Mini kiwi
Kiwi nazywane jest agrestem chińskim. Ostatnio jego wersja mini podbija polski rynek. Bez problemu dostaniecie je w sklepie. Owoce kształtem przypominają figi. Są prawdziwą bombą witaminową!
Owocem mini kiwi jest jagoda o wadze od kilku do kilkunastu gramów. Jest znacznie mniejsze niż te normalne. Bez problemu można je uprawiać we własnym ogródku. Sezon na mini kiwi rozpoczyna się pod koniec sierpnia i trwa aż do listopada.
Jak jeść owoc?
Mini kiwi okryte jest gładką, jadalną skórką, także to różni ich od tradycyjnego owocu. Dzięki czemu staje się idealną przekąską nawet dla dzieci. Mają lekko kwaśny smak i po rozgryzieniu wylewa się z nich miąższ.
Właściwości mini kiwi
Jest lepszym źródłem witaminy C niż cytryna. Poza tym bogate jest w wapń. Owoc zawiera sporą dawkę witaminy E oraz błonnika. Stanowi również skarbnicę potasu, magnezu oraz fosforu. Polecany jest osobom na diecie ze względu na niską kaloryczność - 52 kcal w 100 g.
Gdzie kupić mini kiwi?
W Polsce to coraz popularniejszy owoc. Ze względu na łatwą uprawę podbił serca polskich rolników. Jego wersję mini dostaniemy przede wszystkim w dużych dyskontach, takich jak Lidl czy Biedronka. Obecnie w tym pierwszym jest na promocji i kosztuje niecałe 3 złote za 125 g.
Koktajl z mini kiwi
*Składniki: * 6 owoców mini kiwi, 1 banan, 1 garść szpinaku, 250 ml mleka
*Przepis: * Banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi ze skórką przekroić na pół. Owoce i szpinak wrzucić do blendera. Wlać mleko. Całość zmiksować. Jeśli koktajl jest za mało słodki, wrzucić łyżkę miodu.