Ciasta jak sklepowe słodycze

Jeśli lubicie różnego rodzaju słodycze, które dostępne są praktycznie w każdym sklepie, te ciasta będą dla was idealną alternatywą. Owszem, zajmuje nieco czasu ich przygotowanie, za to w smaku są nawet lepsze niż sklepowe odpowiedniki. Otrzymamy też znacznie więcej pyszności, niż oferuje nam jeden batonik i – co najważniejsze – mamy kontrolę nad składem spożywanych słodkości!

SernikSernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rafaello

Migdał otulony kremem i kokoskami to rozkosz rozpływająca się w ustach. Teraz możesz dopieścić swoje zmysły domową wersją Rafaello.

Składniki:

  • 250 g margaryny,
  • 750 ml mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szkl. cukru,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 1 szkl. śmietanki 36 proc.,
  • 300 g krakersów,
  • 50 g białej czekolady.

Przygotowanie:

  1. W 1 szklance mleka rozrabiamy budynie i mąkę ziemniaczaną. Pozostała część mleka zagotowujemy. Wlewamy rozrobioną masę budyniową i gotujemy, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy po łyżce ziemnego budyniu i miksujemy.
  3. Białą czekoladę topimy na parze. Po przestygnięciu dodajemy do ubitej na sztywno śmietanki i krótko miksujemy.
  4. Do masy budyniowej dodajemy masę śmietankową. Chwilę miksujemy wszystko razem. Dodajemy wiórki kokosowe.
  5. Na dnie dużej blaszki układamy krakersy jeden obok drugiego. Wykładamy 1/3 masy. Rozkładamy kolejną warstwę ciastek i znów rozsmarowujemy 1/3 masy.
  6. Po następnej warstwie krakersów wykładamy resztę masy. Posypujemy ją płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, by masa dobrze stężała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odchudzone dania świąteczne. Proste sposoby na wigilię w wersji fit

Ferrero Rocher

Te pralinki to kwintesencja smaku i wyrafinowania. Niesamowite połączenie różnych struktur przynosi ogromną satysfakcję w czasie delektowania się Ferrero Rocher. Co powiecie na ciasto inspirowane właśnie tymi pralinkami?

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych,
  • 500 g zimnego serka mascarpone,
  • 150 ml zimnej śmietany kremówki 36 proc.,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym,
  • duży wafelek o smaku orzechowym typu Prince Polo,
  • 45 kakaowych herbatników,
  • 50 g masła,
  • 50 ml mleka,
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 60 g orzeszków ziemnych,
  • pralinki Ferrero Rocher do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie orzechy podprażamy na patelni, by pozbyć się z nich ewentualnych skórek. Jeszcze gorące przekładamy do foliowego woreczka i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wysypujemy je na talerz i pozbywamy się skórek. Powinny w większości praktycznie same odpaść. W ten sposób obrane orzechy siekamy na niewielkie kawałki.
  2. Dobrze schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijamy na sztywną masę. 1/3 powstałego kremu odkładamy osobno do kubeczka.
  3. Do pozostałej części dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, ok. 50 g posiekanych orzechów oraz drobno pokrojonego wafelka. Krótko miksujemy tak, by tylko połączyły się składniki.
  4. Resztę masy kajmakowej mieszamy z 50 g orzechów.
  5. Na dnie blaszki o wymiarach 24x24 cm układamy herbatniki jeden obok drugiego. Wykładamy na nie masę śmietankowo-orzechowo-kajmakową.
  6. Układamy kolejną warstwę herbatników i smarujemy je masą kajmakową z orzechami.
  7. Następnie znów układamy herbatniki i na wierzch wykładamy białą masę z mascarpone.
  8. Czekoladę mleczną i gorzką siekamy drobno. W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem. Zestawiamy z palnika i dodajemy pokrojoną czekoladę.
  9. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Lekko studzimy i dodajemy orzechy. Wszystko razem mieszamy. Polewę wykładamy na wierzch ciasta.
  10. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem dekorujemy pralinkami przekrojonymi na pół.

Maxi King

Mleczny krem, kajmak i chrupiące orzeszki to kolejne świetne połączenie dla miłośników słodkości. Ten styl to musi być Maxi King.

