Trwa ładowanie...
d4js452
23-03-2022 12:53

Hamantasze. Żydowskie ciasteczka

Przepis

Hamantasze to nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta. Ciasteczka są tradycyjnie spożywane na coroczne święto Purim, które zwykle przypada na luty lub marzec. Święto to celebracja żydowskiego przetrwania. Te kruche ciastka piecze się z dodatkiem margaryny pareve (chociaż masło można użyć do posiłku mlecznego) do ciasta i tradycyjnie były wypełnione nadzieniem z pestek moreli, suszonych śliwek lub maku. Jednak w dzisiejszych czasach popularne są również nadzienia czekoladowe i inne nadzienia owocowe. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d4js452
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 100 g cukru
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • 30 ml wody
  • konfitura różana (śliwkowa, czekoladowa, masa makowa)
Przepis
  • Rozetrzyj masło z cukrem na jednolitą masę. Możesz to zrobić widelcem lub mikserem. Dodaj jedno jajko i dalej ubijaj. Wsyp mąkę, dodaj wodę i zagnieć ciasto. Gdy składniki dobrze się połączą, owiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ᵒС. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3 milimetrów.
  • Szklanką wytnij krążki z ciasta. Na środku każdego krążka połóż około pół łyżeczki nadzienia.
  • Chwyć za krawędzie ciasta i zawiń do środka tak, by powstały trójkąty. Ściśnij ich brzegi.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj uszy. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyjmij blachę, kiedy ciastka ładnie się zarumienią.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Hamantasze. Żydowskie ciasteczka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4js452
d4js452
d4js452
d4js452
Więcej tematów
d4js452