Hamantasze. Żydowskie ciasteczka
Hamantasze to nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta. Ciasteczka są tradycyjnie spożywane na coroczne święto Purim, które zwykle przypada na luty lub marzec. Święto to celebracja żydowskiego przetrwania. Te kruche ciastka piecze się z dodatkiem margaryny pareve (chociaż masło można użyć do posiłku mlecznego) do ciasta i tradycyjnie były wypełnione nadzieniem z pestek moreli, suszonych śliwek lub maku. Jednak w dzisiejszych czasach popularne są również nadzienia czekoladowe i inne nadzienia owocowe. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- Rozetrzyj masło z cukrem na jednolitą masę. Możesz to zrobić widelcem lub mikserem. Dodaj jedno jajko i dalej ubijaj. Wsyp mąkę, dodaj wodę i zagnieć ciasto. Gdy składniki dobrze się połączą, owiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ᵒС. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3 milimetrów.
- Szklanką wytnij krążki z ciasta. Na środku każdego krążka połóż około pół łyżeczki nadzienia.
- Chwyć za krawędzie ciasta i zawiń do środka tak, by powstały trójkąty. Ściśnij ich brzegi.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj uszy. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyjmij blachę, kiedy ciastka ładnie się zarumienią.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze