Ciasta jak sklepowe słodycze
Jeśli lubicie różnego rodzaju słodycze, które dostępne są praktycznie w każdym sklepie, te ciasta będą dla was idealną alternatywą. Owszem, zajmuje nieco czasu ich przygotowanie, za to w smaku są nawet lepsze niż sklepowe odpowiedniki. Otrzymamy też znacznie więcej pyszności, niż oferuje nam jeden batonik i – co najważniejsze – mamy kontrolę nad składem spożywanych słodkości!
Rafaello
Migdał otulony kremem i kokoskami to rozkosz rozpływająca się w ustach. Teraz możesz dopieścić swoje zmysły domową wersją Rafaello.
Składniki:
- 250 g margaryny,
- 750 ml mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 szkl. cukru,
- 100 g płatków migdałowych,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 1 szkl. śmietanki 36 proc.,
- 300 g krakersów,
- 50 g białej czekolady.
Przygotowanie:
- W 1 szklance mleka rozrabiamy budynie i mąkę ziemniaczaną. Pozostała część mleka zagotowujemy. Wlewamy rozrobioną masę budyniową i gotujemy, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
- Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy po łyżce ziemnego budyniu i miksujemy.
- Białą czekoladę topimy na parze. Po przestygnięciu dodajemy do ubitej na sztywno śmietanki i krótko miksujemy.
- Do masy budyniowej dodajemy masę śmietankową. Chwilę miksujemy wszystko razem. Dodajemy wiórki kokosowe.
- Na dnie dużej blaszki układamy krakersy jeden obok drugiego. Wykładamy 1/3 masy. Rozkładamy kolejną warstwę ciastek i znów rozsmarowujemy 1/3 masy.
- Po następnej warstwie krakersów wykładamy resztę masy. Posypujemy ją płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, by masa dobrze stężała.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odchudzone dania świąteczne. Proste sposoby na wigilię w wersji fit
Ferrero Rocher
Te pralinki to kwintesencja smaku i wyrafinowania. Niesamowite połączenie różnych struktur przynosi ogromną satysfakcję w czasie delektowania się Ferrero Rocher. Co powiecie na ciasto inspirowane właśnie tymi pralinkami?
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych,
- 500 g zimnego serka mascarpone,
- 150 ml zimnej śmietany kremówki 36 proc.,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym,
- duży wafelek o smaku orzechowym typu Prince Polo,
- 45 kakaowych herbatników,
- 50 g masła,
- 50 ml mleka,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 60 g orzeszków ziemnych,
- pralinki Ferrero Rocher do dekoracji.
Przygotowanie:
- Wszystkie orzechy podprażamy na patelni, by pozbyć się z nich ewentualnych skórek. Jeszcze gorące przekładamy do foliowego woreczka i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wysypujemy je na talerz i pozbywamy się skórek. Powinny w większości praktycznie same odpaść. W ten sposób obrane orzechy siekamy na niewielkie kawałki.
- Dobrze schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijamy na sztywną masę. 1/3 powstałego kremu odkładamy osobno do kubeczka.
- Do pozostałej części dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, ok. 50 g posiekanych orzechów oraz drobno pokrojonego wafelka. Krótko miksujemy tak, by tylko połączyły się składniki.
- Resztę masy kajmakowej mieszamy z 50 g orzechów.
- Na dnie blaszki o wymiarach 24x24 cm układamy herbatniki jeden obok drugiego. Wykładamy na nie masę śmietankowo-orzechowo-kajmakową.
- Układamy kolejną warstwę herbatników i smarujemy je masą kajmakową z orzechami.
- Następnie znów układamy herbatniki i na wierzch wykładamy białą masę z mascarpone.
- Czekoladę mleczną i gorzką siekamy drobno. W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem. Zestawiamy z palnika i dodajemy pokrojoną czekoladę.
- Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Lekko studzimy i dodajemy orzechy. Wszystko razem mieszamy. Polewę wykładamy na wierzch ciasta.
- Całość wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem dekorujemy pralinkami przekrojonymi na pół.
Maxi King
Mleczny krem, kajmak i chrupiące orzeszki to kolejne świetne połączenie dla miłośników słodkości. Ten styl to musi być Maxi King.
Składniki:
- 1 szkl. mleka,
- ½ szkl. cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 3 szkl. mleka w proszku,
- 250 g masła + 1 łyżka,
- 200 ml śmietanki 30 proc. + 100 ml,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 400 g herbatników,
- 400 g masy kajmakowej,
- 150 g orzechów laskowych.
