Sernik z rosą. Klasyczne ciacho w nowej odsłonie
Przepyszny kremowy sernik na kruchym spodzie z bezą na której powstają charakterystyczne krople "rosy". Sernik z rosą to klasyka wśród polskich wypieków. Smakuje fantastycznie! Jest niebiańsko delikatny i śmietankowy. jak go przygotować? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Spód:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka smalcu
- kilka kropli esencji śmietankowej
Masa serowa:
- 80 dkg twarogu trzykrotnie mielonego
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 budyń bez cukru o smaku śmietankowym na 0,5 litra mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
Beza:
- 3 białka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru pudru
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 30 proc.
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- Spód: masło roztopić w garnuszku, przestudzić. Wszystkie składniki zagnieść, dodając ostudzone masło. Powstałą masę wyłożyć na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną zwykłą mąką.
- Masa serowa: składniki masy wymieszać mikserem. Na koniec ubić 3 białka i wmieszać je w masę łyżką, nie mikserem!
- Piec 45 minut (180 st. C), w tym czasie ubić 3 białka. Pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
- Po 45 minutach wyjąć sernik z pieca i rozprowadzić masę białkową na powierzchni sernika. Włożyć sernik znowu do piekarnika i piec dopóki masa wierzchnia białkowa nie osiągnie rumianego koloru.
- *Polewa: *rozpuścić masło, wlać do niego śmietanę, energicznie mieszając, a następnie dodać resztę składników.
- Sernik polać polewa czekoladową cienkimi strużkami, tworząc na wierzchu kratkę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze