Teraz kupisz w dyskoncie
Małe, zielone papryczki o słodkawym, lekko orzechowym smaku to prawdziwy hiszpański przysmak. Są serwowane jako przekąska w towarzystwie schłodzonego wina. Coraz częściej możemy kupić je w polskich sklepach.
Papryczka na jeden kęs
Papryczki wywodzą się z okolic galicyjskiego miasta Padrón, położonego w północno-zachodniej Hiszpanii. Mają łagodny smak, jednak raz na jakiś czas trafia się pikantna. Padrón można potraktować jak zwykłą paprykę – umyć, przekroić, usunąć pestki, pokroić w plasterki i dodać do dania głównego, sałatki albo położyć na chlebie. Znacznie lepiej smakują jednak gdy są ciepłe. Serwowane na surowo mogą wydawać się gorzkie. Podsmażone na oliwie i oprószone gruboziarnistą solą stanowią smakowitą przekąskę. Papryczki są dostępne w Lidlu. Za 100 g zapłacimy mniej niż 2 złote.
Co w nich siedzi?
Papryczki padrón zawierają witaminy z grupy B (zwłaszcza B1 i B2), witaminę A, C i P, białko, wapń, żelazo. Spożywanie zielonych papryczek korzystnie wpływa na trawienie i krążenie, obniża wysokie ciśnienie krwi, podnosi poziom "dobrego" cholesterolu. Garść papryczek pokryje jedną z zalecanych pięciu dziennych porcji warzyw i owoców. Jedna papryczka padrón ma tylko 3 kcal.
Kulinarne inspiracje
Papryczki padrón po umyciu i usunięciu pestek pokrój drobno i wykorzystaj jako składnik warzywnego ciasta albo babeczki. Posiekane będą też ciekawym składnikiem jajecznicy. Świetnie smakują także na pizzy - umyte padróns (w całości) rozłóż na cieście razem z innymi dodatkami (np. cebulą, szynką, pomidorami lub pomidorkami koktajlowymi, serem mozzarella), następnie oprósz ziołami i zapiecz. Podsmażone papryczki możesz też wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać tartym parmezanem.
Lubią towarzystwo czosnku i orzechów
Do smażonych papryczek padrón warto przygotować dip, np. jogurtowy albo pomidorowy. Na początku smażenia na rozgrzaną patelnię możesz wrzucić drobno posiekany czosnek. Niektórzy podsmażone zielone papryczki serwują z ulubionymi orzechami albo nasionami (pestkami dyni, słonecznika, sezamem). Padróns wybornie będą smakować w towarzystwie podsmażonego boczku (w plastrach) albo szynki dobrej jakości. Zielone papryczki aż się proszą o podanie ich razem z hiszpańską szynką serrano (można zamienić na parmeńską bądź szwarcwaldzką lub na chorizo).