Składniki:

  • 1 szkl. mleka,
  • ½ szkl. cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 szkl. mleka w proszku,
  • 250 g masła + 1 łyżka,
  • 200 ml śmietanki 30 proc. + 100 ml,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 400 g herbatników,
  • 400 g masy kajmakowej,
  • 150 g orzechów laskowych.

Przygotowanie:

  1. Najpierw przystępujemy do podprażenia orzechów. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia, na który wysypujemy orzechy. Wstawiamy je na 8-10 minut do piekarnika, pilnując, by się nie przypaliły. Uprażone orzechy wysypujemy na czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy. Pocieramy tak, by zeszła z nich łupinka. Orzechy rozdrabniamy blenderem lub siekamy je nożem.
  2. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, a potem studzimy. Masło miksujemy na puszysty krem. Naprzemiennie dodajemy do niego mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrem. Miksujemy ciągle na średnich obrotach do skończenia składników.
  3. Osobno ubijamy 200 ml śmietanki. Następnie dodajemy ją do mlecznej masy i krótko ubijamy na niskich obrotach tak, by tylko połączyły się składniki.
  4. Puszkę z masą kajmakową podgrzewamy w kąpieli wodnej, by masa stała się bardziej płynna.
  5. W blaszce 20x25 cm rozkładamy warstwę herbatników. Wylewamy na nią połowę masy mlecznej. Znów układamy herbatniki. Na nie wylewamy masę kajmakową, na którą z kolei wykładamy resztę masy mlecznej.
  6. Całość przykrywamy warstwą herbatników.
  7. Robimy polewę. Obie czekolady łamiemy na kawałki i wrzucamy do metalowej miseczki. Umieszczamy ją w garnku z gorącą wodą i podgrzewamy do jej rozpuszczenia się. Następnie dodajemy do niej 100 ml śmietanki oraz łyżkę masła. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Lekko przestudzamy i wylewamy na wierzch ciasta. Rozsmarowujemy po herbatnikach. Posypujemy pokruszonymi orzechami. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

Lion

Kruche herbatniki, masa budyniowa i kajmakowa, a do tego jeszcze masło orzechowe. Sama rozkosz dla podniebienia.

Składniki:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 750 ml mleka,
  • 400 g herbatników,
  • 1 puszka masy krówkowej lub kajmakowej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • ½ szkl. masła orzechowego,
  • 50 g orzeszków ziemnych,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:

  1. W 1 szkl. mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Wlewamy do niego rozrobione budynie i zagotowujemy, ciągle mieszając. Zestawiamy z ognia, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i studzimy.
  2. Na dnie blachy 20x35 cm układamy warstwę herbatników. Wykładamy na nie masę kajmakową. Przykrywamy drugą warstwą herbatników.
  3. Masło ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niej ostudzony budyń i ciągle miksujemy, aż masa będzie jednolita.
  4. Połowę masy wykładamy do blachy z herbatnikami. Przykrywamy ją jeszcze jedną warstwą herbatników. Drugą część masy miksujemy z masłem orzechowym. Wykładamy ją na wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami – ewentualnie orzechy można zastąpić dwoma posiekanymi batonikami Lion.
  5. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy z dodatkiem oleju. Polewamy nią ciasto. Całość wstawiamy do lodówki.

Bounty

Ciasto pieczone, ale ekspresowe. Jeśli lubicie kokoski, z pewnością będziecie zachwyceni jego smakiem i jednocześnie prostotą wykonania.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4 łyżki mleka.

Masa:

  • 500 ml mleka,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 200 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 200 g wiórków kokosowych.

Polewa:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, mleko, a następnie mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Gotowe ciasto wlewamy na blachę ok. 30x40 cm. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto studzimy.
  3. Aby przygotować masę, zagotowujemy mleko. Dosypujemy do niego kaszę mannę i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Również dokładnie mieszamy.
  4. Gorącą masę wylewamy na zimne ciasto. Odstawiamy do przestudzenia.
  5. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Polewamy ciasto.

Powyższe przepisy to zaledwie garstka z tych, które są inspirowane popularnymi sklepowymi słodyczami. Snickers, Milky Way, Kinder Bueno, a nawet Prince Polo czy też Twix albo Mars to równie popularne i niezwykle smaczne ciasta. Chcecie zadziwić swoich gości? Wypróbujcie wybrany przepis, a na pewno nie będziecie rozczarowani.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm