Sernik z rosą. Klasyczne ciacho w nowej odsłonie

Przepyszny kremowy sernik na kruchym spodzie z bezą na której powstają charakterystyczne krople "rosy". Sernik z rosą to klasyka wśród polskich wypieków. Smakuje fantastycznie! Jest niebiańsko delikatny i śmietankowy. jak go przygotować? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Sernik z rosą. Klasyczne ciacho w nowej odsłonieSernik z rosą. Klasyczne ciacho w nowej odsłonie
oprac. Katarzyna Gileta

Spód:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka smalcu
  • kilka kropli esencji śmietankowej

Masa serowa:

  • 80 dkg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń bez cukru o smaku śmietankowym na 0,5 litra mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka

Beza:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Przepis

  • Spód: masło roztopić w garnuszku, przestudzić. Wszystkie składniki zagnieść, dodając ostudzone masło. Powstałą masę wyłożyć na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną zwykłą mąką.
  • Masa serowa: składniki masy wymieszać mikserem. Na koniec ubić 3 białka i wmieszać je w masę łyżką, nie mikserem!
  • Piec 45 minut (180 st. C), w tym czasie ubić 3 białka. Pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  • Po 45 minutach wyjąć sernik z pieca i rozprowadzić masę białkową na powierzchni sernika. Włożyć sernik znowu do piekarnika i piec dopóki masa wierzchnia białkowa nie osiągnie rumianego koloru.
  • *Polewa: *rozpuścić masło, wlać do niego śmietanę, energicznie mieszając, a następnie dodać resztę składników.
  • Sernik polać polewa czekoladową cienkimi strużkami, tworząc na wierzchu kratkę.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików