Hummus na deser? Wegański hit w nowej odsłonie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Tegoroczny trend kulinarny

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy chociaż raz spróbować hummusu, by zakochać się w tym smaku. Pasta z ciecierzycy sprawdza się jako dip do świeżych warzyw, farsz do jajek, smarowidło do pieczywa, dodatek grillowanych mięs czy falafeli. A co powiecie na słodką wersję hummusu?

/ 5Jedz na zdrowie

Obraz
© Shutterstock.com

Ciecierzyca, główny składnik hummusu, dostarcza łatwo przyswajalnego białka. Dlatego jest zalecana w diecie wegetarian i wegan. Zawiera też witaminy z grupy B, błonnik, żelazo (więcej od innych roślin strączkowych), potas, wapń, magnez, fosfor. Nie ma glutenu. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest ok. 120 kcal.

Do głównych walorów zdrowotnych należy zaliczyć zwiększanie odporności i łagodzenie bólu głowy. Regularna konsumpcja tej rośliny strączkowej korzystnie wpływa na płodność. Ciecierzyca dobrze działa też na funkcjonowanie jelita grubego, żołądka, trzustki i śledziony. Zalecana jest w leczeniu cukrzycy. Składniki w niej zawarte wzmacniają włosy i paznokcie oraz wygładzają skórę. Produkt ten pomaga również obniżyć wysoki cholesterol i ciśnienie krwi.

/ 5Hummus – to proste!

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach znajdziemy gotowy hummus, jednak warto przygotować go w domu. To bardzo proste. Ciecierzycę z puszki odcedzamy. Surową gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękka (ok. 2 godzin). Po tym czasie odsączamy ją, pozostawiając nieco wody, w której się gotowała i blendujemy. Dodajemy pastę sezamową, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Mieszamy. Dolewamy oliwę – tyle, ile trzeba, by uzyskać gładką, kremową konsystencję. Jeśli pasta wciąż jest za gęsta, dolewamy wody, w której gotowała się ciecierzyca. Gotowy hummus przełkładamy do miseczki i chłodzimy w lodówce.

/ 5Sekret tkwi w dodatkach

Obraz
© Instagram.com

Od teraz możesz jeść hummus na deser. Z powodzeniem zastąpi Nutellę. W Stanach Zjednoczonych wypuszczono właśnie na rynek cztery słodkie warianty pasty z ciecierzycy. Są bezglutenowe, nie zawierają soi, tłuszczu ani cukru. Do wyboru mamy smak czekoladowy, waniliowy, cynamonowy i czekoladowo-miętowy. Opakowanie kosztuje ok 21 zł. Słodki hummus można zamówić online, jednak zamiast sprowadzać ten przysmak z USA, możemy przygotować go w swojej kuchni. Zaczynamy od zblendowania ciecierzycy.

/ 5Banalny przepis

Obraz
© Instagram.com

Bazą dla słodkiego hummusu jest zblendowana na gładki krem ciecierzyca. Dodajemy do niej 2 łyżki masła orzechowego oraz pół szklanki daktyli (wcześniej trzeba je namoczyć na noc w wodzie). Miksujemy wszystkie składniki. Jeśli masa jest za gęsta, rozrzedzamy ją wodą, w której moczyły się daktyle. Kolejny krok to dodatki. Do wyboru mamy kakao, ekstrakt waniliowy, cynamon, olejek miętowy. Z czym jeść słodki hummus? Sprawdzą się zarówno owoce, wafle ryżowe, kruche ciasteczka czy krakersy. Możemy użyć go również jako kremu do przełożenia wegańskich lub bezglutenowych ciast i ciasteczek.

Zobacz też: Pudding chia i inne zdrowe słodycze

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości