia cały proces.

Głębokie patelnie o dwóch średnicach sprawdzą się zwłaszcza w przypadku gotowania wieloskładnikowych dań, ale śmiało możesz smażyć na nich także proste rzeczy, jak jajecznica, jajka sadzone, filety rybne, pierś z kurczaka czy śniadaniowe placuszki pancakes. Z tym niezastąpionym duetem twoje menu przejdzie prawdziwą rewolucję, bo przekonasz się, że gotowanie jest proste i niezwykle przyjemne.

Tefal Ingenio Extra. Wielofunkcyjne patelnie dla prawdziwych miłośników gotowania

Lubisz wiedzieć, co w kulinarnych trendach piszczy i przygotowywać nowe dania we własnym stylu? Nie możesz obyć się bez dobrej patelni, a najlepiej trzech – o różnych średnicach. Polecamy patelnie Ingenio Extra 22/24/26 z rączką, czyli praktyczny zestaw trzech patelni o różnych rozmiarach, które możesz wykorzystywać jednocześnie, skracając czas gotowania, albo sięgać po nie oddzielnie, w zależności od potrzeb, a także rodzaju oraz wielkości przygotowanej potrawy. Linia Tefal Ingenio Extra charakteryzuje się uniwersalnym, wielofunkcyjnym zastosowaniem. Każda z patelni z tego zestawu ma odłączaną rączkę, dzięki czemu mogą służyć także jako naczynie do zapiekania potraw w piekarniku. Ten model patelni jest też łatwiejszy do przechowywania.

Inwestując w patenie Ingenio Extra, masz pewność, że posłużą ci wiele lat, bo powłoka z dodatkiem cząsteczek tytanu jest wyjątkowo odporna na zarysowania i uszkodzenia. Ponadto każda z patelni z tej serii ma wskaźnik temperatury, co pozwala dopasować ciepło do potrawy i chroni ją przed nadmiernym przypieczeniem. Inteligentne patelnie Tefal Ingenio to niezawodni pomocnicy w codziennym gotowaniu. Wypróbuj je, a gwarantujemy, że staną się najczęściej używanymi sprzętami w twojej kuchni. 

Autor: Eliza Świderska

Materiał sponsorowany przez Euro-net
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów