Hummus na deser? Wegański hit w nowej odsłonie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Tegoroczny trend kulinarny

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy chociaż raz spróbować hummusu, by zakochać się w tym smaku. Pasta z ciecierzycy sprawdza się jako dip do świeżych warzyw, farsz do jajek, smarowidło do pieczywa, dodatek grillowanych mięs czy falafeli. A co powiecie na słodką wersję hummusu?

/ 5Jedz na zdrowie

Obraz
© Shutterstock.com

Ciecierzyca, główny składnik hummusu, dostarcza łatwo przyswajalnego białka. Dlatego jest zalecana w diecie wegetarian i wegan. Zawiera też witaminy z grupy B, błonnik, żelazo (więcej od innych roślin strączkowych), potas, wapń, magnez, fosfor. Nie ma glutenu. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest ok. 120 kcal.

Do głównych walorów zdrowotnych należy zaliczyć zwiększanie odporności i łagodzenie bólu głowy. Regularna konsumpcja tej rośliny strączkowej korzystnie wpływa na płodność. Ciecierzyca dobrze działa też na funkcjonowanie jelita grubego, żołądka, trzustki i śledziony. Zalecana jest w leczeniu cukrzycy. Składniki w niej zawarte wzmacniają włosy i paznokcie oraz wygładzają skórę. Produkt ten pomaga również obniżyć wysoki cholesterol i ciśnienie krwi.

/ 5Hummus – to proste!

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach znajdziemy gotowy hummus, jednak warto przygotować go w domu. To bardzo proste. Ciecierzycę z puszki odcedzamy. Surową gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękka (ok. 2 godzin). Po tym czasie odsączamy ją, pozostawiając nieco wody, w której się gotowała i blendujemy. Dodajemy pastę sezamową, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Mieszamy. Dolewamy oliwę – tyle, ile trzeba, by uzyskać gładką, kremową konsystencję. Jeśli pasta wciąż jest za gęsta, dolewamy wody, w której gotowała się ciecierzyca. Gotowy hummus przełkładamy do miseczki i chłodzimy w lodówce.

/ 5Sekret tkwi w dodatkach

Obraz
© Instagram.com

Od teraz możesz jeść hummus na deser. Z powodzeniem zastąpi Nutellę. W Stanach Zjednoczonych wypuszczono właśnie na rynek cztery słodkie warianty pasty z ciecierzycy. Są bezglutenowe, nie zawierają soi, tłuszczu ani cukru. Do wyboru mamy smak czekoladowy, waniliowy, cynamonowy i czekoladowo-miętowy. Opakowanie kosztuje ok 21 zł. Słodki hummus można zamówić online, jednak zamiast sprowadzać ten przysmak z USA, możemy przygotować go w swojej kuchni. Zaczynamy od zblendowania ciecierzycy.

/ 5Banalny przepis

Obraz
© Instagram.com

Bazą dla słodkiego hummusu jest zblendowana na gładki krem ciecierzyca. Dodajemy do niej 2 łyżki masła orzechowego oraz pół szklanki daktyli (wcześniej trzeba je namoczyć na noc w wodzie). Miksujemy wszystkie składniki. Jeśli masa jest za gęsta, rozrzedzamy ją wodą, w której moczyły się daktyle. Kolejny krok to dodatki. Do wyboru mamy kakao, ekstrakt waniliowy, cynamon, olejek miętowy. Z czym jeść słodki hummus? Sprawdzą się zarówno owoce, wafle ryżowe, kruche ciasteczka czy krakersy. Możemy użyć go również jako kremu do przełożenia wegańskich lub bezglutenowych ciast i ciasteczek.

Zobacz też: Pudding chia i inne zdrowe słodycze

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru