Hamantasze. Żydowskie ciasteczka

Hamantasze to nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta. Ciasteczka są tradycyjnie spożywane na coroczne święto Purim, które zwykle przypada na luty lub marzec. Święto to celebracja żydowskiego przetrwania. Te kruche ciastka piecze się z dodatkiem margaryny pareve (chociaż masło można użyć do posiłku mlecznego) do ciasta i tradycyjnie były wypełnione nadzieniem z pestek moreli, suszonych śliwek lub maku. Jednak w dzisiejszych czasach popularne są również nadzienia czekoladowe i inne nadzienia owocowe. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Hamantasze. Żydowskie ciasteczkaHamantasze. Żydowskie ciasteczka
Anna Kamińska

Składniki

  • 100 g cukru
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • 30 ml wody
  • konfitura różana (śliwkowa, czekoladowa, masa makowa)

Przepis

  • Rozetrzyj masło z cukrem na jednolitą masę. Możesz to zrobić widelcem lub mikserem. Dodaj jedno jajko i dalej ubijaj. Wsyp mąkę, dodaj wodę i zagnieć ciasto. Gdy składniki dobrze się połączą, owiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ᵒС. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3 milimetrów.
  • Szklanką wytnij krążki z ciasta. Na środku każdego krążka połóż około pół łyżeczki nadzienia.
  • Chwyć za krawędzie ciasta i zawiń do środka tak, by powstały trójkąty. Ściśnij ich brzegi.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj uszy. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyjmij blachę, kiedy ciastka ładnie się zarumienią.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja