Idealny ser na sernik

Jednym z najbardziej popularnych i lubianych polskich ciast jest niewątpliwie sernik. Przygotowujemy to ciasto na dziesiątki sposobów, ale na smak gotowego wyrobu najbardziej wpływa, oczywiście ser. Jak wybrać najlepszy? Na co zwracać uwagę przy zakupie i jak przygotować ser w domu, by ciasto było doskonałe? Podpowiadamy.

SernikSernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Jaki twaróg wybrać?

Najlepszym serem do sernika jest klasyczny, tłusty twaróg, który zmielimy samodzielnie w domu. Alternatywą dla osób bardzo zapracowanych jest gotowy, mielony ser w kubełku czy wiaderku. Smak takiego sera jednak będzie inny ni zmielonego samodzielnie.

Od tego, jakiego twarogu użyjemy do sernika, zależy konsystencja ciasta, jego smak oraz wygląd. Dobry, a przede wszystkim bardzo świeży twaróg powinien być dwu lub trzykrotnie zmielony, aż do uzyskania gładkiej masy. Używamy maszynki do mięsa, z jak najdrobniejszym sitkiem. Możemy również użyć malaksera lub praski do ziemniaków.

Zacznijmy od praski właśnie. Przy jej pomocy możemy zmielić małe ilości twarogu. To trudna i pracochłonna czynność, ale efekt jest znakomity. Maszynka do mięsa pozwala na szybkie zmielenie większej ilości sera. Blenderem z kolei zmielimy każdą ilość twarogu, dzieląc go wcześniej na porcje. Dzięki mieleniu uzyskamy kremową konsystencję, w której nie ma żadnych grudek, co stanowi gwarancję pięknego wyglądu naszego wypieku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na szybki i prosty sernik z czterech składników

Twaróg z wiaderka

A czy twaróg z kubełka nadaje się bezpośrednio do zrobienia ciasta? Wydawało by się, że tak jest, ale to nie do końca prawda. Dobry twaróg z wiaderka musi mieć gęstą, zbitą konsystencję, a po wyjęciu nie może spłynąć z łyżki. Zbyt mokra masa serowa rozmoczy spód ciasta lub nie stężeje odpowiednio mocno. Ser taki nie powinien mieć również grudek, musi być gładki i mieć delikatny, absolutnie pozbawiony kwaskowatości smak. Większość twarogów z wiaderka należy odsączyć przed użyciem.

Odpowiedni twaróg to jednak dopiero połowa sukcesu, jeśli chodzi o zrobienie pysznego sernika. Twaróg bowiem należy połączyć z pozostałymi składnikami – cukrem, aromatami, jajkami, czy masłem. Najlepiej użyć w tym celu makutry, czyli specjalnej ceramicznej miski, która na bokach ma delikatne wypukłości.

Ser wrzucamy do makutry, dodajemy pozostałe składniki i wszystko ucieramy drewnianą kulą. Tak robiły nasze babcie, tak dziś robią kucharze Dzięki tym dwóm narzędziom szybko i bez problemu połączymy masło z cukrem i jajkami, a następnie z serem. Jeśli nie mamy makutry, możemy użyć blendera, ale jednak tradycyjny sposób będzie o wiele lepszy. Masa będzie bardziej napowietrzona, lżejsza i bardziej delikatna.

Dobrej jakości ser i poświęcenie mu czasu i uwagi podczas obróbki, to sekret udanego piernika. Reszta, czyli dodatki, to już tylko wisienka na torcie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów