Tegoroczny trend kulinarny
Wystarczy chociaż raz spróbować hummusu, by zakochać się w tym smaku. Pasta z ciecierzycy sprawdza się jako dip do świeżych warzyw, farsz do jajek, smarowidło do pieczywa, dodatek grillowanych mięs czy falafeli. A co powiecie na słodką wersję hummusu?
Jedz na zdrowie
Ciecierzyca, główny składnik hummusu, dostarcza łatwo przyswajalnego białka. Dlatego jest zalecana w diecie wegetarian i wegan. Zawiera też witaminy z grupy B, błonnik, żelazo (więcej od innych roślin strączkowych), potas, wapń, magnez, fosfor. Nie ma glutenu. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest ok. 120 kcal.
Do głównych walorów zdrowotnych należy zaliczyć zwiększanie odporności i łagodzenie bólu głowy. Regularna konsumpcja tej rośliny strączkowej korzystnie wpływa na płodność. Ciecierzyca dobrze działa też na funkcjonowanie jelita grubego, żołądka, trzustki i śledziony. Zalecana jest w leczeniu cukrzycy. Składniki w niej zawarte wzmacniają włosy i paznokcie oraz wygładzają skórę. Produkt ten pomaga również obniżyć wysoki cholesterol i ciśnienie krwi.
Hummus – to proste!
W sklepach znajdziemy gotowy hummus, jednak warto przygotować go w domu. To bardzo proste. Ciecierzycę z puszki odcedzamy. Surową gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękka (ok. 2 godzin). Po tym czasie odsączamy ją, pozostawiając nieco wody, w której się gotowała i blendujemy. Dodajemy pastę sezamową, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Mieszamy. Dolewamy oliwę – tyle, ile trzeba, by uzyskać gładką, kremową konsystencję. Jeśli pasta wciąż jest za gęsta, dolewamy wody, w której gotowała się ciecierzyca. Gotowy hummus przełkładamy do miseczki i chłodzimy w lodówce.
Sekret tkwi w dodatkach
Od teraz możesz jeść hummus na deser. Z powodzeniem zastąpi Nutellę. W Stanach Zjednoczonych wypuszczono właśnie na rynek cztery słodkie warianty pasty z ciecierzycy. Są bezglutenowe, nie zawierają soi, tłuszczu ani cukru. Do wyboru mamy smak czekoladowy, waniliowy, cynamonowy i czekoladowo-miętowy. Opakowanie kosztuje ok 21 zł. Słodki hummus można zamówić online, jednak zamiast sprowadzać ten przysmak z USA, możemy przygotować go w swojej kuchni. Zaczynamy od zblendowania ciecierzycy.
Banalny przepis
Bazą dla słodkiego hummusu jest zblendowana na gładki krem ciecierzyca. Dodajemy do niej 2 łyżki masła orzechowego oraz pół szklanki daktyli (wcześniej trzeba je namoczyć na noc w wodzie). Miksujemy wszystkie składniki. Jeśli masa jest za gęsta, rozrzedzamy ją wodą, w której moczyły się daktyle. Kolejny krok to dodatki. Do wyboru mamy kakao, ekstrakt waniliowy, cynamon, olejek miętowy. Z czym jeść słodki hummus? Sprawdzą się zarówno owoce, wafle ryżowe, kruche ciasteczka czy krakersy. Możemy użyć go również jako kremu do przełożenia wegańskich lub bezglutenowych ciast i ciasteczek.
Zobacz też: Pudding chia i inne zdrowe słodycze