Trwa ładowanie...

Ile kalorii ma wata cukrowa?

Nie da się ukryć, że ten puszysty przysmak składa się wyłącznie z czystego cukru, którego spożycie powinniśmy zdecydowanie ograniczać. Jednak trudno mu się oprzeć, zwłaszcza podczas wakacyjnych wyjazdów. Czy zjedzenie jednej porcji waty cukrowej będzie wielkim grzechem dietetycznym?

Wata cukrowa to wyrób o niezwykle prostym składzie, który ogranicza się wyłącznie do cukruWata cukrowa to wyrób o niezwykle prostym składzie, który ogranicza się wyłącznie do cukruŹródło: 123RF
d3xbsh9
d3xbsh9

Kochają ją zwłaszcza dzieci, choć po watę cukrową chętnie sięgają również dorośli, często z sentymentu za czasami młodości, gdy charakterystyczne maszyny do produkcji tego specjału pojawiały się licznie na nadmorskich promenadach i górskich deptakach, były także atrakcją rozmaitych festynów czy wesołych miasteczek.

Kto pierwszy wpadł na pomysł, by nawijać na patyk cieniutkie włókna rozpuszczonego cukru? Już w XV wieku znakomici włoscy cukiernicy proponowali majętnym klientom słodkie pierścienie wykonane z roztopionego karmelu. Ich przygotowanie wymagało wielkich umiejętności oraz sporo czasu.

Pod koniec XIX w. dwóch Amerykanów – dentysta i wynalazca William Morrisson oraz producent słodkości John C. Wharton stworzyło maszynę, która rozpuszczała cukier i – dzięki odpowiedniemu obiegowi powietrza – tworzyła niteczki, które należało tylko zebrać i skonsumować. Gdy w 1904 r. ich dzieło zaprezentowano podczas Wystawy Światowej w Saint Louis, wzbudziło ogromne zainteresowanie, a po watę cukrową, zwaną wówczas fairy floks, ustawiały się długie kolejki. Sprzedano blisko 70 tysięcy pudełek z puszystym przysmakiem.

Czym zastąpić cukier w diecie

Do jego rozpropagowania przyczynił się także Thomas Patton, który zaczął sprzedawać watę cukrową owiniętą na długich patyczkach. Oferował ją przede wszystkim gościom pokazów cyrkowych. Z czasem stała się jednym ze sztandarowych specjałów podczas rozmaitych imprez plenerowych, nierozerwalnie związanym z latem i dobrą zabawą. W latach 70. XX w. opatentowano maszynę do wytwarzania i paczkowania waty cukrowej, co jeszcze bardziej poszerzyło krąg jej miłośników.

d3xbsh9

Ach, ten cukier…

Wata cukrowa to wyrób o niezwykle prostym składzie, który ogranicza się wyłącznie do cukru, choć ostatnio modne stały się produkty o różnym smaku i kolorze, uzyskiwanych dzięki dodatkowi barwników spożywczych. Do jej przygotowania niezbędne jest odpowiednie urządzenie podgrzewające cukier, po rozpuszczeniu zamieniający się w karmel, z którego – dzięki szybko wirującej głowicy – powstają cienkie niteczki, zastygające w kontakcie z powietrzem. Wystarczy umiejętnie nawinąć je na długi patyk, by otrzymać kulę waty cukrowej.

Nie zmienia to jednak faktu, że przysmak pozostaje źródłem czystego cukru. W zależności od wielkości porcji wata cukrowa kryje zwykle 25-30 gramów sacharozy, co przekłada się na 100-120 kalorii. Jak na teoretycznie delikatny i puszysty smakołyk to sporo, choć warto też pamiętać, że w przeciwieństwie do większości słodyczy, w wacie cukrowej nie znajdziemy wielu innych niezdrowych dodatków, choćby syropu glukozowo-fruktozowego.

Wata cukrowa 123RF
Źródło: 123RF

Na pewno jednak nie należy się objadać nią bez umiaru, ponieważ Polacy powinni zdecydowanie ograniczyć spożycie cukru. Na razie rośnie ono jednak dynamicznie – jeszcze w 2008 r. statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjadał około 38 kilogramów cukru rocznie, w 2017 – już 45 kg. Ogromne jego ilości pochłaniamy w postaci przetworzonej, w słodyczach, napojach, jogurtach, dżemach, a nawet ketchupach, musztardach i rozmaitych przetworach owocowo-warzywnych.

d3xbsh9

Nic dziwnego, że trzech na pięciu dorosłych mieszkańców naszego kraju ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Sacharoza przyspiesza też procesy starzenia organizmu, zakłóca gospodarkę hormonalną oraz osłabia układ odpornościowy. Biały cukier zakwasza organizm, a także stanowi dobrą pożywkę dla drobnoustrojów, czego konsekwencją bywa próchnica, paradontoza, grzybica albo kandydoza. Badania naukowe jednoznacznie potwierdziły związek między jego nadużywaniem, a zwiększoną podatnością na choroby układu krążenia u dorosłych oraz ADHD u dzieci.

Jak zrobić watę cukrową w domu

Jeśli nie potrafimy oprzeć się wacie cukrowej, a nie mamy zaufania do specjału sprzedawanego na ulicy, możemy przygotować go samodzielnie. Niezbędne będzie do tego specjalne urządzenie, na szczęście najprostsze kupimy już za 80-100 zł. Taka maszyna urozmaici wspólne chwile spędzane w rodzinnym gronie, sprawdzi się również podczas przyjęć urodzinowych oraz rozmaitych imprez plenerowych.

Na rynku są również dostępne gotowe mieszanki cukru i barwników, zapewniające nie tylko kolor, ale nadające także odpowiedniego smaku – truskawkowego, malinowego, gumy do żucia, waniliowego, arbuzowego, bananowego czy kiwi.

d3xbsh9

Mając własną maszynę do produkcji waty cukrowej możemy też eksperymentować z cukrem – zamiast zwykłego, białego warto spróbować np. zdrowszego Muscovado.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3xbsh9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xbsh9
Więcej tematów