Idealny ser na sernik

Jednym z najbardziej popularnych i lubianych polskich ciast jest niewątpliwie sernik. Przygotowujemy to ciasto na dziesiątki sposobów, ale na smak gotowego wyrobu najbardziej wpływa, oczywiście ser. Jak wybrać najlepszy? Na co zwracać uwagę przy zakupie i jak przygotować ser w domu, by ciasto było doskonałe? Podpowiadamy.

SernikSernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Jaki twaróg wybrać?

Najlepszym serem do sernika jest klasyczny, tłusty twaróg, który zmielimy samodzielnie w domu. Alternatywą dla osób bardzo zapracowanych jest gotowy, mielony ser w kubełku czy wiaderku. Smak takiego sera jednak będzie inny ni zmielonego samodzielnie.

Od tego, jakiego twarogu użyjemy do sernika, zależy konsystencja ciasta, jego smak oraz wygląd. Dobry, a przede wszystkim bardzo świeży twaróg powinien być dwu lub trzykrotnie zmielony, aż do uzyskania gładkiej masy. Używamy maszynki do mięsa, z jak najdrobniejszym sitkiem. Możemy również użyć malaksera lub praski do ziemniaków.

Zacznijmy od praski właśnie. Przy jej pomocy możemy zmielić małe ilości twarogu. To trudna i pracochłonna czynność, ale efekt jest znakomity. Maszynka do mięsa pozwala na szybkie zmielenie większej ilości sera. Blenderem z kolei zmielimy każdą ilość twarogu, dzieląc go wcześniej na porcje. Dzięki mieleniu uzyskamy kremową konsystencję, w której nie ma żadnych grudek, co stanowi gwarancję pięknego wyglądu naszego wypieku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na szybki i prosty sernik z czterech składników

Twaróg z wiaderka

A czy twaróg z kubełka nadaje się bezpośrednio do zrobienia ciasta? Wydawało by się, że tak jest, ale to nie do końca prawda. Dobry twaróg z wiaderka musi mieć gęstą, zbitą konsystencję, a po wyjęciu nie może spłynąć z łyżki. Zbyt mokra masa serowa rozmoczy spód ciasta lub nie stężeje odpowiednio mocno. Ser taki nie powinien mieć również grudek, musi być gładki i mieć delikatny, absolutnie pozbawiony kwaskowatości smak. Większość twarogów z wiaderka należy odsączyć przed użyciem.

Odpowiedni twaróg to jednak dopiero połowa sukcesu, jeśli chodzi o zrobienie pysznego sernika. Twaróg bowiem należy połączyć z pozostałymi składnikami – cukrem, aromatami, jajkami, czy masłem. Najlepiej użyć w tym celu makutry, czyli specjalnej ceramicznej miski, która na bokach ma delikatne wypukłości.

Ser wrzucamy do makutry, dodajemy pozostałe składniki i wszystko ucieramy drewnianą kulą. Tak robiły nasze babcie, tak dziś robią kucharze Dzięki tym dwóm narzędziom szybko i bez problemu połączymy masło z cukrem i jajkami, a następnie z serem. Jeśli nie mamy makutry, możemy użyć blendera, ale jednak tradycyjny sposób będzie o wiele lepszy. Masa będzie bardziej napowietrzona, lżejsza i bardziej delikatna.

Dobrej jakości ser i poświęcenie mu czasu i uwagi podczas obróbki, to sekret udanego piernika. Reszta, czyli dodatki, to już tylko wisienka na torcie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom