Trwa ładowanie...
19-07-2013 12:16

Ile soku możesz wypić?

Czy soki z kartonu, których setki stoją na sklepowych półkach, są zdrowe? A może taki owocowy lub warzywny sok bywa dla naszego zdrowia niebezpieczny? Ile dziennie można go wypić, a jaka dawka jest zbyt duża? No i czy sokiem można zastąpić obiad? Przed zakupem napoju w kartonie zwykle nie zadajemy sobie tych pytań, a szkoda.

Ile soku możesz wypić?Źródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d5r48s9
d5r48s9

Zacznijmy od soków naturalnych, które w domu możemy przygotować sami. Taki napój to bez wątpienia bogate źródło witamin i minerałów, dlatego warto w miarę możliwości sięgać po nie często. Zdaniem specjalistów, z powodzeniem zastąpić mogą jedną z pięciu zalecanych w ciągu dnia porcji warzyw i owoców. Nie zastąpią jednak posiłku.

- Picie soków z różnych owoców i warzyw zalecane jest w czasie głodówki, w celu uzupełnienia substancji mineralnych i odżywczych. Na dłuższą metę jednak zdrowie zapewnić może tylko zbilansowana dieta, której soki stanowią cenne uzupełnienie. Umiarkowanie zalecane jest w szczególności w przypadku soków owocowych – zawierają duże ilości cukrów i mogą ze względu na obecne w nich kwasy wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Soki warzywne pić można właściwie bez większych ograniczeń, chociaż czasami przesada w ich spożywaniu także może prowadzić do nieprzyjemnych problemów gastrycznych. Soki warzywne w bardzo korzystny sposób wpływają na zdrowie. Ten przygotowany z pomidorów znormalizuje trawienie i pomoże uzupełnić niedobory potasu. Zawiera też niewiele kalorii. Sok z kiszonej kapusty z kolei pomaga w odbudowie naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego i pobudza go do intensywniejszej pracy. Dodatek cebuli do soku warzywnego korzystnie wpłynie na serce i obniży ciśnienie krwi. Spożywanie
soków z buraków, ze względu na dużą zawartość barwników, polecane jest w profilaktyce nowotworowej, a sok z buraka i szpinaku ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego wspomaga układ krwiotwórczy. Soki z marchwi zawierają witaminy, minerały i składniki pomocne w czasie infekcji i osłabienia. Korzystnie wpływają też na stan skóry. Soki owocowe z kolei zawierają często znaczne ilości witaminy C, wzmacniającej naturalną odporność. Szczególnie polecane są te z dodatkiem pomarańczy, aceroli, dzikiej róży, malin czy winogron. Śliwki stymulować będą perystaltykę jelit, a brzoskwinie pomogą w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Sok z jabłek ma działanie korzystne dla układu pokarmowego, pobudza apetyt i odkwasza, zaś z gruszek – polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na nadciśnienie - tłumaczy Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z Kliniki Invicta w Warszawie.

Czy tyle zalet powoduje, że sięgając po soki nie musimy być ostrożni? Nie, wręcz przeciwnie. Szczególnie czujni musimy być, gdy nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie soku, tylko bazujemy na produktach gotowych, których w sklepach jest wiele.

W swoich ostatnich badaniach specjaliści z Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego zauważyli, że gotowe soki mają w sobie wyjątkowo dużo cukru. Niektóre z napojów zawierają taką samą ilość cukru, jak napoje gazowane. Biorąc pod uwagę, że mało kto w ciągu dnia ogranicza się do wypicia jednej szklanki napoju owocowego, wniosek jest prosty - picie soków to najprostszy sposób, aby przybrać na wadze. Warto brać pod uwagę fakt, że np. 300 ml soku zawiera ok. 150 kalorii, dla porównania 330 ml puszka coli zawiera 139 kalorii. Ale to nie wszystko. Specjaliści z Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego zwracają uwagę, że picie przez długi czas soków, które są dość kwaśne, może uszkodzić szkliwo zębów.

d5r48s9

- Sięgając po napoje warto przestrzegać kilku prostych zasad. Po pierwsze należy wybierać napoje niezawierające sztucznych dodatków smakowych, np. słodzików albo cukru. Pozwala to uniknąć spożywania „pustych kalorii”. Warto też zwrócić uwagę na skład – najlepsze są soki 100 proc. Niektóre z nich mogą być cennym źródłem ważnych związków bioaktywnych, jak bioflawonoidy i karotenoidy o właściwościach antyoksydacyjnych i wzmacniających naturalną odporność organizmu - radzie dietetyk.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

d5r48s9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5r48s9
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj