Hiszpański przysmak. Papryczki do zadań specjalnych

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Teraz kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF

Małe, zielone papryczki o słodkawym, lekko orzechowym smaku to prawdziwy hiszpański przysmak. Są serwowane jako przekąska w towarzystwie schłodzonego wina. Coraz częściej możemy kupić je w polskich sklepach.

/ 5Papryczka na jeden kęs

Obraz
© 123RF

Papryczki wywodzą się z okolic galicyjskiego miasta Padrón, położonego w północno-zachodniej Hiszpanii. Mają łagodny smak, jednak raz na jakiś czas trafia się pikantna. Padrón można potraktować jak zwykłą paprykę – umyć, przekroić, usunąć pestki, pokroić w plasterki i dodać do dania głównego, sałatki albo położyć na chlebie. Znacznie lepiej smakują jednak gdy są ciepłe. Serwowane na surowo mogą wydawać się gorzkie. Podsmażone na oliwie i oprószone gruboziarnistą solą stanowią smakowitą przekąskę. Papryczki są dostępne w Lidlu. Za 100 g zapłacimy mniej niż 2 złote.

/ 5Co w nich siedzi?

Obraz
© 123RF

Papryczki padrón zawierają witaminy z grupy B (zwłaszcza B1 i B2), witaminę A, C i P, białko, wapń, żelazo. Spożywanie zielonych papryczek korzystnie wpływa na trawienie i krążenie, obniża wysokie ciśnienie krwi, podnosi poziom "dobrego" cholesterolu. Garść papryczek pokryje jedną z zalecanych pięciu dziennych porcji warzyw i owoców. Jedna papryczka padrón ma tylko 3 kcal.

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Papryczki padrón po umyciu i usunięciu pestek pokrój drobno i wykorzystaj jako składnik warzywnego ciasta albo babeczki. Posiekane będą też ciekawym składnikiem jajecznicy. Świetnie smakują także na pizzy - umyte padróns (w całości) rozłóż na cieście razem z innymi dodatkami (np. cebulą, szynką, pomidorami lub pomidorkami koktajlowymi, serem mozzarella), następnie oprósz ziołami i zapiecz. Podsmażone papryczki możesz też wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać tartym parmezanem.

/ 5Lubią towarzystwo czosnku i orzechów

Obraz
© 123RF

Do smażonych papryczek padrón warto przygotować dip, np. jogurtowy albo pomidorowy. Na początku smażenia na rozgrzaną patelnię możesz wrzucić drobno posiekany czosnek. Niektórzy podsmażone zielone papryczki serwują z ulubionymi orzechami albo nasionami (pestkami dyni, słonecznika, sezamem). Padróns wybornie będą smakować w towarzystwie podsmażonego boczku (w plastrach) albo szynki dobrej jakości. Zielone papryczki aż się proszą o podanie ich razem z hiszpańską szynką serrano (można zamienić na parmeńską bądź szwarcwaldzką lub na chorizo).

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości