Zdrowe odżywianie
Naukowcy porównują słodycze do uzależniających używek. Nic dziwnego, że tak trudno powstrzymać chęć skosztowania kolejnego ciastka czy kostki czekolady. W takich chwilach słabości warto sięgnąć po produkty, które poskromią nasz apetyt na łakocie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Imbir
Masz ochotę na coś słodkiego? Wrzuć do kubka z wrzątkiem kilka plasterków imbiru i cytryny, a następnie powoli wypij aromatyczną miksturę. Apetyt na łakocie powinien zostać zahamowany. W medycynie chińskiej czy tybetańskiej bulwiaste kłącze rośliny pochodzącej pierwotnie z wysp Melanezji było cenione już 2 tysiące lat temu, zwłaszcza za działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Imbir uznawano też za afrodyzjak.
Sok z żurawiny
Surowa żurawina ma kwaśny smak i raczej nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na uwagę zasługują natomiast przyrządzane z niej przetwory, chociażby sok, który warto pić (po rozcieńczeniu z wodą), gdy poczujemy ochotę na słodycze. Produkt wykazuje też właściwości lecznicze – świetnie sprawdza się przy nawracających infekcjach układu moczowego, a dzięki bogactwu cennych przeciwutleniaczy pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia.
Lukrecja
Nazwa tej rośliny powstała ze zbitki greckich słów oznaczających po prostu "słodki korzeń", ponieważ podziemna łodyga lukrecji (należącej do tej samej rodziny ci fasola lub soja), jest od wieków szczególnie ceniona. W sklepach zielarskich możemy kupić ją w postaci suszonej, znakomitej do przygotowania naparu, który skutecznie powstrzyma nasz apetyt na słodycze. Pamiętajmy tylko, żeby nie nadużywać lukrecji, gdyż spożywana w nadmiarze powoduje wzrost ciśnienia tętniczego.
Suszone morele
Doskonały zamiennik słodyczy, świetna przekąska na przyjęcia oraz do chrupania przed telewizorem. Suszone morele dostarczają mnóstwo potasu, żelaza, wapnia czy fosforu, a także błonnika regulującego procesy trawienia, pęczniejącego w żołądku i zapewniającego długotrwałe uczucie sytości. Skutecznie przywracają również równowagę kwasowo-zasadową, zachwianą przez częste spożywanie słodkich specjałów. Jednak, z uwagi na dość wysoką kaloryczność (100 g to ok. 280 kcal), suszonymi morelami należy delektować się z umiarem.
Cynamon
Przyprawa otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca skutecznie oszukuje kubki smakowe miłośników batoników czy czekolady, ponieważ jest lekko słodkawa. To nie koniec zalet cynamonu, który stanowi również bogate źródło składników mineralnych: żelaza, wapnia i manganu oraz polifenoli neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. z przyspieszenie procesów starzenia się organizmu oraz rozwój komórek nowotworowych.
Jabłko
Znakomita alternatywa dla niezdrowych słodkości. Bez względu na odmianę, jabłko to produkt o imponujących właściwościach odżywczych. Stary wierszyk: "Kto przed snem jabłko spożywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem" znajduje potwierdzenie we współczesnych badaniach naukowych. Jedzenie tych owoców podnosi naturalną odporność, sprzyja odchudzaniu, poprawia trawienie, wzmacnia kości, hamuje rozwój próchnicy i oddala ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Woda z cytryną
Organizm często myli głód z pragnieniem, dlatego ochota na słodkości może pojawiać się, gdy tak naprawdę… chce nam się pić. Dlatego warto mieć pod ręką szklankę wody z cytryną. Taki napój pozwala też przyspieszyć przemianę materii, pomaga pozbywać się szkodliwych toksyn, a dzięki sporej dawce witaminy C wzmacnia również odporność.
Pestki dyni
Zamiast po kolejną czekoladkę, sięgnij po jedną z najzdrowszych przekąsek, czyli pestki dyni. To m.in. skarbnica magnezu, którego niedobory – jak wykazali brytyjscy naukowcy – mogą być przyczyną niepohamowanego apetytu na słodycze. Pestki stanowią również bardzo bogate źródło żelaza, miedzi, potasu, wapnia, cynku, selenu, manganu, błonnika oraz witaminy E.
Kefir
Apetyt na słodycze skutecznie hamują bakterie probiotyczne, dlatego w naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć jednego z najstarszych napojów mlecznych. Kefir nieprzypadkowo zalicza się do produktów o szczególnych walorach odżywczych. Bakterie kwasu mlekowego chronią także florę jelitową organizmu, pomagają uporać się ze szkodliwymi toksynami, wspierają proces trawienia i normalizują pracę układu pokarmowego. Kefir wzmacnia odporność po przebytych chorobach czy kuracji antybiotykowej.
Mięta
Gdy masz problem, by oprzeć się łakociom, napij się naparu z mięty albo żuj przez chwilę jej świeże liście. Nieprzypadkowo ta aromatyczna roślina jest chętnie wykorzystywana do produkcji lodów czy cukierków. Ma słodki i orzeźwiający smak, który zawdzięcza olejkom eterycznym, świetnie wpływającym również na procesy trawienia oraz działającym uspokajająco.