Przygotowanie:
- Najpierw przystępujemy do podprażenia orzechów. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia, na który wysypujemy orzechy. Wstawiamy je na 8-10 minut do piekarnika, pilnując, by się nie przypaliły. Uprażone orzechy wysypujemy na czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy. Pocieramy tak, by zeszła z nich łupinka. Orzechy rozdrabniamy blenderem lub siekamy je nożem.
- Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, a potem studzimy. Masło miksujemy na puszysty krem. Naprzemiennie dodajemy do niego mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrem. Miksujemy ciągle na średnich obrotach do skończenia składników.
- Osobno ubijamy 200 ml śmietanki. Następnie dodajemy ją do mlecznej masy i krótko ubijamy na niskich obrotach tak, by tylko połączyły się składniki.
- Puszkę z masą kajmakową podgrzewamy w kąpieli wodnej, by masa stała się bardziej płynna.
- W blaszce 20x25 cm rozkładamy warstwę herbatników. Wylewamy na nią połowę masy mlecznej. Znów układamy herbatniki. Na nie wylewamy masę kajmakową, na którą z kolei wykładamy resztę masy mlecznej.
- Całość przykrywamy warstwą herbatników.
- Robimy polewę. Obie czekolady łamiemy na kawałki i wrzucamy do metalowej miseczki. Umieszczamy ją w garnku z gorącą wodą i podgrzewamy do jej rozpuszczenia się. Następnie dodajemy do niej 100 ml śmietanki oraz łyżkę masła. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Lekko przestudzamy i wylewamy na wierzch ciasta. Rozsmarowujemy po herbatnikach. Posypujemy pokruszonymi orzechami. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
Lion
Kruche herbatniki, masa budyniowa i kajmakowa, a do tego jeszcze masło orzechowe. Sama rozkosz dla podniebienia.
Składniki:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
- 3 łyżki cukru,
- 750 ml mleka,
- 400 g herbatników,
- 1 puszka masy krówkowej lub kajmakowej,
- 200 g miękkiego masła,
- ½ szkl. masła orzechowego,
- 50 g orzeszków ziemnych,
- 100 g mlecznej czekolady,
- 1 łyżka oleju.
Przygotowanie:
- W 1 szkl. mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Wlewamy do niego rozrobione budynie i zagotowujemy, ciągle mieszając. Zestawiamy z ognia, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i studzimy.
- Na dnie blachy 20x35 cm układamy warstwę herbatników. Wykładamy na nie masę kajmakową. Przykrywamy drugą warstwą herbatników.
- Masło ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niej ostudzony budyń i ciągle miksujemy, aż masa będzie jednolita.
- Połowę masy wykładamy do blachy z herbatnikami. Przykrywamy ją jeszcze jedną warstwą herbatników. Drugą część masy miksujemy z masłem orzechowym. Wykładamy ją na wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami – ewentualnie orzechy można zastąpić dwoma posiekanymi batonikami Lion.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy z dodatkiem oleju. Polewamy nią ciasto. Całość wstawiamy do lodówki.
Bounty
Ciasto pieczone, ale ekspresowe. Jeśli lubicie kokoski, z pewnością będziecie zachwyceni jego smakiem i jednocześnie prostotą wykonania.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 3 łyżki kakao,
- 4 łyżki mleka.
Masa:
- 500 ml mleka,
- 6 łyżek kaszy manny,
- 200 g cukru,
- 200 g masła,
- 200 g wiórków kokosowych.
Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 100 ml śmietanki 30 proc.
Przygotowanie:
- Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, mleko, a następnie mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Gotowe ciasto wlewamy na blachę ok. 30x40 cm. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto studzimy.
- Aby przygotować masę, zagotowujemy mleko. Dosypujemy do niego kaszę mannę i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Również dokładnie mieszamy.
- Gorącą masę wylewamy na zimne ciasto. Odstawiamy do przestudzenia.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Polewamy ciasto.
Powyższe przepisy to zaledwie garstka z tych, które są inspirowane popularnymi sklepowymi słodyczami. Snickers, Milky Way, Kinder Bueno, a nawet Prince Polo czy też Twix albo Mars to równie popularne i niezwykle smaczne ciasta. Chcecie zadziwić swoich gości? Wypróbujcie wybrany przepis, a na pewno nie będziecie rozczarowani.