Idealne kluski śląskie. Wiemy, jak je zrobić

Najszybszym na świecie przepisem na kluski śląskie podzieliła się z nami babcia Ania.

Kluski śląskie kocha każdy!
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel

Kluski śląskie zna i kocha chyba każdy Polak. Są puszyste, miękkie i wyśmienicie smakują. W ich prostocie tkwi cała siła. Na ich temat krąży wiele mitów i legend. Przede wszystkim, że pochodzą z Niemiec. Tymczasem powstały one w Polsce, jak sugeruje ich nazwa – na Śląsku. Podobno po raz pierwszy pojawiły się w Raciborzu w 1241 roku. Wpisane są na listę produktów tradycyjnych województw opolskiego oraz śląskiego.

Zobacz też: Najlepsze klasyczne racuchy

Krąży związana z nimi "Legenda o bramie kluskowej”, która głosi, że dawno temu, pod Wrocławiem mieszkał pewien człowiek – Konrad. Miał cudowną żonę Agnieszkę, która słynęła z przygotowywania najlepszych klusek w okolicy. Konrad uwielbiał je jeść. Pewnego dnia, kiedy jego żona zmarła, został sam.

Był niesamowicie zrozpaczony. Sąsiedzi na początku go pocieszali, aż w końcu zrozumieli, że nie brakuje mu żony, a jedynie przygotowywanych przez nią klusek. Pewnego dnia Konrad wybrał się na targ. Zmęczył się drogą, dlatego postanowił usiąść i usnął. We śnie ukazała mu się jego żona, która powiedziała: "Mężu, widzę, jak rozpaczasz i nie mogę przez to zaznać spokoju. Zostawiam ci więc garnczek klusek, który każdego dnia magicznie się napełni. Jest tylko jeden warunek. Zawsze musisz w nim zostawić jedną kluskę."

W tym momencie chłop się obudził i ujrzał przed sobą naczynie pełne jego ulubionego przysmaku. Zjadł je prawie wszystkie, aż w końcu została tylko jedna – ostatnia. Zwątpił w warunek, który postawiła mu żona i postanowił zjeść także tę. Nie zdążył, ponieważ wyślizgnęła mu się ona z dłoni, a garnek pozostał na zawsze pusty. Stało się tak ku przestrodze dla wszystkich łakomczuchów.

**Po co w kluskach śląskich dziurka?**

Dziurka w kluskach śląskich ma spełniać zasadniczo jedną, główną funkcję – być "miseczką" dla sosu, z którym zazwyczaj kluski są podawane. Istnieją jednak jeszcze dwa ciekawe powody robienia dziurki w klusce. Pierwszy – podobno dzięki zagłębieniu gotuje się bardziej równomiernie. Drugi – dzięki dziurce, kluski polane sosem wyglądają bardziej atrakcyjnie, niż gdyby jej nie było.

Obraz
© 123RF.COM

**Jak zrobić idealne kluski śląskie?**

Potrzebujesz:
• Ziemniaki
• Mąka ziemniaczana
• Jajko
• Sól

Sposób babci Ani spodoba się każdemu, kto nie lubi precyzyjnych przepisów. Wystarczy jeden sprytny trik. Ziemniaki obierz i wrzuć do gotowania. Kiedy będą już ugotowane, przepuść je przez praskę lub dokładnie utłucz. Przełóż na blat i uformuj kulę. Podziel ją na 4 równe części. Ćwiartkę zabierz, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Wyrób ciasto. Dołóż odjętą wcześniej ćwiartkę ziemniaków. Wbij 1 jajko, posól do smaku (ok. 1 łyżeczki). Ponownie wyrób całe ciasto. Z tak przygotowanej masy rób kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie delikatnie naciskając na kuleczki palcem, zrób dziurki. Po uformowaniu wrzuć je do gotującej się, osolonej wody. Mieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny