Trwa ładowanie...
d4f8xne
05-03-2021 11:34

Sernik z rosą. Klasyczne ciacho w nowej odsłonie

Przepis

Przepyszny kremowy sernik na kruchym spodzie z bezą na której powstają charakterystyczne krople "rosy". Sernik z rosą to klasyka wśród polskich wypieków. Smakuje fantastycznie! Jest niebiańsko delikatny i śmietankowy. jak go przygotować? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

d4f8xne
5.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Spód:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka smalcu
  • kilka kropli esencji śmietankowej

Masa serowa:

  • 80 dkg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń bez cukru o smaku śmietankowym na 0,5 litra mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka

Beza:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
Przepis
  • Spód: masło roztopić w garnuszku, przestudzić. Wszystkie składniki zagnieść, dodając ostudzone masło. Powstałą masę wyłożyć na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną zwykłą mąką.
  • Masa serowa: składniki masy wymieszać mikserem. Na koniec ubić 3 białka i wmieszać je w masę łyżką, nie mikserem!
  • Piec 45 minut (180 st. C), w tym czasie ubić 3 białka. Pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  • Po 45 minutach wyjąć sernik z pieca i rozprowadzić masę białkową na powierzchni sernika. Włożyć sernik znowu do piekarnika i piec dopóki masa wierzchnia białkowa nie osiągnie rumianego koloru.
  • *Polewa: *rozpuścić masło, wlać do niego śmietanę, energicznie mieszając, a następnie dodać resztę składników.
  • Sernik polać polewa czekoladową cienkimi strużkami, tworząc na wierzchu kratkę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik z rosą. Klasyczne ciacho w nowej odsłonie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4f8xne
d4f8xne
d4f8xne
d4f8xne
Więcej tematów
d4f8xne

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj