Ile kalorii ma jajko? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Ile kalorii ma jajko? To zależy! Rozpiętość kaloryczna jajka jest bardzo duża – to zależy czy jajko jest na twardo, czy na miękko.
Jajko – czy warto jeść jajka na diecie?
Jajka – skarbnica wielu witamin i minerałów, ale przede wszystkim niecenione źródło białka. 100 g jajka ma aż 12,5 g białka, a poza tym tłuszcze nienasycone i kwasy omega.
Co ciekawe, z uwagi na wartość odżywczą jaj, w amerykańskiej Klinice Mayo dietetycy opracowali tzw. dietę jajeczną, opierającą się właśnie na spożywaniu przede wszystkim tego produktu. Dieta jajeczna daje spektakularne efekty w krótkim czasie, jednak jak wszystkie monodiety nie jest wskazane, by stosować ją dłużej niż kilka-, kilkanaście dni.
Mimo to nie należy unikać jajek na diecie, choć oczywiście zdecydowanie warto stawiać na jajka gotowane na miękko, ewentualnie na twardo, pamiętając, że jajecznica na maśle, zwłaszcza z dodatkami w postaci kiełbasy, boczku czy podana z bułką posmarowaną masłem, to z pewnością nie jest dobry dietetycznie wybór.
Dlaczego warto jeść jajka, nawet na diecie? Sycą na długo i chronią przed niedoborami, które często są słoną ceną, jaką musimy zapłacić za odchudzanie.
Z jajkami nie można przesadzić. Dietetyk wyjaśnia zasady
Ile kalorii ma jajko?
Jajko kurze klasy L waży około 65 g, a w rozmiarze M – około 56 g. Najbardziej kaloryczne w jajku jest żółtko, dlatego niektórzy rezygnują z niego na rzecz samego białka – np. w omlecie czy jajecznicy z białek. Warto jednak wspomnieć, że żółtko z kolei jest najbardziej wartościową częścią jajka.
Ile kalorii zatem ma jajko? 100 g jajka surowego to około 147 kCal, przy czym wartość kaloryczna samego białka to zaledwie 36 kCal! Zatem jedno jajko klasy L to około 90 kCal, a w klasie M – 84 kCal. Niewiele, prawda?
Ale uwaga! Jajko w rozmiarze L (około 60 g), usmażone na oleju to już 107 kCal, podczas gdy ugotowane na twardo ma tylko 90 kCal, a jajko poszetowe, czyli jajko w koszulce: zaledwie 80 kCal.
Z kolei 100 g jajecznicy na maśle (czyli z dwóch jaj) to aż 216 kCal. Dla niektórych niewiele, dla innych na tyle dużo, by jajecznicę definitywnie wykluczyć z diety.
A wy? W jakiej postaci jajka jadacie najchętniej?
Zobacz także: