Idealne kluski śląskie. Wiemy, jak je zrobić
Najszybszym na świecie przepisem na kluski śląskie podzieliła się z nami babcia Ania.
Kluski śląskie zna i kocha chyba każdy Polak. Są puszyste, miękkie i wyśmienicie smakują. W ich prostocie tkwi cała siła. Na ich temat krąży wiele mitów i legend. Przede wszystkim, że pochodzą z Niemiec. Tymczasem powstały one w Polsce, jak sugeruje ich nazwa – na Śląsku. Podobno po raz pierwszy pojawiły się w Raciborzu w 1241 roku. Wpisane są na listę produktów tradycyjnych województw opolskiego oraz śląskiego.
Zobacz też: Najlepsze klasyczne racuchy
Krąży związana z nimi "Legenda o bramie kluskowej”, która głosi, że dawno temu, pod Wrocławiem mieszkał pewien człowiek – Konrad. Miał cudowną żonę Agnieszkę, która słynęła z przygotowywania najlepszych klusek w okolicy. Konrad uwielbiał je jeść. Pewnego dnia, kiedy jego żona zmarła, został sam.
Był niesamowicie zrozpaczony. Sąsiedzi na początku go pocieszali, aż w końcu zrozumieli, że nie brakuje mu żony, a jedynie przygotowywanych przez nią klusek. Pewnego dnia Konrad wybrał się na targ. Zmęczył się drogą, dlatego postanowił usiąść i usnął. We śnie ukazała mu się jego żona, która powiedziała: "Mężu, widzę, jak rozpaczasz i nie mogę przez to zaznać spokoju. Zostawiam ci więc garnczek klusek, który każdego dnia magicznie się napełni. Jest tylko jeden warunek. Zawsze musisz w nim zostawić jedną kluskę."
W tym momencie chłop się obudził i ujrzał przed sobą naczynie pełne jego ulubionego przysmaku. Zjadł je prawie wszystkie, aż w końcu została tylko jedna – ostatnia. Zwątpił w warunek, który postawiła mu żona i postanowił zjeść także tę. Nie zdążył, ponieważ wyślizgnęła mu się ona z dłoni, a garnek pozostał na zawsze pusty. Stało się tak ku przestrodze dla wszystkich łakomczuchów.
**Po co w kluskach śląskich dziurka?**
Dziurka w kluskach śląskich ma spełniać zasadniczo jedną, główną funkcję – być "miseczką" dla sosu, z którym zazwyczaj kluski są podawane. Istnieją jednak jeszcze dwa ciekawe powody robienia dziurki w klusce. Pierwszy – podobno dzięki zagłębieniu gotuje się bardziej równomiernie. Drugi – dzięki dziurce, kluski polane sosem wyglądają bardziej atrakcyjnie, niż gdyby jej nie było.
**Jak zrobić idealne kluski śląskie?**
Potrzebujesz:
• Ziemniaki
• Mąka ziemniaczana
• Jajko
• Sól
Sposób babci Ani spodoba się każdemu, kto nie lubi precyzyjnych przepisów. Wystarczy jeden sprytny trik. Ziemniaki obierz i wrzuć do gotowania. Kiedy będą już ugotowane, przepuść je przez praskę lub dokładnie utłucz. Przełóż na blat i uformuj kulę. Podziel ją na 4 równe części. Ćwiartkę zabierz, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Wyrób ciasto. Dołóż odjętą wcześniej ćwiartkę ziemniaków. Wbij 1 jajko, posól do smaku (ok. 1 łyżeczki). Ponownie wyrób całe ciasto. Z tak przygotowanej masy rób kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie delikatnie naciskając na kuleczki palcem, zrób dziurki. Po uformowaniu wrzuć je do gotującej się, osolonej wody. Mieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl